Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πολιτιστικός σύλλογος Αλισσαίων "Πείρος": Συνάντηση με τον δήμαρχο της Δυτικής Αχαΐας

Πολιτιστικός σύλλογος Αλισσαίων "Πε...

Για διάφορα ζητήματα της περιοχής

Στις 17 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του πολιτιστικού συλλόγου με τον Δήμαρχο Δήμου Δυτικής Αχαΐας κ. Χρήστο Νικολάου, προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν καίρια ζητήματα σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κοινότητές μας.

Συγκεκριμένα ο Σύλλογος μας με έγγραφο υπόμνημά το έθιξε πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους του Άνω και κάτω Αλισσού και χρήζουν άμεσης επέμβασης και επίλυσης, όπως η διάβρωση των ακτών, η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων, οι οποίοι ανήκουν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και στην Κτηματική υπηρεσία και παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ενώ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και προς όφελος των κατοίκων, η τοποθέτηση φωτισμού, η επισκευή και συντήρηση του αντλιοστασίου του Άνω Αλισσού, το αποχετευτικό σύστημα των Κοινοτήτων, ο βιολογικός καθαρισμός κοκ. Αναλυτικά το έγγραφο υπόμνημα του Συλλόγου μας έχει ως εξής:

«ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΙΣΣΑΙΩΝ «Ο ΠΕΙΡΟΣ»

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑÎΑΣ κ. ΧΡΙΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Η ίδρυση του νέου συλλόγου μας - υπό την επωνυμία Πείρος-Πολιτιστικός σύλλογος Αλισσαίων - καταδεικνύει την προσπάθεια του συνόλου των κατοίκων των δυο Αλισσών να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση του πολιτισμού, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του τόπου μας, αλλά και την ουσιαστική παρέμβαση στο πολιτικό γίγνεσθαι, με την επιδίωξη της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων και την διεκδίκηση της ποιότητας ζωής που δικαιούνται οι συνδημότες μας, στα πλαίσια ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

Με την πρώτη αυτή έγγραφη αναφορά επιθυμούμε να σάς υπενθυμίσουμε τα χρόνια και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δυο δημοτικά διαμερίσματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αφορούν εν γένει στην πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου. Επισημαίνουμε ότι οι δυο Αλισσοί αποτελούν παραθαλάσσια τμήματα και πύλη εισόδου του Δήμου, με σημαντικό αριθμό παραθεριστών, τουριστών, ξενοδοχείων αλλά και μόνιμων κατοίκων.

1)     Διάβρωση ακτών: Κατόπιν επίσκεψής μας στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο, Τετάρτη, 11/5/2016, ενημερωθήκαμε ότι τέλος του καλοκαιριού ολοκληρώνεται η μελέτη της Περιφέρειας. Πρέπει τάχιστα να αποστείλετε επιστολή προς την Περιφέρεια για να εντάξετε το έργο αυτό στο ΣΕΣ. Τόσο η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος οφείλουν να ενεργήσουν αξιόπιστα και σχεδιασμένα, με την βοήθεια των κατοίκων, για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο αυτό έργο που θα προφυλάξει την περιοχή μας από μελλοντική ολοσχερή καταστροφή όλης της παραλιακής ζώνης.

2)     Να παραχωρηθούν στο Δήμο προς αξιοποίηση και μετατροπή σε χώρους χρήσης αφενός οι αποθήκες της Ένωσης αφετέρου το Ελαιοτριβείο. Οι πρώτες θα μπορούσαν να γίνουν ένα σύγχρονο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο αλλά και βιβλιοθήκη. Αφετέρου, ο χώρος του Ελαιοτριβείου παραμένει αναξιοποίητος, αποτελώντας πηγή μόλυνσης αλλά και ένα αντιαισθητικό θέαμα. Η ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αγορά των χώρων και την αξιοποίησή τους μπορεί να γίνει στα πρότυπα των αντίστοιχων αποθηκών στα Λουσικά.

3)     Να γίνει παραχώρηση του Δημόσιου Κτήματος, που βρίσκεται στον Κάτω Αλισσό, επίσημα στον Δήμο. Ένα από τα ομορφότερα κομμάτια, στο οποίο υπάρχει η πλατεία, θα μπορούσε περαιτέρω να αξιοποιηθεί.

4)     Να γίνει αμέσως η σύνδεση του δημοτικού φωτισμού στην είσοδο του Κ. Αλισσού, όπου με πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Δημήτρη Μπαρμπούνη τοποθετήθηκαν τρείς κολώνες φωτισμού.

5)     Παραμένει επί δεκαετίες ανεκπλήρωτο το αίτημα για την ασφαλτόστρωση και τοποθέτηση Δημοτικού φωτισμού από το κοιμητήριο του Άνω Αλισσού έως τον Κάτω Αλισσό. Δρόμος που μετατρέπεται σε λασπότοπο τον χειμώνα.

6)     Να προσκομίσει ο Δήμος στην Περιφέρεια την συμπληρωματική μελέτη αποχέτευσης του Αλισσού, ώστε το έργο να ενταχθεί στο νέο ΕΣΣ. Ο Αντιπεριφερειάρχης μας ενημέρωσε ότι θα γίνει άμεση ένταξη του έργου από την στιγμή που θα υποβληθεί από την μεριά του Δήμου η μελέτη.

7)     Διεκδικούμε την πεζοδρόμηση στο κομμάτι της Π.Ε.Ο, από την είσοδο του Αλισσού έως του Σουλελέ. Αντίστοιχο έργο αποτελεί η πεζοδρόμηση από Καμίνια έως Τσουκαλέικα του Δήμου πατρέων. Δίνεται η δυνατότητα στους Δημότες να περπατούν ελεύθερα χωρίς τον κίνδυνο ατυχήματος, χρησιμοποιείται το ποδήλατο, εξυπηρετούνται άτομα τρίτης ηλικίας αλλά και ΑΜΕΑ. Το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες ενώ πρόκειται να κατασκευαστεί και ο σταθμός του Προαστιακού στον Αλισσό, στο πρώην αμαξοστάσιο του ΟΣΕ. Επίσης, στην ίδια διαδρομή υπάρχει και λειτουργεί το κάμπινγκ και οι νεροτσουλήθρες που συγκεντρώνουν εκατοντάδες επισκέπτες.

8)     Το θέμα της ποιότητας και της χρήσης του νερού αποτελεί κορυφαίο ζήτημα. Μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή δεν έχει προχωρήσει σε καμία μέτρηση δειγμάτων, όπως οφείλει εκ του νόμου αλλά και για λόγους προστασίας της υγείας των κατοίκων. Η επίσκεψή μας στο αντλιοστάσιο αποκάλυψε την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο άντλησης του νερού. Η πρόσβαση στον οποιονδήποτε αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια και προσβάλλει τον πολιτισμό μας. Εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας, που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που σας αποστείλαμε. Επιπλέον, λόγω του καλοκαιριού και του τουρισμού οι διακοπές για επισκευή βλαβών πρέπει να γίνονται στοχευμένα και αφού ειδοποιούνται οι κάτοικοι.

9)     Η πληροφορία ότι ιδιωτικά βυτία θα εναποθέτουν τα λύματά τους στον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου θα μας βρει αντίθετους. Η επιβάρυνση που θα προκληθεί σε καμία περίπτωση δεν εξισορροπείται με κάποια πενιχρά οικονομικά έσοδα, αν υπάρξουν αυτά. Οι μετρήσεις του βιολογικού αποτελούν ζητούμενο, όπως και οι μετρήσεις του νερού. Η δημοσίευσή τους δεν αποτελεί προνόμιο του εκάστοτε αρμόδιου πολιτικού προϊσταμένου αλλά καθήκον επιβεβλημένο και από το νόμο.

10)              Υπάρχουν σοβαρές βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης που επιφέρουν απώλεια νερού· αλλά και ανάγκη παρέμβασης με καταστροφέα σε αγροτικούς και κεντρικούς δρόμους, αφού η πρόσβαση σε ιδιοκτησίες είναι αδύνατη από αρκετούς ιδιοκτήτες, αγρότες και άλλους (π.χ Σερδενή). Επιβεβλημένη είναι και η χαλικόστρωση, πριν την χειμερινή περίοδο, για να επιλυθεί το παραπάνω πρόβλημα.

11)             Τέλος, υπενθυμίζουμε την δέσμευση για κατασκευή ξύλινης γέφυρας στις εκβολές του Πείρου ποταμού. Πρέπει να γίνει πράξη και όχι να παραμείνει υπόσχεση.

Για το προσωρινό Δ.Σ.

Ο πρόεδρος                                                           Η γραμματέας

Μπαρμπούνης Δημήτριος                                     Κοτσίρη Αργυρή

6932892808

[email protected]

[email protected]

 

 

Αλισσός, 17/5/2016».

 

Κατόπιν επισταμένης συζήτησης και λεπτομερούς ανάλυσης εκ μέρους μας των ανωτέρω θεμάτων, σε συνάρτηση με τις απαντήσεις που είχαμε λάβει σχετικά με κάποια από τα ως άνω θέματα και από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο, ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε για τα ακόλουθα:

Α) Σχετικά με το θέμα της διάβρωση των ακτών στο θαλάσσιο μέτωπο κατά μήκος των Κοινοτήτων Άνω και Κάτω Αλισσού, ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι παρακολουθεί στενά το ζήτημα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς ασκώντας με κάθε τρόπο πιέσεις ώστε να ενταχθεί η μελέτη για τη διάβρωση των ακτών και οι προβλεπόμενοι τρόποι για την αντιμετώπισή της στο επόμενο πρόγραμμα ΣΕΣ. Ωστόσο ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι παρά τις προσπάθειές του, η ένταξη θα αφορά μεμονωμένα τμήματα του θαλάσσιου μετώπου και όχι το σύνολο αυτού.

Β) Σχετικά με τις αποθήκες της Ένωσης και το Ελαιοτριβείο και την αξιοποίησή τους, ώστε να πάψουν να αποτελούν εγκαταλελειμμένα κτίρια – φαντάσματα και εστίες μολύνσεως, ο κ. Δήμαρχος, αντιμετώπισε θετικά την πρότασή μας, διαβεβαιώνοντας μας ότι θα μεσολαβήσει στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, προκειμένου να εξεταστεί η παραχώρησή τους και καλώντας μας να πραγματοποιήσουμε κοινή συνάντηση στην Ένωση προς συζήτηση του ανωτέρω θέματος με τη Διοίκηση. Επιπροσθέτως σχετικά με το θέμα της παραχώρησης της πλατείας της Παραλίας Κάτω Αλισσού από την Κτηματική Υπηρεσία, ο κ. Δήμαρχος πρότεινε να παραβρεθεί αντιπροσωπία των μελών των Δ.Σ. του Συλλόγου μας, στην συνάντηση που θα πραγματοποιήσει ο ίδιους την ερχόμενη εβδομάδα στην Κτηματική Υπηρεσία στην Αθήνα, προκειμένου εκτός των άλλων θεμάτων και τεθεί και η αξιοποίηση – παραχώρηση του ανωτέρω δημοσίου κτήματος.

Γ) Όσον αφορά την πεζοδρόμηση του τμήματος της ΠΕΟ από τα Καμίνια έως και του Σουλελέ στον Κάτω Αλισσό, ο κ. Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να εντάξει σε ΣΕΣ το ανωτέρω έργα μαζί με άλλα έργα που έχουν σχεδιαστεί και εκκρεμούν για την ανωτέρω περιοχή.

Δ) Επίσης ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι την Πέμπτη 19-05-2016 έχει προγραμματίσει τον καθαρισμό του αντλιοστασίου του Άνω Αλισσού. Ωστόσο οι μετρήσεις που αιτηθήκαμε, εξακολουθούν να παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ε) Ως προς την έντονη φημολογία σχετικά με τη χρήση του βιολογικού καθαρισμού από ιδιωτικά βυτία και την εναπόθεση λυμάτων, με σκοπό τον πορισμό εσόδων για το Δήμο, πληροφορία για την οποία εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και τονίσαμε την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη μας, ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι υπάρχει η σκέψη σε άγνωστη χρονική στιγμή να χρησιμοποιηθεί ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου από την Κοινότητα Βραχνεΐκων, όπως είχε συμβεί κατά το παρελθόν, χωρίς ακόμα να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση περί αυτού. Στην ανωτέρω τοποθέτηση του κ. Δημάρχου, πέραν από την έντονη αντίθεσή του, ο Σύλλογός μας τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθούν μία σειρά μέτρων ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση των κατοίκων των Κοινοτήτων μας. Συγκεκριμένα αιτηθήκαμε να τηρείται αρχείο μηχανογραφημένων καταστάσεων, το οποίο θα ενημερώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και στο οποίο ο Σύλλογός μας θα έχει πρόσβαση, όπου θα καταγράφονται τα βυτία που εναποθέτουν λύματα στο βιολογικό καθαρισμό και η προέλευσή τους. Επίσης θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση σχετικά με τις μετρήσεις που πραγματοποιούνται στον βιολογικό καθαρισμό. Επιπροσθέτως ο Σύλλογός μας τόνισε ότι αυτή η χρήση του βιολογικού καθαρισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται ες αεί, με δεδομένη την επικείμενη ένταξη του αποχετευτικού δικτύου Νιφορεΐκων – Καλαμακίου – Λακκόπετρας, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χρήσης του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου μας. Τέλος ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι έχει γίνει η τοποθέτηση υπαλλήλου για τον έλεγχο των βυτίων που προσέρχονται στο βιολογικό καθαρισμό, αφού μέχρι πρότινος δεν υπήρχε κανείς υπάλληλος για τον έλεγχο αυτό.

ΣΤ) Ως προς το θέμα του αποχετευτικού δικτύου, ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι αναμένουμε την οριστική παραλαβή του έργου από τον εργολάβο και μάλιστα εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, ώστε να πραγματοποιηθεί η σύνδεση των δύο Κοινοτήτων, ενώ όσον αφορά τις 54 περίπου οικίες, οι οποίες είχαν μείνει εκτός της αρχικής μελέτης, ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπληρωματική μελέτη, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα και να υποβληθεί στην Περιφέρεια, ώστε να ενταχθεί ως συμπληρωματικό έργο στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ζ) Όσον αφορά την ανάγκη της χρήσης μηχανημάτων για την εκτέλεση εργασιών χαλικόστρωσης και κοπή χορταριών στους Αλισσούς, όπως καταστροφέα, γκρέιντερ κτλ, ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι ο καταστροφέας του Δήμου έχει παρουσιάσει βλάβη, η οποία δεν έχει αποκατασταθεί ακόμα. Όταν τα μηχανήματα αυτά θα είναι έτοιμα προς χρήση και στη διάθεση του Δήμου θα υπάρξει άμεση ενημέρωση μας, ώστε να εκτελεστούν οι προγραμματισμένες εργασίες μας. Τέλος όσον αφορά τον φωτισμό, ήτοι την ανυπαρξία φωτισμού στην είσοδο του Κάτω Αλισσού και του τμήματος του δρόμου από το κοιμητήριο του Άνω Αλισσού έως και τον Κάτω Αλισσό, ο κ. Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα λάβει χώρα ο φωτισμός της εισόδου του Κάτω Αλισσού, αφού έχει ήδη εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα μεριμνήσει να εισαχθεί προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της τοποθέτησης τριών κολώνων ηλεκτροφωτισμού στο δρόμο από το Κοιμητήριο του Άνω Αλισσού έως και τον Κάτω Αλισσό, αφού απαιτείται προς τούτο η λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλισσαίων Πείρος θα βρίσκεται πάντα στις επάλξεις ώστε όλες οι παραπάνω δεσμεύσεις να υλοποιηθούν στο ακέραιο προς το συμφέρον και το όφελος των κατοίκων των Κοινοτήτων μας, το οποίο αποτελεί κινητήριο δύναμη της δράσης του.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις