Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Συναντήσαμε τον Ορέστη Τζιόβα, την Αμαλία Αρσένη και την... "Δεσποινίς Τζούλια" στην Πάτρα

Συναντήσαμε τον Ορέστη Τζιόβα, την Αμαλί...

Παρουσιάζουν το θεατρικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Στην Πάτρα βρίσκονται ο Ορέστης Τζιόβας,η Αμαλία Αρσένη και η Μαρία Κίτσου καθώς παρουσιάζουν, μέχρι την Κυριακή 22 Μαΐου, στην Πάτρα και στο θέατρο Λιθογραφείον την παράσταση "Δεσποινίς Τζούλια".

Μια παράσταση που χειροκρότησαν κοινό και κριτικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το πασίγνωστο, ερωτικό και ψυχαναλυτικό έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ με τη σκηνοθετική σφραγίδα της Λίλυς Μελεμέ. Η αιώνια μάχη των δυο φύλων, η δίψα της εξουσίας και του πόθου είναι από τα βασικά θέματα που θίγει το έργο.

Η «Δεσποινίς Τζούλια» βασίζεται σε ένα πολυπαιγμένο αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας, που απαιτεί τις πιο «δυνατές» ερμηνείες.

Το thebest.gr τους συνάντησε τον Ορέστη Τζιόβα και την Αμαλία Αρσένη και μίλησε μαζί τους για όλα.

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα;

Α. Α Από τότε που μου ήμουν παιδί περνούσα συχνά από την Πάτρα καθώς είμαι από την Κεφαλονιά. Έχω πολλούς φίλους στην πόλη και την έχω συνδυάσει με κάτι πολύ θετικό και ευχάριστο.

Ορ. Τζ. Έχω έρθει στην Πάτρα μόνο για παραστάσεις. Δεν μπορώ να πω ότι γνωρίζω απόλυτα το κοινό της  αλλά έχω την αίσθηση ότι είναι ένθερμο κοινό.

Α. Α. Θεατρόφιλο κοινό.

Αυτή την φορά παρουσιάζεται το έργο «Δεσποινίς Τζούλια». Ποιοι είναι οι ρόλοι που υποδύεστε.

Α. Α. Υποδύομαι την αρραβωνιαστικιά του Ζαν που δουλεύει σαν μαγείρισσα, στο σπίτι της Δεσποινίδας Τζούλιας. Είναι παραδοσιακή, κλασική νοικοκυρά που θέλει να γίνει σύζυγος, να κάνει παιδιά και οικογένεια. Τα πράγματα όμως δεν έρχονται όπως θα ήθελε.

Ορ. Τζ. Υποδύομαι τον Ζαν, το υπηρέτη του Κόμη. Είναι αρκετά δίπλα του και σε σχέση με τους υπόλοιπους υπηρέτες είναι «ανώτερος». Είναι ένας καλλιεργημένος άνθρωπος, γνωρίζει ξένες γλώσσες, έχει ζήσει εκτός Σουηδίας.

Ενώ έχει τα φόντα και το υλικό δεν μπορεί να ανέλθει κοινωνικά, λόγω της τάξης του. Ζει σε μια εποχή όπου η τάξη σου σχετίζεται με το αίμα σου και την καταγωγή σου. Θέλει να ανέβει λοιπόν και του παρουσιάζεται μια ευκαιρία για να τα καταφέρει, «να πιαστεί από το πρώτο κλαδί και να μπορέσει να σκαρφαλώσει». Έρχεται σε μια ισχυρή σύγκρουση με την Δεσποινίδα Τζούλια.

Τι σας έκανε να πείτε «ναι» στην παράσταση;

Α. Α. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρώτο πράγμα είναι η συνεργασία. Είχα ξαναδουλέψει με την Λιλύ Μελεμέ. Θαυμάζω και εκτιμώ πολύ την Μαρία και τον Ορέστη. Το δεύτερο ήταν το έργο. Θεωρώ ότι με αυτούς τους συνεργάτες όποιο έργο και να ανεβάζαμε, θα ήταν μια καλή παράσταση. Υπήρχε όρεξη, επικοινωνία, σεβασμός. Όλα τα απαραίτητα συστατικά.

Ορ. Τζ. Οι συνεργάτες και το έργο παίζουν σημαντικό ρόλο.

Καλές συνεργασίες και καλά έργα είναι αυτό που αναζητάτε γενικότερα στην δουλειά σας;

Ορ. Τζ. Και καλούς ρόλους.

Α.Α. Οι ρόλοι και οι χαρακτήρες παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.

Τι σας δυσκόλεψε σε αυτή την παράσταση;

Α.Α. Εμένα με δυσκόλεψε ότι υποδύομαι έναν κόντρα ρόλο. Και ηλικιακά αλλά και σαν ιδιοσυγκρασία. Χρειαζόταν μια εσωτερικότητα και ένα άλλο "βάρος" το οποίο με την βοήθεια των συνεργατών μπόρεσα και το βρήκα (με ερωτικό βέβαια) αλλά ήταν για μένα μια έκπληξη το ότι μπόρεσα να κάνω κάτι τόσο διαφορετικό από αυτό που είμαι.

Ορ. Τζ. Μπορώ να καταλάβω την αντρική πλευρά του ρόλου μου αλλά από εκεί και πέρα δεν έχω κοινά στοιχεία με τον Ζαν. Αυτό δυσκόλεψε τα πράγματα  σε κάποια σημεία. Πρόκειται για έναν διττό χαρακτήρα που δείχνει και μια ευαισθησία η οποία δεν ξέρεις αν είναι πραγματική.

Ο κόντρα ρόλος έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έναν ηθοποιό;

Ναι. Βέβαια μπορεί να δημιουργήσει και μια ανασφάλεια. Συνήθως όμως αυτά που σε δυσκολεύουν είναι και αυτά που σε ιντριγκάρουν, σε εξελίσσουν, σε προχωράνε.

Ορ. Τζ. Εμένα μου αρέσουν οι κόντρα ρόλοι γιατί το να τους προσεγγίσεις έχει και ένα ανθρωπιστικό-κοινωνικό ενδιαφέρον. Προσπαθείς να καταλάβεις πώς λειτουργούν άλλοι άνθρωποι, άλλες προσωπικότητες.

Τσαλακώνεστε στην παράσταση;

Ορ. Τζ. Νομίζω ότι ο ηθοποιός τσαλακώνεται σε κάθε παράσταση.

Α.Α. Καλύτερα ταιριάζει η λέξη «απογυμνωνόμαστε».

Δουλεύοντας πάνω στο έργο, ανακαλύψατε νέα μηνύματα που μπορεί να κρύβει;

Α.Α. Ναι. Όταν διάβαζα το έργο νόμιζα ότι μιλάει μόνο για τον έρωτα. Τελικά μιλάει για την ανθρώπινη φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις, την εξουσία.  Κάθε σχέση είναι ένας αγώνας, μια μάχη. Οι σχέσεις δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Αυτό δεν το είχα σκεφτεί.

Ορ. Τζ. Εγώ δεν είχα σκεφτεί πως ένας άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει κάτι που τον έχει στιγματίσει... αντίστροφα. Πως θα χρησιμοποιήσεις κάτι που σε έχει πονέσει ώστε να πονέσεις κι εσύ κάποιον άλλον.

Α.Α. Επίσης  μέσα από το έργο συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν γυναίκες που συγχωρούν, προχωρούν αλλά δεν ξεχνάνε.  Αυτό είναι σοκαριστικό για εμένα.

Αυτή την στιγμή συμμετέχετε σε μια όμορφη δουλειά. Υπήρξαν στιγμές που δεν ήσασταν τόσο τυχεροί;

Ορ. Τζ. Φυσικά. Κάποιες φορές το κατάλαβα εκ των υστέρων και κάποιες από την αρχή.  Αυτό όμως σε πάει παρακάτω. Σε βοηθάει να μάθεις τι θέλεις αλλά και τι να προσέχεις.

Α.Α. Θα έλεγα όχι σε μεγάλο βαθμό Έχει συμβεί να μην είναι τα πράγματα όπως τα σκεφτόμουν αλλά όχι οτι ήταν τόσο απογοητευτικά ώστε να μετανιώσω.

Οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Ελλάδα πόσο επηρεάζουν;

Α.Α. Πολύ. Ο κόσμος δεν μπορεί εύκολα να πάει στο θέατρο.  Γίνονται πολλές παραστάσεις αλλά σημασία έχει και να πληρώνεσαι από αυτές.  Επίσης μπορεί να γίνονται πράγματα, μόνο για να γίνουν.

Ορ.Τζ. Το θέμα είναι να θέλεις να παράγεις την τέχνη σε όλες τις συνθήκες.  Στην τηλεόραση βέβαια, θεωρώ ότι οι συνθήκες που υπάρχουν τώρα είναι οι κανονικές. Τόσες σειρές πρέπει να υπάρχουν. Όχι 1.500. Δεν είμαι κατάλληλος να το πει αυτό και σαφώς είναι καλό να έχουν πολλοί άνθρωποι δουλειά, αλλά θεωρώ ότι είναι καλυτέρα να γίνονται λίγες και καλές δουλειές.

Έχει αλλάξει το κοινό τα τελευταία χρόνια;

Α.Α.  Έχει γίνει πιο δύσπιστο, πιο καχύποπτο, Σκέφτεται παραπάνω.

Ορ. Τζ. Είναι πιο επιλεκτικό.

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σας σχέδια;

Α.Α. Θα είμαι στο φεστιβάλ Αθηνών, έχω ξεκινήσει πρόβες.

Ορ.Τζ, Το καλοκαίρι θα κάνω γυρίσματα για το «Daddy cool». Εκεί θα δείτε σαν βιβλιοπώλη.

Ένα μήνυμα για τους αναγνώστες μας…

Α.Α. Ελπίζουν να προβληματιστούν και να συγκινηθούν με την παράσταση.

Oρ. Τζ. Αξίζει να έρθετε σε επαφή με το έργο.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight