Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Σταύρος Γασπαράτος έρχεται στη γενέτειρα του, την Πάτρα με το ξεχωριστό μουσικό του έργο «Expanded Piano»

Ο Σταύρος Γασπαράτος έρχεται στη γενέτει...

Θα το παρουσιάσει στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών στις 11 Μαΐου

Τον πρωτογνωρίσαμε ως μέλος της μπάντας των «Γύρω Γύρω». Ο λόγος για τον Πατρινό μουσικό Σταύρο Γασπαράτο, ο οποίος στην πορεία έγραψε μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες ενώ το μουσικό έργο του – περφόρμανς «Expanded Piano» που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια και στη Νέα Υόρκη αλλά και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, απ’ όπου και οι φωτ., αναμένεται να το παρουσιάσει σε λίγες μέρες, στην Πάτρα, την ερχόμενη Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 στο Πανεπιστήμιο.

Φανταστείτε πως είστε μέσα σε ένα πιάνο, αναφέρει κείμενο του δημοσιογράφου Ανδρέα Τσιλίρα. Φανταστείτε ότι το πιάνο παίρνει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών και κάθε ένας από τους ακροατές βιώνει το έργο ως εάν να βρίσκεται εντός του οργάνου...

Αυτό είναι μόνο η αρχή μιας μοναδικής εμπειρίας που θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει το κοινό, την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, στις 21.00 το βράδυ, στη μεγάλη αίθουσα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίο παρακολουθώντας το μουσικό έργο «Expanded Piano» του ταλαντούχου συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου.

Η παρουσίαση διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ίδρυμα Ι.& Ε. Τοπάλη, εντάσσεται στις εκδηλώσεις του 19ου Μουσικού Μαΐου της Φιλαρμονικής Εταιρίας – Ωδείου Πατρών και αποτελεί παράλληλα μια εκδήλωση προς τιμήν του Ν. Καλογερά, τέως προέδρου του Ιδρύματος Τοπάλη.

Η εγκατάσταση – μουσικό έργο του Στ. Γασπαράτου είναι εμπνευσμένη από την ιδέα του «Prepared Piano» (προετοιμασμένο πιάνο). Πρόκειται για μια ιδέα ενός μηχανικά αλλοιωμένου πιάνου που έγινε διάσημη από τις συνθέσεις του John Cage και άλλων, οι οποίοι τοποθετούσαν βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα στις χορδές του πιάνου αλλοιώνοντας τον ήχο του.

Το «Expanded Piano» του Σταύρου Γασπαράτου μετασχηματίζει την ιδέα αυτή σε μια πρωτότυπη ηλεκτρονική μορφή. Ένα ακουστικό πιάνο καλωδιώνεται με διαφόρων τύπων μικρόφωνα που τοποθετούνται στο σώμα, τις χορδές και τον μηχανισμό του οργάνου. Με τη βοήθεια ενός υπολογιστή γίνεται ζωντανή επεξεργασία του σήματος των μικροφώνων και στην συνέχεια μοιράζεται σε μια surround πολυκάναλη εγκατάσταση, έτσι ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το κοινό βρίσκεται «μέσα» στο πιάνο.

Το μουσικό έργο και η παράσταση «Expanded Piano» λειτουργεί σαν ένας ηχητικός μεγεθυντικός φακός που βάζει τον ακροατή σε ένα ηχητικό ταξίδι στο εσωτερικό του οργάνου. Οι τεχνικές παρεμβάσεις ταυτόχρονα επεκτείνουν τους ήχους που μπορεί να παράξει το πιάνο, ενώ η surround ηχητική εγκατάσταση «κυκλώνει» το κοινό και βυθίζει τον ακροατή σε έναν ήχο πρωτόγνωρης λεπτομέρειας και συνδυασμών.

Το έργο «Expanded Piano» ήταν ανάθεση του EMPAC (Experimental Media And Performing Arts Centre) Troy, N.Y. στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε για 1η φορά στην Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 2014.

Έχει παρουσιαστεί επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Βερολίνο και στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight