Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

"Έφυγε" ο Πατρινής καταγωγής θεολόγος Κωνσταντίνος Κούρκουλας, πατέρας της ηθοποιού Ελένης Κούρκουλα

"Έφυγε" ο Πατρινής καταγωγής θ...

Υπήρξε ο τελευταίος Βασιλικός Επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συγκίνηση προκάλεσε η δυσάρεστη είδηση της εκδημίας του 95χρονου Κωνσταντίνου Κούρκουλα, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος Βασιλικός Επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Την εκδημία ανακοίνωσε το ένα εκ των παιδιών του, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 στις 3 το μεσημέρι.

Ο εκλιπών είχε γεννηθεί στις 8 Σεπτεμβρίου 1921 στην Πάτρα και είχε σπουδάσει Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Ελβετία (ST GALLEN) και στην Αγγλία (στο DURHAM της Σκωτίας).

Είχε κάνει διδακτορική διατριβή με θέμα «Η Θεωρία του Κηρύγματος κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας» και μία μελέτη με θέμα «Ο συμβολισμός των αμφίων στη Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Το μεγάλο του συγγραφικό του έργο όπως ανέφερε σε εκτενές άρθρο του, το orthodoxia.info.gr, περιελάμβανε το «Σκηνές από το Πάθος», τα «Κοχύλια από την Τιβεριάδα, το «..και Ιδού Ζώμεν..» και το αγαπημένο του ανθολόγιο «το Άγγελμα της Ημέρας» που εκδίδονταν για 65 συνεχή χρόνια, από το 1950 μέχρι το 2014.

Οι θεολογικές του μελέτες έχουν συγκεντρωθεί στα «Δέκα δοκίμια πρακτικής Θεολογίας».

Ο εκλιπών είχε χρηματίσει και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ήταν ο τελευταίος Κυβερνητικός (Βασιλικός) Επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο, θέση που δημιουργήθηκε το 1833, με τον Καταστατικό Χάρτη της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος. Ακόμα υπήρξε και Ανώτατος Εκπαιδευτικός Σύμβουλος, και καθηγητής του Κολλεγίου Αθηνών ενώ είχε διδάξει και ανάγνωση κειμένων στο Ωδείο Αθηνών.

Αφήνει πίσω του, τη σύζυγο του Αικατερίνη, με την οποία ήταν παντρεμένος από το 1950, και είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά, επτά εγγόνια και τρία δισέγγονα.

Ιδιαίτερα γνωστή από τα παιδιά του είναι η Ελένη Κούρκουλα,  δημοφιλής ηθοποιός με αξιόλογη παρουσία στο θέατρο και την τηλεόραση, η οποία διετέλεσε  και υφυπουργός Παιδείας (στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη).

Ο γιος του Άλκης Κούρκουλας είναι δημοσιογράφος και επί σειρά ετών ανταποκριτής στην Τουρκία, ο οποίος επίσης ασχολήθηκε με την πολιτική και διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight