Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Δημήτρης Πιατάς στο thebest: " Η Πάτρα είναι πολιτιστικά ισχυρή"-Απόψε στο θέατρο "Επίκεντρο+"

Δημήτρης Πιατάς στο thebest: " Η Πά...

Θα παρουσιάσει το έργο "Ισορροπιστής αεροσκαφών"

Ο αγαπημένος ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς βρίσκεται από το μεσημέρι της Πέμπτης στην Πάτρα καθώς θα παρουσιάσει στο Επίκεντρο+ την παράσταση "Ισορροπιστής αεροσκαφών" από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου.

Το thebest.gr τον συνάντησε και μίλησε μαζί του για όλα. Προσιτός, χαμογελαστός, ευδιάθετος θυμήθηκε όμορφες και σημαντικές στιγμές που έζησε στην πόλη, μίλησε για το χθες και το σήμερα σε μια χώρα στην οποία αισθάνεται ... "πρόσφυγας".

Της Κωνσταντίνας Τσίχλα

Ποια είναι η σχέση σας με την Πάτρα και το κοινό της;

Λόγω του εξαιρετικού Αρχαίου θεάτρου που έχετε, από το ξεκίνημα της καριέρας μου βρέθηκα να παίζω στην Πάτρα. Η Πάτρα ήταν πάντα ένα σημείο αναφοράς. Έχω την εικόνα της Πάτρας στην ηρωική και χρυσή εποχή της.

Πώς ήταν τότε;

Ευημερούσε οικονομικά, περισσότερο από άλλες πόλεις.  Υπήρχε αυτή η ζωντάνια που χαρακτηρίζει το κοινό μιας αστικής πόλης. Μου έλαχε να συνεργαστώ και με τον Θέμη Μουμουλίδη στο ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας όπου κάναμε μια συγκλονιστική παράσταση. Τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Μια παράσταση όπου θα μπορούσε να σταθεί σε οποιαδήποτε μέρος του κόσμου. Ήταν sold out στο Θέατρο «Απόλλων» μέχρι που ξεκίνησε το καρναβάλι. Θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη μου παραστάση. Το ΔΗΠΕΘΕ είχε την δυναμική του, την υποδομή του και ένα εξαιρετικό κοινό. Τότε έμεινα στην Πάτρα τρεις μήνες περίπου. Επίσης μετά ανεβάσαμε την «Λυσιστράτη» με τον Γιάννη Μπέζο.  Στην συνέχεια ήρθα με δικές μου δουλειές .

Μεγάλο κεφάλαιο… «ΔΗΠΕΘΕ». Έχει περάσει η εποχή όπου είχαν την δυνατότητα να κάνουν καλές δουλειές;

Ναι. Το δυστύχημα αφορά στην οικονομική κρίση που χτύπησε τους πάντες, κάποια λάθη που έκανε η τοπική αυτοδιοίκηση(γενικά μιλώντας). Επιλογές προσώπων αλλά και «ακυρώσεις» προσώπων.

Πάντως η Πάτρα εξακολουθεί να είναι πολιτιστικά ισχυρή. Διαθέτει πλέον πολλούς χώρους, μικρές και πειραματικές σκηνές. Είναι μια μικρογραφία της Αθήνας. Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα στην Πάτρα.

«Ισορροπιστής αεροσκαφών»… Μια καινούργια δουλειά. Λίγα λόγια γι’ αυτήν…

Πλέον στην καριέρα μου, με επιλέγουν και τους επιλέγω.  Είναι πολύ γενναίο αυτό που λέω αλλά και πολύ είναι αληθινό. Είμαι επαγγελματίας ηθοποιός εδώ και σαράντα χρόνια , έχω υπηρετήσει όλα τα είδη θεάτρου, υπογράφω και τα καλά αλλά και τα άσχημα που έχω κάνει. Πλέον το δώρο που μπορώ να κάνω στον εαυτό μου είναι να επιλέγω.

Με αυτή την έννοια , η δουλειά αυτή είναι μια επιλογή του Θοδωρή του Γκόνου και μια δικιά μου.Θέλω να δώσω και ένα στίγμα καριέρας μου στο ότι μπήκα στο ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και παίζω.

Έχοντας δουλειά στην Αθήνα και την δυνατότητα να βρεθώ όπου θέλω. Και μάλιστα σε μεγάλα συγκροτήματα. Εμένα όμως μου αρέσουν τα πειράματα. Έτσι είχα βρεθεί και στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Είχα δικό μου θέατρο και  την ίδια ώρα τα παράτησα όλα και ήρθα στην Πάτρα γιατί μου άρεσε το concept, η ατμόσφαιρα, η πόλη.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό κείμενο.  Απόλυτα σουρεαλιστικό. Εχει γέλιο και πίκρα παράλληλα. Υποδύομαι έναν υπέρβαρο ήρωα που είναι 150 κιλά και που αντιμετωπίζει τα πρόβλημα που έχει ένας παχύσαρκος στην καθημερινότητα του.

Είναι περιθωριοποιημένος κοινωνικά, ερωτικά, επαγγελματικά λόγω των κιλών. Ξαφνικά βρίσκεται σε ένα αεροπλάνο μικρής αεροπορικής γραμμής που εκτελεί εσωτερικές πτήσεις  με μονοκινητήρια αεροπλάνα των 48 θέσεων. Είναι άδειο και κατά την διάρκεια αναταράξεων καλείται από την αεροσυνοδό και τον πιλότο να μετακινηθεί για την ισορροπία του αεροσκάφους… και βρίσκει το στίγμα του.

Καταλαβαίνει ότι μπορεί αυτό να το κάνει πολύ εύκολα με την μετακίνηση του κορμιού του, προσλαμβάνεται από την εταιρεία , γίνεται διάσημος μέσα από ένα νέο επάγγελμα σε εποχή κρίσης.Τον φλερτάρουν όλες οι γυναίκες ενώ ενδιαφέρεται γι αυτόν και η NASA. Υπάρχει εναλλαγή τον σκηνικών, γίνονται όλα επι σκηνής. Είναι ένα μοντέρνο έργο που μου επιτρέπει να δείξω τις δυνατότητες μου.

Τι σας κέρδισε σε αυτόν τον ρόλο και τι σας δυσκόλεψε;

Με κέρδισε το διαφορετικό και οι εναλλαγές. Αυτή ήταν και η δυσκολία. Προϋποθέτει να έχεις σωματικές αντοχές, εξαιρετικές αναπνοές. Δηλώνω ότι πλέον κατά κάποιο τρόπο είμαι υπέρβαρος και η ηλικία μου δυσκολεύει το να γίνει πραγματικότητα το όραμα του σκηνοθέτη μου. Ήταν μια δύσκολη γυμναστική αλλά πιστεύω ότι κερδίζω το στοίχημα.

Γενικότερα τι είναι αυτό που ζητάτε από τις θεατρικές σας δουλειές;

Για να είμαι ειλικρινής… Δεν θέλω να πλήττω. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την πληκτική τέχνη. Διώχνει ή χειρότερα "κοιμίζει" το κοινό. Εάν ο καλλιτέχνης  αισθανθεί ρουτίνα … τότε είναι υπάλληλος.

Θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση. Τι αγαπήσατε περισσότερο;

Το θέατρο. Είναι μια «ερωμένη» που δεν με εγκατέλειψε ποτέ. Άλλους συναδέλφους μου, που ξέχασαν ότι οι ίδιοι έκανα πολλές απιστίες …τους εγκατέλειψε. Σε περίοδο κρίσης, το μόνο αποκούμπι μας είναι το θέατρο. Στην Αθήνα η τέχνη δεν περνάει κρίση. Αντίθετα ανθίζει μέσα στα χαλάσματα.

Ο πολιτισμός μας σήμερα;

Όποιος μπορεί να πορεύεται το κάνει.  Υπάρχει απόλυτη απουσία του κράτους. Τώρα την δικαιολογώ. Κάποτε όχι.  Δεν χρειαζόμαστε πλέον το κράτος . Δεν έχει νόημα να υπάρχει Υπουργείο πολιτισμού, να υπάρχουν πολιτιστικοί και κρατικοί φορείς. Ιδιωτικοί και ατομικοί μπορεί να υπάρχουν. Όταν το κράτος ασχολείται με την τέχνη... τα κάνει «μαντάρα», όπως και στα υπόλοιπα.

Ποια είναι η στάση σας μπροστά σε αυτά που ζει η Ελλάδα του σήμερα;

Κρατάω την αξιοπρέπεια μου, είμαι ενεργός πολίτης, αντιστέκομαι στην ευτέλεια. Δηλώνω όμως "πρόσφυγας" στην ίδια μου την χώρα. Συγκυριακά έχω σπίτι να μένω και κάποια στιγμή θα μου το πάρουν .  Πλέον η ιδιοκτησία είναι κλοπή. Κάποτε το έλεγα αυτό σαν αριστεριστής και τώρα, με τα τερτίπια της ζωής, το λέω με διαφορετικό τρόπο. Αντιστέκομαι λοιπόν στον φυσικό μου χώρο.  Στην σκηνή, στο θέατρο.

Υπάρχει περίπτωση να ξεφύγουμε από το πλαίσιο μέσα στο οποίο μας έχουν βάλει;

Απαγορεύεται να μην βγούμε. Απλά δεν ξέρω σε ποια ζωή. Νομοτελειακά πάντως κάποια στιγμή θα βγούμε. Ας αγαπήσουμε όμως την χώρα μας, τους ανθρώπους μας.  Η Πάτρα είναι η πρώτη που έχει «πληγεί» από πρόσφυγες. Ήμουν εδώ την εποχή που το λιμάνι ήταν γεμάτο Κούρδους που ήθελαν να φύγουν. Το έχω ζήσει. Η Πάτρα το αντιμετώπισε ρατσιστικά και περίεργα έχοντας πραγματικά ένα υπαρκτό πρόβλημα.

Όμως όσο ζούσα κοντά στο λιμάνι… δεν ένιωσα απειλή ή επικινδυνότητα.  Το πρόβλημα αυτό πλέον το έχει όλη η Ελλάδα. Οι πλέον αθώοι είμαστε εμείς  που ζούμε σε αυτό τον εξαιρετικό γεωγραφικό χώρο που είναι πέρασμα. Πληρώνουμε το τίμημα του γεωγραφικού μας στίγματος.  Κάποιοι θα μείνουν, κάποιοι θα φύγουν και θα συνεχίσουμε την ζωή μας. Την λύση θα την δώσει η ίδια η φύση.

Σκέφτεστε το μέλλον;

Πλέον δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες. Περνάω καλά με την δουλειά και πλέον δεν διεκδικώ τίποτα. Έχω όμως φαντασία και μου αρέσει να φαντάζομαι το μέλλον. Άλλωστε μεγάλωσα διαβάζοντας Ιούλιο Βερν.  Το 2050 φαντάζομαι ότι θα είμαι λίπασμα που θα βοηθά στην ανθοφορία των λουλουδιών. Είναι υπέροχο αυτό. Έτσι είναι η ζωή.

Ένα μήνημα για τους Πατρινούς αναγνώστες μας που θα δουν τον «Ισορροπιστή αεροσκαφών» στο θέατρο Επίκεντρο +…

Καταλαβαίνω ότι για κάποιος ανθρώπους είναι αρκετά δύσκολο να δουν μια παράσταση. Θέλω όμως να εξομολογηθώ ότι σε αυτή την δουλειά υπάρχει κατάθεση ψυχής. Αν αξίζει η ψυχή μου, να έρθουν στο θέατρο και να δουν την παράσταση.

«Ισορροπιστής αεροσκαφών» του Θόδωρου Θεοδωρίδη με τον Δημήτρη Πιατά!
Μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη για 4 παραστάσεις: Πέμπτη 17 - Κυριακή 20 Μαρτίου

Ισορροπιστής Αεροσκαφών: Το επάγγελμα του μέλλοντος

Κείμενο: Θόδωρος Θεοδωρίδης
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Στρούλια
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου

Ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς
Συμμετέχουν ο Αλέξανδρος Τούντας και ο Ανδρέας Ανδρέου

Οι φωτογραφίες είναι του Δημήτρη Χριστοδουλόπουλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight