Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Η μαχητική και εξωστρεφής πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών βάζει στοίχημα να φέρει το Πανεπιστήμιο κοντά στην πόλη και μιλάει στο thebest.gr για τα προβλήματα και τις προκλήσεις

Η μαχητική και εξωστρεφής πρύτανις του Π...

Έκοψε δυό φορές το νήμα των εκλογών με επιτυχία μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και είδε τη δύναμή της να ενισχύεται

Είναι από τους ανθρώπους που έχουν ισχυρή άποψη και την υποστηρίζουν με σθένος, χωρίς να φοβούνται και τις συγκρούσεις όποτε και αν χρειαστούν και εφόσον αυτές κριθούν απαραίτητες.

Δυναμική, επικοινωνιακή και αποφασιστική η πρώτη γυναίκα πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, έκοψε δυό φορές το νήμα των εκλογών με επιτυχία μέσα σε διάστημα ενός χρόνου και είδε τη δύναμή της να ενισχύεται μετά την ακύρωση της εκλογής της από το ΣτΕ, μια διαδικασία που οδήγησε σε επιβεβαίωση εμπιστοσύνης και την ανέδειξε νικτήτρια στη μάχη που έδωσε τον πρώτο χρόνο της θητείας της ενάντια σε καταστάσεις και νοοτροπίες.

Μαχητική και εξωστρεφής, η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου επιδιώκει την προσέγγιση Πανεπιστημίου και πόλης κάτι που έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο στη θητεία της αν και ομολογεί ότι το πιο σημαντιό "είναι να μας θυμούνται σαν δασκάλους."

Αντιμέτωπη με μια σειρά προβλημάτων που αγγίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα ως απόρροια της κρίσης, η και γιατρός πρύτανις, ετοιμάζεται για ...χειρουργικές τομές, με στόχο την επίλυση χρόνιων ...ασθενειών, ενώ επιμέμενει ότι η παιδεία χρειάζεται σύνεση, συλλογικές ώριμες αποφάσεις, και νομοθετήματα σε βάθος χρόνου και δεν μπορεί να αποτελεί πειραματικό πεδίο για κάθε κυβέρνηση που επέξεργάζεται ένα νέο σχέδιο το οποίο έρχεται να ακυρώσει η επόμενη.

Η Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, μιλάει στο thebest.gr για τα προβλήματα, τις πιθανές λύσεις, για τους 10.999 "αιώνιους φοιτητές" και για το αποτύπωμα που θέλει να αφήσει πίσω της.

 

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Πανεπιστήμιο Πατρών;

Η υποχρηματοδότηση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για το Πανεπιστήμιο. Ακολουθεί η σοβαρή έλλειψη προσωπικού-Συνταξιοδοτούνται περίπου 30-40 μέλη ΔΕΠ ετησίως. Υπάρχουν Τμήματα που κινδυνεύουν να κλείσουν. Σκεφτείτε ότι η σημερινή αναλογία ΔΕΠ/ΦΟΙΤΗΤΕΣ είναι κατά μέσο όρο 1/30. Αυτό προκαλεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στα μέλη ΔΕΠ Ιατρικής και κατ’ επέκταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Έπειτα είναι οι παραβατικές συμπεριφορές από σκηνίτες της περιοχής. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την σωματική ακεραιότητα όλων των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιβάλλεται να απομακρυνθούν.

Ακολουθούν η ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων, η συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, ο δυσανάλογα μεγάλος  αριθμός εισακτέων φοιτητών και η αναγκαιότητα ανανέωσης του  εργαστηριακού και ερευνητικού εξοπλισμού.

 

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Πρυτανικής Αρχής;

Θα σας απαντήσω επιγραμματικά.

Α. Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση

Β. Ανάδειξη της Αριστείας

Γ. Περίφραξη Πανεπιστημιούπολης-Πολιτιστικό, περιαστικό, πάρκο

Δ.  Προγραμματισμός μέσω ΠΔΕ για νέα αμφιθέατρα

Ε.  Ενεργειακή αναβάθμιση και συντήρηση κτιρίων - Πράσινο Αειφόρο Πανεπιστήμιο και ανακατανομή χώρων ανάλογα με πραγματικές ανάγκες

ΣΤ. Εξεύρεση οριστικής λύσης για τα Τμήματα Αγρινίου

Η.  Νέος Οργανισμός και Εσωτερικός Κανονισμός όπως απαιτούν οι καιροί μας

Ζ. Διεκδίκηση νέων θέσεων ΔΕΠ και προτάσεις στην πολιτική ηγεσία που θα εξυπηρετούν την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου.

Θ. Αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας , εξεύρεσή λύσεων που θα αποδώσουν οικονομικά στο Πανεπιστήμιο

Ι. Προσέλκυση χορηγιών - υποτροφιών, Επώνυμων Εδρών από τους κατοίκους της περιοχής μας αλλά και από άλλους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό

Επί δεκαετίες διατυπώνεται η άποψη, που συχνά αποτελεί κριτική, ότι οι δεσμοί του Πανεπιστημίου με την πόλη είναι αδύναμοι έως ανύπαρκτοι. Είστε ικανοποιημένη από τη σχέση του Πανεπιστημίου με τον πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει και που σκοντάφτει;

Πιστεύουμε ότι με καλή και συντονισμένη προσπάθεια και των δύο αναπτύσσονται σταθερές σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοβοήθειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι  το Πανεπιστήμιο αποτελεί κέντρο αριστείας για την Πόλη, αλλά και  Οικονομική Δύναμη στην περιοχή. Η Επιτροπή Ερευνών αποτελεί την τρίτη Οικονομική δύναμη της περιοχής μας. Αξίζει να γίνει γνωστό σε όλους ότι, τα χρήματα που έρχονται στην επιτροπή ερευνών προέρχονται  από Ευρωπαϊκά και Ελληνικά προγράμματα,  μετά από σκληρή δουλειά μελών ΔΕΠ.

Πιστεύουμε ότι η  Πόλη συνειδητοποιεί σιγά σιγά ότι, το Πανεπιστήμιο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

To επιμελητήριο Αχαΐας, και ο Πρόεδρος του κ. Μαρλαφέκας, πολύ νωρίς κατάλαβε την σημασία της σύνδεσης καινοτομίας που παράγεται στο Πανεπιστήμιο και   επιχειρηματικότητας και προκάλεσε την οργάνωση του Patras IQ.

Φέτος το Patras IQ αποκτά χαρακτήρα  μεγάλης συνάντησης στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Το Υπουργείο Παιδείας και η Αν. Υπουργός κ. Αναγνωστοπούλου υποστήριξαν την σημαντική αυτή διοργάνωση  και την θεσμοθέτησαν με σύμφωνο μεταξύ των οργανωτών.  Το Πανεπιστήμιο, συντονίζει. Το σύμφωνο θα υπογράφεται, από το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Παιδείας, Πανεπιστήμιο Πατρών, το ΤΕΙ και το ΕΑΠ, την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και βεβαίως το Επιμελητήριο Αχαΐας. Βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης. Ανακοινώθηκε ήδη σε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας παρουσία των ενδιαφερομένων και δημοσιογράφων τον Φεβρουάριο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 15/4-17/4 στο ΤΟΦΑΛΟΣ –ΠΑΤΡΑ.

Σημαντική είναι  η συνεργασία του Πανεπιστημίου Πατρών  με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά με τον  Περιφερειάρχη κ. Α. Κατσιφάρα, ειδικά στο θέμα της χρηματοδότησης της περίφραξης της Πανεπιστημιούπολης.

Η Σύνδεση με την παραγωγή είναι το ζητούμενο για το Πανεπιστήμιο, και το επιδιώκει.

 

«Ναι» ή «όχι» στους «αιώνιους» φοιτητές; Επί τη ευκαιρία, πόσοι είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Πατρών;

Πιστεύω ότι η απάντηση δεν είναι ναι η όχι. Όταν προσπαθήσαμε να δούμε το θέμα προ διετίας, διαπιστώσαμε τελικά ότι με συντονισμένες προσπάθειες οι φοιτητές που ενδιαφέρονται πραγματικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, επέστρεψαν στο Πανεπιστήμιο και πήραν πτυχίο. Αυτό είναι το κέρδος.

Ο φοιτητής οφείλει να τελειώνει τις σπουδές του σε εύλογο διάστημα. Το οφείλει στον εαυτό του ,στους γονείς του και στην κοινωνία. Αναγνωρίζουμε ότι σε πολλά παιδιά υπάρχουν δυσκολίες αυτή την εποχή.   Το Πανεπιστήμιο πρέπει να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες.

Στο νέο Οργανισμό (το υπουργείο Παιδείας ανέστειλε τη διαδικασία) ) θα καταθέσουμε προτάσεις και λύσεις.

Αιώνιοι φοιτητές δεν πρέπει να υπάρχουν για πολλούς λόγους. Όσα παιδιά   δεν επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους , είναι προτιμότερο για το δικό τους μέλλον να αναζητούν άλλες λύσεις  εργασίας.

 

Κάθε πρόσωπο που αναλαμβάνει μια υψηλή θέση δημόσιας ευθύνης, θέλει να αφήσει ένα δικό του αποτύπωμα στον Οργανισμό που ηγείται. Το δικό σας αποτύπωμα ποιο θέλετε να είναι; Για ποιο έργο ή δράση, θα θέλατε να σας θυμούνται οι επόμενες γενιές Πανεπιστημιακών δασκάλων, φοιτητών και πολιτών;

Η εξωστρέφεια, η αριστεία, η ακαδημαϊκότητα. Η ενίσχυση σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους του Πανεπιστημίου. Να υλοποιήσουμε τη περίφραξη και το περιαστικό πολιτιστικό πάρκο. Να μας θυμούνται σαν δασκάλους. Αυτός είναι ο κύριος ρόλος μας, για αυτό, παρά το βαρύ πρόγραμμα στη διοίκηση παραμένουμε όπως πριν  στα διδακτικά μας καθήκοντα.

Ελπίζουμε να  καταφέρουμε να προσφέρουμε ασφάλεια στα μέλη μας, γεγονός που μας απασχολεί σοβαρά καθημερινά,να υλοποιήσουμε τους στόχους που προανέφερα, αλλά κυρίως όπως είπα την ημέρα που αναλάβαμε, τα παιδιά μας να εξακολουθούν να είναι περήφανα για μας, στο τέλος της θητείας μας.

Στόχος προσωπικός μου είναι η σύνδεση της Πόλης με το Πανεπιστήμιο προς αμοιβαίο όφελος.

Πως αξιολογείτε την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας και ειδικότερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση;

Πιστεύω ότι, στα μεγάλα θέματα της  Παιδείας και της  Υγείας, χρειάζεται σύνεση συλλογικές ώριμες αποφάσεις, και νομοθετήματα σε βάθος χρόνου μετα από σοβαρό διάλογο που αφορά σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.

Στην Ελλάδα κάθε Κυβέρνηση έως σήμερα, και κάθε νέος Υπουργός, παρουσιάζει νέο σχέδιο Νόμου και για τα δύο. Ίσως πιστεύουν ότι, εύκολα παρουσιάζουν έργο χωρίς προβλήματα. Το θεωρώ μέγα λάθος.

Η Παιδεία και η Υγεία αποτελούν τους κεντρικούς πυλώνες της ανάπτυξης και  της εξέλιξης της Χώρας.  Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει διάλογος για την Παιδεία και θα καταθέσουμε τις απόψεις μας σύντομα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η "πόλη" με τους 23.057 ενεργούς φοιτητές- Το thebest.gr ανοίγει το φάκελο "Πανεπιστήμιο Πατρών" και ερωτά: Τι θα ήταν η πόλη χωρίς το Πανεπιστήμιό της;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις