Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

H απελπισία διώχνει πρόσφυγες από την Ειδομένη - Έφυγαν 800

H απελπισία διώχνει πρόσφυγες από την Ει...

Αναζητούν κέντρα φιλοξενίας

Οι πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των 14.000 προσφύγων στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, λόγω των βροχών και του κρύου που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα και σε συνδυασμό με τα κλειστά σύνορα οδηγεί κάποιους πρόσφυγες στο να εγκαταλείψουν την Ειδομένη. Περίπου 800 πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει αναζητώντας θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας που υπάρχουν στην περιοχή.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η Ειδομένη να αδειάσει τις επόμενες ημέρες και οι πρόσφυγες να μετακινηθούν με λεωφορεία προς τις νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται. Προτεραιότητα, μάλιστα, θα δοθεί σε οικογένειες με παιδιά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μιλώντας στο Mega, «βλέπει» ομαλοποίηση της κατάστασης στην Ειδομένη σε 1-2 εβδομάδες και αποκλείει το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης.

Ανέφερε ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι πρόσφυγες που γυρνάνε προς τα πίσω, αλλά και κάποιοι που πάνε το βράδυ στους καταυλισμούς για να κοιμηθούν και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως εξήγησε, είναι να πειστούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει, με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια, και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ελληνικών αρχών να πάνε στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση εκεί. Υπάρχει πολύς κόσμος. Εμείς έχουμε υποδομές σε ένα κορδόνι καταυλισμών γύρω στα 15-20 χιλιόμετρα παραπίσω. Μιλάω για Χέρσο, για Πολύκαστρο, για Διαβατά και φτιάχνουμε συνεχώς νοτίως της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά» είπε ο κ. Τόσκας. «Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» τόνισε.

Την ίδια εκτίμηση ότι σε 1-2 εβδομάδες η πλειονότητα των προσφύγων από την Ειδομένη θα έχει μετακινηθεί οικειοθελώς στις οργανωμένες δομές που υπάρχουν, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με αστυνομική επιχείρηση. «Θα χρειαστεί χρόνος για να ενημερωθούν γιατί είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, που ακούνε αλληλοσυγκρουόμενα πράγματα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσφυγικό:Αλβανία και Βουλγαρία σφραγίζουν τα σύνορα- Απελπισία στην Ειδομένη -3.000 στον Πειραιά

 

in.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις