Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η κρίση μας "έκοψε" και τον οδοντίατρο- Μόνο αν δεν αντέχεται ο πόνος ή υπάρχει σοβαρό πρόβλημα

Πάτρα: Η κρίση μας "έκοψε" και...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ουρές στους... οδοντιάτρους του ΕΟΠΠΥ

Πολυτέλεια θεωρείται πλέον και στην Πάτρα η στοματική υγεία, ενώ ο τομέας της πρόληψης, Πανελλαδικά, κατατάσσεται στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρώπης. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες οι επισκέψεις στον οδοντίατρο περιορίστηκαν κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. “Το καθεστώς των δόσεων έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά όσο περνάει ο καιρός οι οικονομικές δυσκολίες διογκώνονται” λέει στο thebest.gr o πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου της Πάτρας Γιώργος Μουτούσης.

Ωστόσο σχολίασε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα  αντιμετωπίζουν εκείνοι που δεν προσέχουν την στοματική υγιεινή και δεν λειτουργούν προληπτικά, με αποτέλεσμα όταν καταλήξουν στον οδοντίατρο να χρειάζονται πλήθος οδοντιατρικών εργασιών, οι οποίες κοστίζουν πολύ περισσότερο από όσο θα κόστιζαν αν υπήρχε πρόληψη άρα και λιγότερα οδοντιατρικά προβλήματα. Επίσης σύμφωνα με τον κ. Μουτούση, η μη κάλυψη από ασφαλιστικά ταμεία οδηγεί στην αναβολή και γενικότερα παραμέληση της στοματικής υγιεινής από τους πολίτες.

“Πλέον η πλειονότητα του κόσμου καταλήγει στον οδοντίατρο για τα απολύτως απαραίτητα” ανέφερε ο οδοντίατρος Γιώργος Μουτούσης. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του ίδιου, σπάνια πηγαίνουν στον οδοντίατρο μικρά παιδιά, ενώ όσον αφορά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κόσμος ανέφερε:

“Η πληρωμή με δόσεις, ειδικά αν ο ασθενής κάνει σύνθετες, άρα κοστοβόρες οδοντιατρικές πράξεις, είναι δεδομένη. Έρχονται στον οδοντίατρο μόνο αν σφαδάζουν από πόνους. Παραμελούν πλέον ακόμη και αισθητικά ζητήματα”.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, το ποσοστό των εφήβων ή και των ενηλίκων που δεν προσέχουν τη στοματική τους υγεία ανερχόταν στο 10,6% για το 2013 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος έφτανε το 7,6%. Τη δεκαετία 2004 - 2014, το 60% των προβλημάτων αυτών στους 15χρονους εφήβους έμεινε χωρίς θεραπεία για τουλάχιστον ένα χρόνο, ποσοστό που κυμαινόταν στο 44% μια δεκαετία πριν. Ενώ, το 86,8% των 5χρονων είχαν προβλήματα στα δόντια που δεν είχαν αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επισκέψεις στον οδοντίατρο περιορίστηκαν λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα περιορίστηκε κατά 30% από το 2009. Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Έλληνες είναι άνεργοι. Το 40% των παιδιών ζουν σε συνθήκες φτώχειας σύμφωνα με τη UNICEF, ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι σε χώρες όπως η Χιλή, η Τουρκία και το Μεξικό. Την ίδια στιγμή έχουμε συρρίκνωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Από το 2009 - 2012 έπεσαν κατά 9% με αποτέλεσμα ένα ποσοστό Ελλήνων, μεγαλύτερο του 8% να μην επισκεφθεί οδοντίατρο για το 2013, θεωρώντας πως κοστίζει πολύ. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 5,1%, σύμφωνα με τη Eurostat.

"Η οδοντική υγιεινή θεωρείται πολυτέλεια αυτή τη στιγμή για τους Έλληνες. Αν πριν από 5 χρόνια οι πολίτες πήγαιναν στον οδοντίατρο μια φορά το χρόνο, τώρα πάνε μια φορά στα πέντε χρόνια. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερη επειδή τα οδοντικά προβλήματα δεν προκαλούνται κατά κύριο λόγο από αλλαγές στην καθημερινή στοματική φροντίδα. Περισσότερο τα παιδιά εμφανίζουν ασθένειες των δοντιών που σχετίζονται με την 6ετή κρίση που μαστίζει τη χώρα. Π.χ. αυξήθηκε η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη καθώς τα φθηνά σνακ παρουσιάζουν ανοδικές πωλήσεις από το 2013 και μετά" συνεχίζει ο κ. Μουτούσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα χαλασμένα δόντια θα είναι η παρακαταθήκη προβλημάτων για το μέλλον, καθώς η σχέση κακής στοματικής υγείας και χρόνιων ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης είναι άρρηκτη.

«Όταν πονάς δεν είσαι σε θέση να αποδώσεις, αλλά ακόμη και να απολαύσεις τα βασικά όπως την καθημερινή διατροφή σου» σημειώνουν οι οδοντίατροι. Επιπροσθέτως, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει ότι τα χαλασμένα δόντια κρατάνε πίσω από τις σπουδές τους τους νέους σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς ο πόνος ενός δοντιού ή μια ασθένεια των ούλων επιφέρουν πολλούς πόνους με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητα τους και στην ποιότητα ζωής τους. Δυστυχώς, το ίδιο παρατηρείται πλέον και σε αναπτυγμένες χώρες λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις