Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στα σκαριά 5 ακόμα "hotspots" για υποδοχή μεταναστών στα ελληνικά νησιά

Στα σκαριά 5 ακόμα "hotspots" ...

Εφόσον τηρηθούν οι χρηματοδοτικές δεσμεύσεις της ΕΕ

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να είναι έτοιμα τα κέντρα ταυτοποίησης μεταναστών (hotspots) σε Κω, Λέρο, Χίο και Σάμο. Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η λειτουργία τους, όπως και η πλήρης λειτουργία του πρώτου σημείου ταυτοποίησης στη Μυτιλήνη, εξαρτάται «και από την χρηματοδότηση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λειτουργία των πέντε hotspots, ενώ σε δύο προσκλήσεις για συνδρομή της Ελλάδας με αποστολή στελεχών η ανταπόκριση των κρατών-μελών ήταν μικρή. Συγκεκριμένα, στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το 'Ασυλο (EASO) για 370 εμπειρογνώμονες, απάντησαν μόλις έξι κράτη- μέλη (Αυστρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία) για συνολικά 81 εμπειρογνώμονες. Επίσης, στο αίτημα του Frontex για 775 συνοριοφύλακες, απάντησαν, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου, μόλις έξι κράτη- μέλη (Βέλγιο, Τσεχία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σουηδία) με 48 συνοριοφύλακες.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία των hotspots σε βαθμό που θα επιλύονται και τα παραπάνω ζητήματα, ενώ, όπως υπογραμμίζεται, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για εκπλήρωση των ευθυνών της.

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι έτοιμο για τη μετεγκατάσταση των πρώτων οικογενειών στο Λουξεμβούργο και τη Σουηδία και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, για το μηχανισμό μετεγκατάστασης μόλις έξι κράτη-μέλη έχουν ενημερώσει ως τώρα την Ελλάδα για προσφερόμενες θέσεις. Εκτός από το Λουξεμβούργο και τη Σουηδία ενδιαφέρον έχουν δείξει η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις