Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αμαλιάδα: Έκθεση για τις Μνήμες Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Αμαλιάδα: Έκθεση για τις Μνήμες Β’ Παγκο...

Χριστοδουλόπουλος: "Έκθεση που διδάσκει και διατηρεί την ιστορική μας μνήμη"

Συνέντευξη τύπου με αφορμή την έκθεση: «Μνήμες Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» παραχώρησε χθες, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, πλαισιωμένος από την συντονίστρια της έκθεσης και καθηγήτρια του ΤΕΙ Πύργου κ. Μαρία Βίγλη και τον συλλέκτη κ. Κωνσταντίνο Φάρο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης και αμέσως μετά τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 6 το απόγευμα της Κυριακής, θα πραγματοποιηθεί και ειδική εκδήλωση στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο.
Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν για το κοινό και θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του Λαζαράκειου από τις 25 έως τις 28 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Δήμαρχος Ήλιδας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την πόλη, να πραγματοποιείται μία έκθεση ιστορικής μνήμης, και στο πλαίσιο αυτό να διοργανώνεται ειδική εκδήλωση με θέμα τις: «Μνήμες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».  «Η έκθεση αλλά και η εκδήλωση αποτελούν μια προσπάθεια που έγινε με πολύ μεράκι και μεγάλη αφοσίωση από τους συντελεστές της.

Αποτελεί μία εθελοντική –το τονίζω– προσπάθεια που όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε, αυτή τη φορά με την παρουσία μας.  Για την ολοκλήρωσή της και την παρουσίασή της στο κοινό της  Ήλιδας συντονίστηκαν αρμονικά δεκάδες άνθρωποι, τους οποίους και θα ήθελα να ευχαριστήσω. 

Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τις εκπαιδευτικούς Κατερίνα Κλάδη και Βασιλική Δεδότση που οραματίστηκαν και έφεραν εις πέρας αυτή την προσπάθεια. Η έκθεση και η εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αν δεν συνέβαλε σε αυτή το ιστορικό αρχείο και τα εκθέματα που διατηρεί στο Μουσείο Κορεατικού Πολέμου, ο κύριος Κωνσταντίνος Φάρος, τον οποίο και ευχαριστώ. Τέλος αποφασιστική είναι η συμβολή του ΤΕΙ Πύργου και ειδικότερα της καθηγητού Μαρίας Βίγλη, και των σπουδαστών της.  Επαναλαμβάνω για ακόμα μία φορά, ότι τέτοιου είδους εκθέσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για να διδαχθούμε την ιστορία μας, αλλά και για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη».

Βιογραφικά

Κων/νος Φάρος - Αργυρώ Καββαθά- Φάρου
Ο Κωνσταντίνος Φάρος είναι έφεδρος αξιωματικός, βετεράνος του πολέμου της Κορέας, όπως και η σύζυγός του Αργυρή Καββαθά- Φάρου είναι συνταγματάρχης εν αποστρατεία. Μαζί έχουν ανεγείρει ένα μουσείο και ένα μνημείο αφιερωμένα στον πόλεμο της Κορέας, το οποίο βρίσκεται στον ιδιωτικό τους χώρο, στα Βυτινέικα Πύργου Ηλείας.

Μαρία Ε. Βίγλη
H Μαρία Ε. Βίγλη γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne) και στη Μουσειολογία (Εcole du Louvre) και είναι Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Paris IV-Sorbonne). 
Εργάστηκε ως Ιστορικός Τέχνης σε διάφορα μουσεία στο Παρίσι. Επί σειρά ετών, συνεργάστηκε με πανεπιστήμια του εξωτερικού και ανώτερα ιδρύματα της Ελλάδας ως διδάσκουσα Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας. Αυτή την περίοδο, τελεί υπό την ιδιότητα του πανεπιστημιακού υποτρόφου στο τμήμα ΔΟΕΠ&ΤΜ (κατεύθυνση Μουσειολογίας) του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο Ηλείας.

Παντελής Μούτουλας
Ο Παντελής Μούτουλας γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Πήρε πτυχίο οικονομίας από το Πανεπιστήμιο New Brunswick του Καναδά καθώς και διδακτορικού διπλώματος στην Ιστορία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία: "Ωρίων-Γιάννης Μιχαλόπουλος: Με την Αριστερά στον Μεσοπόλεμο, στην Εθνική Αντίσταση, στην μεταπολεμική Ελλάδα", Θεμέλιο 1999, "Πελοπόννησος 1940-1945: Η περιπέτεια της επιβίωσης, του διχασμού και της απελευθέρωσης", Βιβλιόραμα 2004, "Σύντομη ιστορία της κατοχής 1941-1944", Διογένης 2006, "Τα Τσίντζινα: Ιστορία του χωριού και του χώρου στον Πάρνωνα", Αλφειός 2010, το "ΕΑΜ στην Ηλεία: Η συγκρότηση της λαϊκής ηγεμονίας: Οργανωτικά πρότυπα και φαντασιακές λειτουργίες", ανέκδοτη διδακτορική διατριβή, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τη συμβολή: "Η ελαιοκομία τον Μεσοπόλεμο", στο συλλογικό έργο "Το λάδι και η ελιά στην Πελοπόννησο", Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς 2007 και το άρθρο: "Λαϊκά συσσίτια στην Ανδραβίδα Ηλείας", στο περιοδικό "Ηλειακή Πρωτοχρονιά" (2009). τχ. 9, Αμαλιάδα, Βιβλιοπανόραμα 2008.

Το μεταφραστικό του έργο περιλαμβάνει τα βιβλία: Πιρέν Ανρί (Pirenne Hennri), "Οι πόλεις του Μεσαίωνα", Βιβλιόραμα 2003 (από τα γαλλικά), Πύλια Μάρθα, "Οι Μοραίτες πρόκριτοι, τέλη 18ου-αρχές 19ου αιώνα: Ρόλοι και νοοτροπίες", ανέκδοτη διαδακτορική διατριβή (από τα γαλλικά) και Χάτσινσον Γκόντφρι (Hutchinson Godfrey), "Ο Ξενοφών και η τέχνη της διοίκησης", Ιωλκός 2008 (από τα αγγλικά).

ilialive.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις