Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

ΝΔ: Σύγκρουση υποψηφίων για την ημέρα της κάλπης

ΝΔ: Σύγκρουση υποψηφίων για την ημέρα της κάλπης

Σήμερα στις 6 το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία για τις υποψηφιότητες

Χωρίς τη μεγάλη έκπληξη που ορισμένοι πιθανολογούσαν ότι μπορεί να προέκυπτε την τελευταία στιγμή, ολοκληρώνεται στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής η πρώτη φάση της κούρσας για τη διαδοχή  στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που περιλαμβάνει την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Για να ακολουθήσει αμέσως μετά η δεύτερη και εξίσου συγκρουσιακή φάση για τον καθορισμό της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες, γεγονός που προκαλεί οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των τριών –ή τεσσάρων;- διεκδικητών της αρχηγίας.               

Στην αφετηρία της αναμέτρησης μπαίνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο νυν πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος κατέθεσε πρώτος το απόγευμα της Πέμπτης την αίτηση υποψηφιότητάς του, συνοδευόμενη από 50 υπογραφές, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι οποίοι αναμένεται πριν το μεσημέρι της Παρασκευής να καταθέσουν κι εκείνοι τις δικές τους υποψηφιότητες με τις ανάλογες υπογραφές.

Το θρίλερ με τον Άδωνη και οι επαφές Σαμαρά

Σε θρίλερ εξελίσσεται η προσπάθεια του επίσης κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Άδωνη Γεωργιάδη να βρει τις 50 υπογραφές για να προστεθεί στη λίστα των υποψηφίων, καθώς οι πληροφορίες από το περιβάλλον του έλεγαν ότι απέχει ελάχιστα, αλλά καθώς η προθεσμία εκπνέει σε λίγες ώρες δεν είναι βέβαιο ότι θα ευοδωθεί η προσπάθεια του.

Το έργο του κ. Γεωργιάδη δυσχεραίνεται και από το γεγονός ότι οι άλλοι διεκδικητές έχουν δεσμεύσει μεγάλο αριθμό στελεχών από τα οποία έχουν ζητήσει υπογραφές που ξεπερνούν κατά πολύ τον ελάχιστο απαιτούμενο. Λέγεται για παράδειγμα ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχει στη διάθεσή του περί τις 200 υπογραφές, ενώ και ο αριθμός των υπογραφών που έχει εξασφαλίσει ο κ. Τζιτζικώστας κυμαίνονται περί τις 100.  Τόσο ο νυν πρόεδρος όσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έκαναν επιλογή των προσώπων που υπογράφουν τις υποψηφιότητες τους με στόχο ο μεν κ. Μεϊμαράκης να σηματοδοτήσει την ενότητα των γενεών του κόμματος ο δε κ. Τζιτζικώστας να υπογραμμίσει την ανάγκη για ανανέωση και πέρασμα στην πρώτη γραμμή των στελεχών από τη νέα γενιά.       

Ο κ. Γεωργιάδης, όπως και οι κύριοι Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας, συναντήθηκαν την Πέμπτη με τον πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μια μέρα νωρίτερα είχε δεχθεί και τους βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη και Βασίλη Κικίλια που φερόταν ως πιθανοί διεκδικητές της αρχηγίας, αλλά εν τέλει αποσύρθηκαν, ίσως επειδή οι συσχετισμοί δεν ήταν ευνοϊκοί για τους σχεδιασμούς τους.

Ο κ. Σαμαράς, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, δεν εμπλέκεται στη διαδικασία και μόνο μέλημα του είναι η ενότητα της παράταξης. Η δημοσιοποίηση, ωστόσο, των συναντήσεων μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά για την επιδίωξη του κ. Γεωργιάδη να συγκεντρώσει τις υπογραφές που χρειάζεται. 

Τους χωρίζουν τέσσερις εβδομάδες

Μετά την οριστικοποίηση, πάντως, των υποψηφιοτήτων, οι διεκδικητές της αρχηγικής καρέκλας και τα επιτελεία ετοιμάζονται για τη σφοδρή μάχη που θα γίνει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τον καθορισμό της ημερομηνίας που θα στηθούν οι κάλπες.

Με τον αέρα του φαβορί, που του δίνει οι δηλώσεις υποστήριξης που έχει από πολλούς βουλευτές και κομματικά στελέχη, ο κ. Μεϊμαράκης επιθυμεί η εκλογή να γίνει στις 18 Οκτωβρίου. Ο περιορισμός, ωστόσο, της προεκλογικής περιόδους σε δύο εβδομάδες δεν βρίσκει σύμφωνους τους άλλους υποψηφίους που θέλουν περισσότερο χρόνο για να συζητηθούν με άνεση όλα τα ζητήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης προτείνει οι κάλπες να στηθούν στις 15 Νοεμβρίου, ενώ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας διαφωνεί με την διαδικασία εξπρές που θέλει  να επιβάλει ο νυν πρόεδρος της ΝΔ με το επιχείρημα ότι σε μια εβδομάδα έγινε το δημοψήφισμα του Ιουλίου και σε δύο εβδομάδες οι πρόσφατες εκλογές. Όμως. Όπως επισημαίνουν από τα άλλα επιτελεία και στη μια και στην άλλη περίπτωση, η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης είχαν κατηγορήσει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι επέβαλε κάλπες – εξπρές για να υπάρξει χρόνος για ουσιαστική προεκλογική συζήτηση.

«Πρέπει να υπάρχει ικανός χρόνος να ακουστούν οι προτάσεις και το σχέδιο του κάθε υποψηφίου Προέδρου για τη Νέα Δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας σε ανάρτησή του στο facebook. Ο βορειοελλαδίτης πολιτικός επεσήμανε ακόμη την ανάγκη «να υπάρχουν εκλογικά κέντρα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία της χώρας», ενώ πρότεινε να γίνει το μεγάλο βήμα να υιοθετήσει η ΝΔ, παράλληλα με τις κάλπες, τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που το αδιάβλητο της, όπως επισημαίνει, μπορεί να εγγυηθεί η αξιόπιστη και δοκιμασμένη εφαρμογή του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από την 13μελή Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, που προεδρεύεται από τον γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο και στη σύνθεση της οποίας από τη Δευτέρα που θα γίνει η ανακήρυξη των υποψηφίων θα συμμετέχει και από ένας εκπρόσωπος των διεκδικητών της προεδρίας.

Μεϊμαράκης: Βολές με στόχο το θυμικό των νεοδημοκρατών 

Αν και μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως αμφιταλαντευόμενος, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έσυρε πρώτος τον χορό των υποψηφιοτήτων, καταθέτοντας τη δική του, το απόγευμα της Πέμπτης, λίγο προτού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου παρουσιάσει την Πολιτική Διακήρυξη με την οποία διεκδικεί την προεδρία της ΝΔ.

Απευθυνόμενος στο θυμικό του νεοδημοκράτη και επιφυλάσσοντας έμμεσες βολές προς έναν προς έναν τους πιθανούς αντιπάλους τους στην κούρσα της διαδοχής, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε: «Αισθάνομαι ταυτισμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Και στα πάνω της και στα κάτω της. Και στις χαρές και  στις στεναχώριες. Δεν την παράτησα ποτέ, ούτε απομακρύνθηκα όταν ήταν στα κάτω της. Αντιθέτως, ήμουν πάντα μαχητικά παρών στα δύσκολα όπως και αυτό το εκλογικό καλοκαίρι».  

«Εγώ τη Νέα Δημοκρατία πάντα με αφοσίωση και αυταπάρνηση την υπηρετούσα ανεξαρτήτως ποιος ηγείτο», πρόσθεσε αμέσως μετά. «Δεν φιλοδοξώ να εκπροσωπήσω μέρος- κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θέλω να υπάρξουν ξανά τα “–ικος” και αυτό το έδειξα ήδη εμπράκτως», συνέχισε. «Φιλοδοξώ να συνθέσω και να εκπροσωπούμε όλοι μαζί τη Νέα Δημοκρατία με ενιαίο πολιτικό λόγο. Φιλοδοξώ να χτίσω και όχι να γκρεμίσω με σύνθεση και όχι αποσύνθεση. Με εύρος χωρίς αποκλεισμούς και στρατόπεδα. Δεν προτείνω εσωκομματική ρήξη και σύγκρουση, αλλά συμφιλίωση, συγκατοίκηση, με διάλογο, με κανόνες και ανοχή στη διαφορετική άποψη».   

«Τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα τη ξέρω καλά», συμπλήρωσε μιλώντας πάντα σε προσωπικό τόνο: «Ξέρω που πάσχει και πως διορθώνεται. Και θα τα διορθώσω, θα τα αλλάξω. Αλλά, όχι με συνθήματα και άρνηση. Γι’ αυτό καλώ όσους πιστεύουν στη Νέα Δημοκρατία  να λάβουν ενεργό μέρος στη διαδικασία. Με το ήθος και τον πολιτισμό της Νέας Δημοκρατίας. Με ενωτική και συνθετική διάθεση. Γιατί όποιος και να εκλεγεί Νεοδημοκράτης θα είναι  και θα τον υπηρετούμε  όλοι μαζί. Δεν σας καλώ λοιπόν σε μάχη. Δεν σας καλώ σε κατεδάφιση. Σας καλώ σ’ ένα Νέο Δημοκρατικό ξεκίνημα». 

Με «αντι-Τσίπρα» δεν θα ήμασταν Νέα Δημοκρατία

«Δεν πιστεύω στη διαμάχη των γενεών, αλλά στη διαμάχη των ιδεών», είπε σε άλλο απαντώντας εμμέσως σε όσους επισημαίνουν τις διαφορετικές γενιές από τις οποίες προέρχονται οι διεκδικητές της γαλάζιας ηγεσίας. «Όλες οι γενιές μαζί οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις για να πάμε την Ελλάδα μπροστά». Κατά τον κ. Μεϊμαράκη, «οι αληθινοί επαναστάτες δεν είναι οι δύσπιστοι, είναι μόνο οι υπεύθυνοι και οι γενναίοι. Ούτε οι απολογητές του κατεστημένου, ούτε οι αντι-ευρωπαϊστές».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε διακριτικές αποστάσεις από τους δύο προκατόχους τους και σε ερώτημα αν επικοινώνησε με τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά απάντησε αρνητικά, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι αν του ζητηθεί να τους δει θα τους δει και αν εκείνος ζητήσει να τους δει θεωρεί ότι θα ανταποκριθούν. Υποστήριξε ότι η απόφαση να είναι υποψήφιος είναι δική του και, όπως συμπλήρωσε, «δεν είναι προϊόν προσυνεννόησης και παρασκηνίου». 

Σε άλλο ερώτημα τόνισε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να ψάχνει τον «αντι-Τσίπρα», γιατί τότε «δεν θα ήμασταν Νέα Δημοκρατία». Ενώ για την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει είτε τώρα ως υπηρεσιακός πρόεδρος είτε εν συνεχεία ως αιρετός  επανέλαβε τη θέση «ό,τι εποικοδομητικό θα το επικροτούμε και με ό,τι δεν συμφωνούμε θα το καταψηφίζουμε».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις