Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας - Ο διάλογος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας -ΔΕΙΤΕ LIVE

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας ...

Ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Βούτση

20.21  Ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Στις 20.00 ο κ. Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να παραλάβει τα καθήκοντά του από την Βασιλική Θάνου.

Τον κ. Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο συνόδευαν ο πρώην υπουργός Επικράτειας Ν. Παππάς και η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, νεοεκλεγέντες βουλευτές και οι δύο.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά τη συνάντηση των δύο αντρών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο ο οποίος δήλωσε θα στηρίξει μια κυβέρνηση.

«Φρονώ ότι υπάρχει η υπάρχει η δεδηλωμένη για σχηματισμό κυβέρνησης» πρόσθεσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσίπρας, διεξήχθη μια εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, με τον ελληνικό λαό να βγάζει τα συμπεράσματά του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Τσίπρα. Όπως ανέφερε, η ποιότητα της δημοκρατίας όχι μόνο δεν θίγεται, αλλά βελτιώνεται, παρά την κρίση.

«Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως επισήμως μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την οποία και σας παρέχω. Σας προτείνω να ορκιστείτε στις 20.00 και η κυβέρνηση όταν εσείς αποφασίσετε», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Παυλόπουλος.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι μέχρι την Τετάρτη το πρωί πρέπει να έχει ορκιστεί η κυβέρνηση, για να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής την ίδια ημέρα, εκπροσωπώντας και τον Κύπριο Πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και υπογράμμισε ότι απαιτούνται σταθερά βήματα, ώστε σε βάθος τετραετίας να σταματήσει ο λαός να ματώνει.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου για σενάρια παρένθεσης».

 

20.03  Στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία του βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε λίγα λεπτά πριν τις 20.00 από την πλατεία Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 

19.17  Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί στις 20:00.

"Νομίζω διεξήχθη μια εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και σε αυτό βοήθησαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.  Νομίζω ότι δόθηκε η δυνατότητα στο λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του. Υπήρξε η επικοινωνία μου με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο ο οποίος δήλωσε σε μένα αλλά και δημοσίως ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ως εκ τούτου φρονώ ότι υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στο σχηματισμό κυβέρνησης" είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Σωστά επισημάνατε το πολιτικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθη μια εκλογική αναμέτρηση. Αποδεικνύουμε  ως Έλληνες ότι μπορεί να περνάμε πολλά, μια βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική, στην οποία προστίθεται και το προσφυγικό, αλλά η ποιότητα της δημοκρατίας μας όχι μόνο δεν θίγεται αλλά βελτιώνεται" ανέφερε από την πλευρά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί απλώς διερευνητική εντολή, "συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να σας παρασχεθεί ευθέως η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία και σας παρέχω και σας προτείνω εάν δεν έχετε αντίρρηση να γίνει η ορκωμοσία σας σήμερα το βράδυ στις 8 και η ορκωμοσία της κυβέρνησή σας το χρόνο που θα μου προτείνετε εσείς".

"Είμαι σύμφωνος. Θέλω με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω γιατί αυτό το διάστημα και εσείς και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός είχατε τη βαριά ευθύνη του συντονισμού των προσπαθειών της υπηρεσιακής κυβέρνησης που είχε όμως ένα πολύ σημαντικό φόρτο, να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα. Γνωρίζετε ότι υπάρχει η έκτακτη σύνοδος κορυφής την οποία και εσείς είχατε ζητήσει ως εκ τούτου θεωρώ σκόπιμο να υπάρξει η ορκωμοσία σήμερα και μέχρι την Τετάρτη το πρωί και της κυβερνήσεως, διότι θα πρέπει την Τετάρτη το μεσημέρι το αργότερο να αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες σε αυτή την κρίσιμη σύνοδο όπου προσδοκούμε πολλά' απάντησε ο κ. Τσίπρας.  "Πλέον υπάρχουν οι δυνατότητες η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει την μεγάλη ευθύνη που έχει σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν μπορεί να βαραίνει μόνο τις χώρες υποδοχής" πρόσθεσε.

"Δόθηκε η ευκαιρία από αυτή την κρίση να αντιληφθούμε όλοι μας και ιδίως οι εταίροι ότι το κέντρο βάρους της Ε.Ε. , συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης είναι ο άνθρωπος. Το νόμισμα και η οικονομία είναι για να υπηρετούν τον άνθρωπο. Τώρα το αντιλαμβανόμαστε όλοι και νομίζω ότι θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων" κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

 

-         Ο κ. Παυλόπουλος δέχεται αυτή την ώρα  στο Προεδρικό Μέγαρο τον κ. Τσίπρα και θα του δώσει εντολή σχηματισμού «μετά την ανακοίνωση, από την πρόεδρο της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, της δύναμης των Κομμάτων στην Βουλή, η οποία προέκυψε κατά τις Εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου και ύστερα από τις επιμέρους δηλώσεις των Αρχηγών των Κομμάτων αυτών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Στις 8 το βράδυ θα τελεστεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Έτοιμος να στήσει κυβέρνηση ισορροπιών κοιτάζοντας και στο εσωτερικό του είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να σχεδιάζει το κυβερνητικό σχήμα ως εξής:


- Ο Πάνος Καμμένος στη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

- Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικεφαλής του Συντονιστκού Κέντρου Διαπραγμάτευσης με τον Γιώργο Χουλιαράκη να παραμένει υπουργός Οικονομικών

- Ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλάκης στο υπουργείο Οικονομίας

- Ο Νίκος Παππάς παραμένει υπουργός Επικρατείας, όπως και ο Τέρενς Κουίκ από τη πλευρά των ΑΝΕΛ

- Άγνωστο ακόμη αν ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα έχει θέση στη νέα κυβέρνηση

- Από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, σύμφωνα με το newsit είναι σχεδόν βέβαιη η παραμονή του Γιάννη Μουζάλα στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το Οικονομίας και του Δημήτρη Μελά για το Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και στο νέο κυβερνητικό σχήμα των: Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Παναγιώη Νικολούδη, Σταύρου Κοντωνή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Ξυδάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιάννη Τσιρώνη, της κ. Ολγας Γεροβασίλη, της κ. Θεανώς Φωτίου και πιθανότατα της Έλενας Κουντουρά.

- Για τον Αριστείδη Μπαλτά είναι πιθανή η μη αξιοποίησή του και δεν αποκλείεται στο υπουργείο Παιδείας να παραμείνει η υπηρεσιακή υπουργός Φρόσω Κιάου

- Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιάννης Πανούσης δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα, αν και για τον δεύτερο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα το επιθυμούσε.

Να σημειωθεί τέλος ότι για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Βούτση με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τον Γιάννη Μπαλάφα να διατηρεί τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής.

 

Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει τα σενάρια περί συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις