Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Διευθυντικό τραπεζικό στέλεχος μας εξηγεί τι συμβαίνει στις τράπεζες, πότε και αν θα ...συνέλθουμε

Πάτρα: Διευθυντικό τραπεζικό στέλεχος μα...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Οι αριθμοί είναι η απόδειξη

Υπήρξε διευθυντικό στελεχος τράπεζας στην Πάτρα την περίοδο 2009 - 2012 και έζησε την αβεβαιότητα, που τον Ιούνιο του 2012 έγινε η μαζική φυγή απο το τραπεζικό σύστημα τουλάχιστον 40 δις. ευρώ.

Και αυτά, λόγω της αβεβαιότητας να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Ο πρ. διευθυντής τράπεζας που μιλά στο thebest.gr μας εξηγεί πως έχουν τα πράγματα σήμερα, ποια ψυχολογία συμπαρασύρει τους αριθμούς κάθε φορά και τι θα χρειαστεί για να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Επίσης μας παραπέμπει να επιβεβαιώσουμε την φυγή κεφαλαίων, στην τράπεζα της Ελλάδος και στις 6μηνιαίες σχετικές αναφορές.

1ο ζήτημα σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή, η ψυχολογία. Δεν υπάρχει οικονομικό βιβλίο που να μην αναφέρει το πόσο σημαντική είναι για την ομαλή λειτουργία, εισροή και εκροή κεφαλαίων. Τον Μάρτη του 2010 και με το πρώτο μνημόνιο φάνηκε αμέσως η αντίδραση κυρίως των μεγαλοκαταθετών. Και στην κρίσιμη περίοδο του 12' (Μαίος - Ιούνιος 2012) έφυγαν πολλά κεφάλαια προς το εξωτερικό. Οταν δεν μπορεί να βγει κυβέρνηση αυτό ισούται με αβεβαιότητα και ανασφάλεια και οι επιχειρηματίες πρώτοι, θέλουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους, μας λέει το πρώην διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις της τράπεζας της Ελλάδας, μετά το πρώτο μνημόνιο και μέχρι το τέλος του 2012 έφυγαν απο τις τράπεζες γύρω στα 40 δις, σταδιακά επανήλθαν γύρω στα 30 δις και εως το τέλος του 2014 και μόνο τους πρώτους 6 μήνες του 2015 εκτιμάται οτι έχουν κάνει φτερά από τις τράπεζες άλλα 30 δισ.

Ακριβέστερα, εκροές καταθέσεων που προσεγγίζουν τα 30 δισ. ευρώ σημειώθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Απριλίου 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που δημοσιεύονται στην Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που δημοσιοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ειδική αναφορά που γίνεται για τις καταθέσεις στην έκθεση της ΤτΕ, συνολικά την περίοδο Οκτωβρίου 2009-Απριλίου 2015 παρατηρούνται τρεις φάσεις στην εξέλιξη των ροών καταθέσεων των εγχώριων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς και από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα.

Στην πρώτη και μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση (Οκτώβριος 2009-Ιούνιος 2012) καταγράφηκαν συνολικές καθαρές εκροές, ύψους 88,9 δισεκ. ευρώ (-38% του υπολοίπου του Σεπτεμβρίου 2009).

Ακολούθησε φάση ανάκτησης αρχικά και στη συνέχεια σταθεροποίησης των καταθέσεων (Ιούλιος 2012-Νοέμβριος 2014), οπότε καταγράφηκαν εισροές ύψους 12,1 δισ. ευρώ από τις εγχώριες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά (+8% του υπολοίπου του (Ιουνίου 2012).

Στην τρίτη και τρέχουσα φάση (∆εκέμβριος 2014-Απρίλιος 2015), παρατηρήθηκαν και πάλι υψηλές μηνιαίες εκροές συνολικού ύψους 29,4 δισ. ευρώ (-19% του υπολοίπου καταθέσεων Νοεμβρίου 2014).

"Το capital control δεν επιτρέπει την ετεροχρονισμένη κατανάλωση και αναβάλει τις δευτερεύουσες ανάγκες του κόσμου. Προκαλώντας έτσι ύφεση στην τοπική οικονομία. Δεν γίνεται να περάσουμε στην αναπτυξη, όταν τα κεφάλαια είναι στο εξωτερικό και υπάρχουν capital control. Χωρίς την επαναφορά των χρημάτων στην τράπεζα δεν υπάρχει ούτε υποψία ανάπτυξης", μας λέει το τραπεζικό διευθυντικό στέλεχος.

Το capital control πρέπει να λήξει και να λειτουργήσει πλήρως η ΕΚΤ ως προς την χρηματοδότηση της Ελλαδας, ενώ πρέπει να φύγουμε απο τον ΕΛΑ" λέει στο thebest.gr ο πρώην διευθυντής του τραπεζικού καταστήματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις