Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Η εντυπωσιακή οικία Μακρυκώστα στη διασταύρωση των οδών Ασημάκη Φωτήλα και Τεμπονέρα

Πάτρα: Η εντυπωσιακή οικία Μακρυκώστα στ...

Πήρε το όνομά της από τον Κωνσταντίνο Μακρυκώστα, διευθυντή της Πειραϊκής Πατραϊκής

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από μπροστά της και να μην σε κατακτήσει. Η οικία Μακρυκώστα, έτσι όπως έγινε γνωστή, πήρε το όνομά της από τον  Κωνσταντίνο Μακρυκώστα, διευθυντή της Πειραϊκής Πατραϊκής κατά τη δεκαετία του 1960.  Αλλά δεν ήταν αυτός που την έχτισε, καθώς η οικία που δεσπόζει στη διασταύρωση των οδών Ασημάκη Φωτήλα και Τεμπονέρα με τον εντυπωσιακό κώνο στην οροφή της, τα έχει τα...χρονάκια της.

Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακά κτίρια που εντάσσονται στο οικοδομικό πλέγμα των Υψηλών Αλωνίων έως και  το Σκαγιοπούλειο. Η περιοχή αυτή ήταν  γνωστή ως "Μικρό Γυρί". Τόσο το γήπεδο του Παναχαϊκού όσο  και οι οικίες των αθλητικών παραγόντων, αρχικά προοριζόταν για την κατασκευή θερινού ανακτόρου για τον Βασιλιά Γεώργιο Α', ο οποίος μετά από επίσκεψή του στην Πάτρα είχε εντυπωσιαστεί από την ομορφιά της πλατείας και αγόρασε έκταση 25 στρεμμάτων.
Όμως το ανάκτορο δεν έγινε ποτέ καθώς δολοφονήθηκε στις 18 Μαρτίου του 1923, με αποτέλεσμα λίγα χρόνια μετά, να πουληθεί από τον ένα εκ των κληρονόμων του, πρίγκηπα Χριστόφορο αδελφό του βασιλιά Κωνσταντίνου του Α'.
Ανάμεσα στους αγοραστές ήταν ο Σκαγιόπουλος, ο Γκολφινόπουλος (το κτίριό του στέγαζε επι χρόνια την Αλάμπρα)   και οι οικογένειες ορισμένων ακόμα επιφανών πολιτών της εποχής, που αναμείχθηκαν στα αθλητικά κοινά.

Άγνωστο πως περιήλθε η οικία στην ιδιοκτησία Μακρυκώστα. Ωστόσο πολλοί Πατρινοί θυμούνται τις τέσσερις υπηρεσίες της οικίας με τα κατάλευκα σκουφάκια και τις ποδιές με την δαντέλα, που έδιναν μια αριστοκρατική νότα στο περίφημο αυτό σπίτι.

Οι φωτογραφίες είναι από το patrasoldphotos και το αρχείο του Vasili Karavasili.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight