Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Επί τάπητος η διαχείριση των αποβλήτων

Επί τάπητος η διαχείριση των αποβλήτων

Της Βίβιαν Σαμούρη επικεφαλής της παράταξης «Όλοι μαζί, για την Πάτρα»

Η σύγκλιση του σημερινού δημοτικού συμβουλίου, για τη διαχείριση των αποβλήτων, οφείλεται στο γεγονός ότι άλλαξαν ριζικά τα μέχρι πρότινος ισχύοντα, αναφορικά με τα οποία, να υπενθυμίσω, είχαμε, κατ' αρχήν, λάβει -ως Συμβούλιο- σαφή θέση, ενάντια στη σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ενώ εξειδικεύσαμε την οπτική μας, επ' αυτού του φλέγοντος προβλήματος, σε φιλολογικό όμως επίπεδο.
Ωστόσο, σήμερα, έχουμε νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, επίκειται η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων, που, εντός των επόμενων περίπου τεσσάρων μηνών, όπως ανακοινώθηκε, θα εγκριθεί οπωσδήποτε, γιατί έχει τη μορφή του κατεπείγοντος, καθώς η επικύρωσή του αποτελεί προϋπόθεση χρηματοδότησης των σχετικών έργων υποδομών και δράσεων, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 (ΕΣΠΑ).
Το θέμα είναι ότι, στο εν τω μεταξύ διάστημα, όπου θα εξειδικευτούν τα περιφερειακά και δημοτικά σχέδια διαχείρισης και θα υπάρξει, σύμφωνα με τα εξαγγελθέντα, δημόσια διαβούλευση, στην οποία, οι εμπλεκόμενοι φορείς, με προεξάρχουσα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οφείλουν να λάβουν σαφή θέση, αγνοείται ο βαθμός ετοιμότητας της δημοτικής Αρχής.
Οι άξονες, δε, πάνω στους οποίους θα πραγματοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος είναι επιγραμματικά οι εξής:
Υιοθέτηση ενός σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον μοντέλου, που θα βασίζεται στην αποκέντρωση των δραστηριοτήτων σε δημοτικό επίπεδο, αναβαθμίζοντας το ρόλο των δήμων στη διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση, τη μικρή κλίμακα των μονάδων επεξεργασίας, την ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, την προωθημένη και φιλόδοξη στοχοθεσία των ανώτερων μορφών διαχείρισης και κυρίως το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης.
Άρα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων, τους άξονες του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων, φαντάζει να έχουμε καθυστερήσει, ως Δήμος Πατρέων, να χτίσουμε την πολιτική οπτική μας και, συνεπακόλουθα, τις προτάσεις μας επί του πρακτέου. Προτάσεις που, φυσικά, πρέπει να έχουν ως μόνιμο και διαρκή στόχο το πώς η διαχείριση των αποβλήτων, θα έχει το ελάχιστο κόστος για τον πολίτη. Κι αυτό να επαληθεύεται όχι μέσω κάποιας ρητορικής, αλλά διά μέσου μελετημένου και κοστολογημένου σχεδιασμού.
Συνοψίζοντας, η δημοτική Αρχή οφείλει να λάβει θέση (και να αποφανθεί το δημοτικό συμβούλιο), απαντώντας στα εξής:
- Ως τρίτη πόλη, πληθυσμιακά, της χώρας, θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση της δημιουργίας εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων εντός των «τειχών», κάτι που, αυτονόητα, απαλείφει έξοδα μεταφοράς και, παραλλήλως, τις σχετικές απαραίτητες επενδύσεις;
- Ή θα κινηθούμε προς μια σύμπραξη, διαδημοτικού χαρακτήρα, βάσει τυχόν περιφερειακού σχεδιασμού;
Αν απαντήσουμε σ' αυτό βασικό ερώτημα, το λοιπό πλέγμα διαχείρισης, που σχετίζεται με τις υποδομές συλλογής, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, με την παράλληλη ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών, τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων κ.τ.λ., αναπτύσσεται εύκολα και ορθολογικά, ως φυσικό επακόλουθο, με βάση πάντα το νέο Εθνικό Σχεδιασμό.
Κλείνοντας, θεωρώ επιτακτική ανάγκη να επανέλθουμε άμεσα στο θέμα, αλλά με απτές προτάσεις προς υλοποίηση, τόσο από τη δημοτική Αρχή, όσο και από τις υπόλοιπες παρατάξεις, ούτως ώστε να ορίσουμε εμείς το μέλλον αυτής της πόλης, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ειδάλλως θα μας άγουν και θα μας φέρουν οι συμπτώσεις.

Υ.Γ.: Τέλος, σε ό,τι αφορά το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στην Ξερόλακκα, οφείλω να σημειώσω ότι, τα έως σήμερα υποστηρικτικά έργα, με στόχο την επιμήκυνση της ζωής του, έως ότου δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, είναι αρκούντως ικανοποιητικά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Κι αυτό διότι η Ξερόλακκα αποτελεί, δυστυχώς, το μοναδικό σωσίβιο, για να μην πνιγεί η Πάτρα στα σκουπίδια, όπως συνέβη πρόσφατα με γειτονική πόλη, και για να μην επιβαρυνθούν οι δημότες με αδόκιμες εναλλακτικές λύσεις, που σχετίζονται με τη μεταφορά των απορριμμάτων σε έτερους ΧΥΤΑ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις