Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

....Γιατί Καζάκο

....Γιατί Καζάκο

Της Μαρίας Νικολάου

Από τις οχτώ συνεντεύξεις των υποψηφίων για τη θέση του Καλλιτεχνικού Δ/ντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, θεωρώ ότι ο Κώστας Καζάκος είναι ο πλέον κατάλληλος γιατί:

Έχει τη μεγαλύτερη θεατρική εμπειρία από όλους τους υποψηφίους, την οποία απέκτησε στα 62 συνεχόμενα έτη, που βρίσκεται στη θεατρική σκηνή της χώρας μας, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ταυτόχρονα έχει τις περισσότερες γνώσεις σε ό,τι έχει σχέση με τη λειτουργία Δραματικής Σχολής, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Αντίθετα με τους υπόλοιπους υποψηφίους, θεωρεί ότι το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δεν πρέπει να στηριχτεί σε χορηγίες, που προκαλούν δεσμεύσεις προς διάφορους επιχειρηματίες και παρεμβάσεις των τελευταίων σ' αυτό το τόσο σημαντικό δημοτικό αγαθό "το θέατρο".

Η τακτική των χορηγιών, την οποία υπερασπίστηκαν οι περισσότεροι υποψήφιοι, είναι αντίθετη  με την ιδεολογία μου, καθώς κρύβει τον κίνδυνο της εμπορευματοποίησης του θεάτρου της πόλης μας.

Για να αποφασίσουμε για τον καλλιτέχνη, που θα ηγηθεί του θεάτρου μας, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε ποιο ρόλο θα θέλαμε, από δω και πέρα, να επιτελέσει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.

Θεωρούμε ότι το σημαντικότερο είναι να γνωρίσουν το θέατρό μας οι Ευρωπαίοι, κάνοντας   "εξαγωγή" θεατρικών παραγωγών; επιζητούμε την εισαγωγή της ξένης θεατρικής κουλτούρας; την εισβολή στο Θέατρο, των επιχειρηματιών ξένων και ντόπιων με τα γνωστά συνεπακόλουθα; ή οραματιζόμαστε κάτι διαφορετικό;

Όσοι ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία, επιθυμούμε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. να επιτελέσει κοινωνικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό  έργο.

Επιθυμούμε να παρέχει άρτια θεατρική παιδεία στους νέους της δραματικής Σχολής του αλλά και να φέρει σε επαφή με το θέατρο τον δημότη, να τον απομακρύνει από τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά, να τον ανακουφίσει, να τον διασκεδάσει, να τον προβληματίσει να του "θωρακίσει" την ψυχή του, για να μπορεί να αντιστέκεται σε ό,τι τον βλάπτει.

Θεωρούμε, ότι το θέατρό μας, μπορεί "να κάνει" τους συμπολίτες μας αισιόδοξους για το μέλλον τους και να  απομακρύνει τη σκέψη τους από τα πολλά, πλέον, καθημερινά προβλήματά τους και πιστεύουμε στο: " όχι η τέχνη για την τέχνη αλλά η τέχνη για τον άνθρωπο και μόνο".

Ο Κώστας Καζάκος, ήταν ο μόνος από τους υποψηφίους που ασχολήθηκε ιδιαίτερα, στη συνέντευξή του, με τη σχέση  λαού - θεάτρου και ανέλυσε πώς θα μπορούσε αυτή η σχέση να πραγματοποιηθεί και να αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

Ο "θεατρικός δρόμος" που μέχρι τώρα έχει διανύσει, γνωστός σε όλους, Έλληνες και ξένους, μπορεί να μας εγγυηθεί ότι όσα οραματιζόμαστε για το ρόλο του θεάτρου  στη ζωή των συμπολιτών μας, μπορούν να υλοποιηθούν.

Τα περισσότερα από τα έργα τα οποία έχει "ανεβάσει", έργα πολυάριθμα, με εξαιρετικές κριτικές, είναι αναπόσπαστα δεμένα με τις ανάγκες της κοινωνίας, με σημαντικά θέματα που ταλάνισαν τον Ελληνικό λαό σε διάφορες σημαντικές χρονικές περιόδους.

Επίσης, στη θεατρική του πορεία,  ο παλμός της Ελληνικής υπαίθρου δεν τον άφησε αδιάφορο, γι' αυτό και για μεγάλα χρονικά διαστήματα περιόδευε στην ελληνική επαρχία, κάνοντας τον "μη αστό" κοινωνό του θεάτρου που είχε έδρα του την πρωτεύουσα.

Θεωρώ λοιπόν, ότι με τον συγκεκριμένο καλλιτεχνικό Δ/ντή, ο καθένας από μας που ζει στην Πάτρα ή στην περιφέρεια της Αχαϊκής πρωτεύουσας, θα μπορεί να απολαμβάνει τα αγαθά του θεάτρου.

Το μουσικό θέατρο, η δραματική Σχολή, τα θεατρικά εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι τα κομμάτια που συναποτελούν τη σημερινή θεατρική πραγματικότητα.

Είναι κλαδιά ενός βασικού "κορμού".

Υπήρχαν υποψήφιοι με γνώσεις ιδιαίτερες σε έναν τομέα, που από μόνος του όμως δε μπορεί να στηρίξει όλη τη θεατρική πραγματικότητα που επιθυμούμε.

Ο καλλιτεχνικός Δ/ντής, πιστεύω ότι πρέπει να είναι "ο κορμός" που θα στηρίζει όλους αυτούς  τους θεσμούς και θα συνεργάζεται με άτομα που θα καταφέρουν να "ανθίσουν" όλα αυτά τα κλαδιά.

Στο θέαμα αυτού "του δέντρου",που αντιπροσωπεύει το θέατρο και στους "καρπούς του", πρέπει να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης.

Διαβάζονας τα βιογραφικά των υποψηφίων και ακούγοντας τις απόψεις  τους, στα παραπάνω θέματα, θεωρώ ότι αυτός που μπορεί να ηγηθεί καλύτερα αυτής της θεατρικής  πορείας, της άρτιας εκπαιδευτικά αλλά και της πολύ κοντά στο  λαό, ταυτόχρονα, είναι ο Κώστας Καζάκος.

Μαρία Νικολάου                                                               Μέλος ΔΣ  ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις