Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ο Α. Σφουντούρης από το Δίστομο - «Δεν πρόκειται να σταματήσω να παλεύω μέχρι να δικαιωθούμε» -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Ο Α. Σφουντούρης από το Δίστομο - «Δεν π...

Παρούσα στην προβολή της ταινίας «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» και στην συζήτηση και η Μαρία Κανελλοπούλου από τα Καλάβρυτα

Μετά τη δημοσιογραφική προβολή της συγκινητικής όσο και αποκαλυπτικής ταινίας ντοκιμαντέρ «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» την Παρασκευή 31 Μαίου 2015 στην αίθουσα Δαναός της Αθήνας, ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με βασικό θέμα τις Γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα.

Ομιλητές ήσαν ο Αργύρης Σφουντούρης διασωθείς της σαφής του Διστόμου το ’44 από τους Γερμανούς, ο οποίος είναι και το θέμα της ταινίας «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη», η Μαρία Κανελλοπούλου με καταγωγή από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, Βουλευτής Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Διακομματικής Κοιν. Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Ιωάννης Σταθάς με καταγωγή από το Δίστομο, Βουλευτής, μέλος της Διακομματικής Κοιν. Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, η Χριστίνα Σταμούλη, Νομικό και μέλος του ΕΣΔΟΓΕ και ο Στέλιος Κούλογλου, Ευρωβουλευτής, δημοσιογράφος, ο oποίος και συντόνισε την συζήτηση.

Στο μεταξύ όπως έγραψε το protothema.gr, σε σατιρική εκπομπή του Γερμανικού καναλιού ZDF o Αργύρης Σφουντούρης κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα του Βερολίνου για τις πολεμικές αποζημιώσεις. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο 75χρονος σήμερα επιζήσας από τα τραγικά συμβάντα στο μαρτυρικό Δίστομο της Βοιωτίας, «κάποτε την υπόθεση γνώριζαν 100-200 Γερμανοί, τώρα πολλοί περισσότεροι».

Ο 75χρονος Αργύρης Σφουντούρης,  με την παρουσία του στην σατιρική εκπομπή Die Anstalt του γερμανικού καναλιού ZDF συγκλόνισε ακόμα και τους συνήθως συγκρατημένους και πιο ψυχρούς Γερμανούς θεατές που σηκώθηκαν όρθιοι για να τον χειροκροτήσουν.

Στο σκετς με το σχετικό θέμα ένας «υπάλληλος» του υπουργείου Εξωτερικών ανέλαβε να δώσει οδηγίες σε έναν «χρεωμένο πελάτη» που δήλωνε άγνοια για το αίτημα καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων.

Κατά τη διάρκεια του διαλόγου που ακολούθησε ο Γερμανός «υπάλληλος» αναπτύσσει όλη την επιχειρηματολογία των τελευταίων δεκαετιών της γερμανικής κυβέρνησης όταν ξαφνικά στο φόντο εμφανίζεται μια ασπρόμαυρη φωτογραφία.

Σε αυτήν εμφανίζεται ένα μικρό αγόρι το οποίο σε μια στιγμή έχασε μάνα, πατέρα και 30 συγγενείς και το οποίο μετά από χρόνια απευθύνθηκε στις Γερμανικές αρχές ρωτώντας για τη σφαγή του Διστόμου. Όταν το πλάνο αλλάζει στο κάδρο εμφανίζεται ένας ασπρομάλλης άνδρας. Αυτοσυστήνεται ως Αργύρης Σφουντούρης και δηλώνει ότι είναι το αγόρι στη φωτογραφία. Στα επόμενα δευτερόλεπτα περιέγραψε τα όσα έζησε και θυμάται εκείνη την αποφράδα ημέρα της 10ης Ιουνίου 1944 όταν οι Ναζί έσφαξαν την οικογένειά του. Ήταν μικρό παιδί 4-5 μόλις χρονών.

Ο ίδιος ο κ. Σφουντούρης ο οποίος εδώ και 20 χρόνια διεξάγει έναν μεγάλο δικαστικό αγώνα για τη δικαίωση των σφαγιασθέντων, δηλώνει «δικαιωμένος και έκπληκτος» από το ενδιαφέρον των μεγάλων ευρωπαϊκών ΜΜΕ, όπως αναφέρει η ανάρτηση του protothema.gr.

«Δεν περίμενα τέτοια υποδοχή από το γερμανικό κοινό το οποίο μάλιστα πλήρωσε για να έρθει και αυθόρμητα χειροκρότησε όταν εμφανίστηκα. Στο τέλος χρειάστηκε να υποκλιθούμε τρεις φορές από τα ζεστά και δυνατά χειροκροτήματα. Αληθινά συγκινήθηκα» δηλώνει ο 75χρονος Διστομίτης στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος.

«Δεν πρόκειται να σταματήσω να παλεύω μέχρι να δικαιωθούμε», ανέφερε τέλος.

*Η ταινία σε σκηνοθεσία Στέφαν Χάουπτ θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες, σε διανομή της Filmtrade από τις 11 Ιουνίου 2015 και αξίζει πραγματικά να τη δει κανείς. Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία καθώς είναι η επέτειος της σφαγής του Διστόμου όπου κοντά 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους Γερμανούς κατακτητές.

*Οι νεκροί του Δίστομου έφτασαν τους 228, εκ των οποίων οι 117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων ενώ η μαρτυρία του απεσταλμένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του  Eλβετού George Wehrly, ο οποίος είχε πάει στο Δίστομο λίγες μέρες μετά τα γεγονότα, έκανε λόγοι για 600 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, όπως αναφέρει η wikipedia.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις