Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα παραλειπόμενα της 60ης Eurovision

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα π...

Τέσσερις ώρες διάρκεια είχε ο τελικός ενώ η Κοντσίτα επισκίασε τις άλλες τρεις παρουσιάστριες

Πραγματικά πολλά είδαμε και ακούσαμε στον εντυπωσιακό τελικό του 60ου Διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το περασμένο Σάββατο 23 Μαίου 2015 στην Βιέννη της Αυστρίας.

Δεν έλειψαν τα ευτράπελα αλλά και τα λάθη στην διάρκεια της μετάδοσης.

Για παράδειγμα δεν δικαιολογείται σε μία τόσο μεγάλη τηλεοπτική παραγωγή να βγαίνουν λάθος πλάνα που ούτε και σε τοπικό κανάλι ενδεχομένως να μην γινόταν. Μετά το τέλος του τραγουδιού της Γεωργίας με την Νίνα Σουμπλάτι και το «Warrior» (η οποία στην αρχή κόντεψε να εξαφανιστεί στους καπνούς) είδαμε κόσμο από το κοινό αλλά από την μέση και κάτω και την κάμερα κουνημένη!

Για 1η ίσως φορά στα τελευταία χρόνια το σώου του τελικού έφτασε σε διάρκεια τις σχεδόν 4 ώρες, στην κυριολεξία «μαμούθ» διάρκεια.

Ο Σουηδός Μανς Ζελμερλόου με το «Heroes» που μέχρι το μέσον της βαθμολογίας ήταν πίσω από την Ρωσίδα Παλίνα Γκαγκαρίνα, επικράτησε στο τέλος και μάλιστα ανακηρύχθηκε ο θριαμβευτής της 60ης Eurovision ενώ ακόμα υπολείπονταν 4 χώρες να δώσουν τις ψήφους τους.

Μπορεί η Ελλάδα με την Κύπρο να έσπασαν φέτος την συμμαχία τους και να μην αντήλλαξαν δωδεκάρια, ωστόσο δεν έγινε το ίδιο με άλλες γειτονικές χώρες. Παράδειγμα το Μαυροβούνιο έδωσε άριστα 12 στην Σερβία και η Σερβία ανταπέδωσε!

Να είναι πάντως καλά η γειτονική μας Αλβανία που στήριξε και φέτος την Ελλάδα δίνοντας 10 βαθμούς στο «One Last breath» της Μαρίας Έλενας Κυριάκου.

Οι ψήφοι τελικά του Μαυροβουνίου και της FYROM (Σκόπια) δεν μέτρησαν όπως έγινε γνωστό από την EBU  και ακυρώθηκαν μιας και είχαν υπολογιστεί μόνο βάσει του televoting και όχι και των επιτροπών όπως λέει ο κανονισμός.

Συμμαχιών συνέχεια, η Μολδαβία έδωσε το άριστα της – 12 στην γειτονική της Ρουμανία!

Η Ιταλία με το υπέροχο «Grande Amore» (3η με 292 βαθμούς), τους δύο τενόρους και τον ένα βαρύτονο για ερμηνευτές και το ψηφιακό σκηνικό με τα αρχαία αγάλματα, ανάμεσα τους και η Αφροδίτη της Μήλου ήρθε 1η με διαφορά στο televoting ωστόσο οι κριτικές επιτροπές προτίμησαν Σουηδία κι έτσι δεν τα κατάφερε. Πάντως είναι αξιέπαινο πως η Ιταλία μάζεψε εννέα (12άρια) από τις εξής χώρες, Μάλτα, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Αλβανία, Ισπανία, Ισραήλ, την Κύπρο και την Ρωσία.

Η Ρωσία πήρε πέντε (12άρια) και η νικήτρια Σουηδία συνολικά 12 (12άρια) από την Φιλανδία, την Λετονία, την Δανία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Αυστραλία, την Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Ιταλία, την Νορβηγία και την Ισλανδία.

Οι συμμαχίες που έσπασαν – συνέχεια. Η Λιθουανία δεν έδωσε ούτε 1 βαθμό στην Ρωσία. Η Πορτογαλία στην γειτονική της Ισπανία στην Ιβηρική χερσόνησο χάρισε μόλις 3 βαθμούς (κρίμα γιατί η εκπρόσωπος της Ισπανίας Edurne που ήταν εντυπωσιακή άξιζε καλύτερη τύχη από την 21η θέση και τους μόλις 15 βαθμούς που πήρε).

Μπορεί η ελληνική συμμετοχή με την Κύπρια στην καταγωγή από την Λάρνακα, Μαρία Έλενα Κυριάκου να πήρε την 19η θέση τελικά (μία θέση ψηλότερα από την 20η πέρυσι με το «Rise up» των Freaky Fortune & Riskykid) ωστόσο οι βαθμοί της ήσαν πολύ λιγότεροι, μόλις 23 (μας ψήφισαν 3 μόνο χώρες, η Κύπρος με 8, η Αλβανία με 10 και με 5 η Αρμενία). Πέρυσι η ελληνική συμμετοχή είχε τουλάχιστον μαζέψει 35 βαθμούς.

Την 20η θέση αλλά σε 25 χώρες είχε πάρει και η Ελλάδα το 1998 στο Μπέρμινχαμ της Αγγλίας όταν είχαμε εκπροσωπηθεί από το συγκρότημα Θάλασσα (ερμηνεύτρια η Πατρινή στην καταγωγή Διονυσία Καρόκη με το κομμάτι «Μία Κρυφή ευαισθησία»). Βαθμοί τότε μόλις 12 από την Κύπρο.

Να θυμίσουμε πως σε χαμηλή θέση, την 19η θέση σε 22 χώρες είχε έρθει η Ελλάδα στην Eurovision και το 1990 με τον Χρήστο Κάλλοου (ο οποίος είναι μεταξύ και των 8 υποψηφίων για την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας). Ο Χ. Κάλλοου με την μπαλάντα "Χωρίς σκοπό" είχε έρθει 19ος με 11 βαθμούς. Μάλιστα και τότε η Κύπρος μας είχε βαθμολογήσει πιο χαμηλά, με 6, γεγονός που είχε εκπλήξει δυσάρεστα!

Στο φετινό televoting η Γερμανία που ατύχησε πλήρως (έμεινε τελευταία μαζί με την διοργανώτρια Αυστρία με 0) είχε έστω πάρει 5 πόντους.

Στην ομάδα του Σουηδού νικητή της 60ης Eurovision διακρίναμε και μία ψηλή ξανθιά κατσαρομάλλα γυναίκα, η οποία ήταν απ’ όσο αντιληφθήκαμε στα φωνητικά και του τραγουδιού της Ελλάδας «Die for you» με τους Antique (Έλενα Παπαρίζου) το 2001 στην Eurovision της Κοπεγχάγης όπου είχαμε κατακτήσει επάξια την 3η θέση.

Ο τραγουδιστής του swing ντουέτου του Ηνωμένου Βασιλείου με σκηνικό αλά «Μεγάλος Γκάτσμπι» (ήρθαν μόλις 24οι κοντά στο τέλος δηλαδή με 5 βαθμούς) Άλεξ Λαρκ έχει σχέση με την Ελλάδα καθώς η μητέρα του είναι Ελληνίδα από τον Πειραιά.

Η Γαλλία με τέτοια τεράστια μουσική παράδοση και 5 Γιουροβιζιονικές νίκες (η τελευταία το μακρινό 1977 όταν η Ελλάδα ερχόταν 5η με το «Μάθημα Σολφέζ» του Γ. Χατζηνάσιου) ήταν επιεικώς αδιάφορη φέτος με την Λίζα Ανζέλ που βγήκε και ατυχώς ενδεδυμένη λες και ήταν χήρα! Η Γαλλία πήρε μόλις 4 ψήφους!

Στην μετάδοση του κρατικού ραδιοφώνου στο διάλειμμα πριν αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας χαρήκαμε που ακούσαμε τον μουσικό παραγωγό Δημήτρη Μειδάνη να φιλοξενεί τηλεφωνικά την Μαριάννα Τόλη του «Μαθήματος Σολφέζ» που είπε πως τότε το ’77 στο Γουέμπλει του Λονδίνου που είχε γίνει η Γιουροβίζιον ήταν μία εξαιρετική διοργάνωση και όλα πολύ επαγγελματικά, κάτι που δεν είχαν συνηθίσει στην Ελλάδα.

Η Κοντσίτα περσινή νικήτρια της Γιουροβίζιον για την Αυστρία άλλαξε στην βραδιά του τελικού τουλάχιστον 3 φορές ρούχα και ήταν εντυπωσιακή αν και στην αρχική εμφάνιση που τραγούδησε τον ύμνο της φετινής Γιουροβίζιον «Building Bridges» μας φάνηκε λίγο «ξεμαλλιασμένη» (πετούσαν κάποιες τρίχες της περούκας). Επίσης παρότι έλεγε πως δεν κατέχει την τέχνη της παρουσιάστριας μάλλον επισκίασε τις άλλες 3 επίσημες παρουσιάστριες φέτος, την Αραμπέλα, την Μίριαμ και την Άλις!

Μας άρεσε και το ξεκίνημα με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης να αποδίδει την Ωδή στην Χαρά του Μπετόβεν.

Λυπηθήκαμε που ακούσαμε πως ο Ούντο Γιούργκενς, ο τραγουδιστής που χάρισε την 1η νίκη της Αυστρίας το 1966 πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 80 του χρόνια.

Τέλος κατά την άποψη μας ο Λοίκ, ο πιτσιρικάς του Βελγίου έφερε όντως νέο αίμα, πνοή και άποψη με το ψυχρό αλλά ενδιαφέρον τραγούδι και σκηνική του παρουσίαση και ανταμείφθηκε με την 4η θέση και 217 πόντους ενώ και ο Αυστραλός Γκάι Σεμπάστιαν με Μαλαισιανή καταγωγή ενθουσίασε με το ρυθμικό χορευτικό κομμάτι «Τonight again» αλλά και το πολύ μοντέρνο ντύσιμο του και ήρθε 5ος με 196 βαθμούς.

Ακόμα να πούμε πως η Μαρία Κοζάκου εκ των δύο σχολιαστών (μαζί με τον Γιώργο Καπουτζίδη), οι οποίοι συνολικά τα πήγαν καλά, κάποια στιγμή την ώρα της βαθμολογίας προφανώς λόγω άγχους ή κούρασης αναρωτιόταν ποιός είχε δώσει τους 10 βαθμούς στην Κύπρο (ο Γιάννης Καραγιάννης και το "One thing I should ' ve done" πήρε και μία ψήφο από την Σλοβενία και ήρθε 22ος με 11 πόντους). Μα ποιός άλλος από την Ελλάδα, αγαπητή κυρία Κοζάκου.

*Οι φωτό είναι από το επίσημο σάιτ του διαγωνισμού eurovision.tv. (EBU).

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

 

Ο Άλεξ Λαρκ της Αγγλίας με μαμά Ελληνίδα από τον Πειραιά.

Ο Άλεξ Λαρκ της Αγγλίας με μαμά Ελληνίδα...

Ο Άλεξ Λαρκ της Αγγλίας με μαμά Ελληνίδα από τον Πειραιά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight