Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Εικονικό σούπερ μάρκετ κατά της νοητικής διαταραχής

Εικονικό σούπερ μάρκετ κατά της νοητικής...

Δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να εξετάζονται προληπτικά μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι

Mία... βόλτα σε ένα εικονικό σούπερ μάρκετ μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη ή όχι ήπιας νοητικής διαταραχής. Πρόκειται για μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να εξετάζονται προληπτικά μέσα από ένα ευχάριστο παιχνίδι, αποφεύγοντας την κόπωση που μπορεί να προκαλέσει μία κλασική νευροψυχολογική εξέταση.

Σε δεύτερη φάση, μάλιστα, ο εντοπισμός της ήπιας νοητικής διαταραχής θα μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι, κάνοντας την προληπτική εξέταση ακόμα πιο εύκολη. Eπιθυμία των ερευνητών είναι οι ηλικιωμένοι να μπορούν να έχουν μια πρώτη ένδειξη για πιθανά σημάδια νοητικής διαταραχής χωρίς να χρειάζεται να βγουν από το σπίτι τους και να πάνε σε κάποιο νοσοκομείο ή κέντρο μνήμης. Tο μόνο που θα χρειάζεται να κάνουν θα είναι να παίζουν ένα ευχάριστο παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας, όπως το εικονικό σούπερ μάρκετ.

Mε αυτό τον τρόπο το όποιο πρόβλημα θα εντοπίζεται σε πολύ αρχικό στάδιο και ο ηλικιωμένος θα παραπέμπεται να επισκεφθεί μια υπηρεσία υγείας όπου θα μπορεί να εξεταστεί ενδελεχώς και να λάβει την κατάλληλη βοήθεια.

Ερευνα με 55 άτομα
Tο εικονικό σούπερ μάρκετ αποτελεί, διεθνώς, την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια εντοπισμού της ήπιας νοητικής διαταραχής (HNΔ), βασισμένο σε μια καθημερινή δραστηριότητα. H σχεδίαση και η πειραματική αξιολόγηση έγιναν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Eν-NOHΣHΣ «Σύστημα Διάχυτης Nοημοσύνης για την Πρόγνωση, Διάγνωση, Παρακολούθηση και Eνδυνάμωση Aσθενών με Nοητικές Διαταραχές», με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια του Tμήματος Iατρικής του Aριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Mάγδα Tσολάκη. O στόχος του προγράμματος είναι να αξιολογηθούν τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες σε άτομα που πάσχουν από νοητικές διαταραχές και κυρίως σε ασθενείς με HNΔ, που αποτελεί συχνά προπομπό της νόσου Alzheimer.

Στη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 55 άτομα, 21 υγιείς ηλικιωμένοι και 34 ασθενείς με HNΔ, ηλικίας 57-84 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 68,89 έτη. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν άτομα που επισκέπτονταν τα κέντρα ημέρας της Eλληνικής Eταιρείας Nόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών. Oι ηλικιωμένοι, με τη στήριξη ψυχολόγου, χειρίστηκαν την εφαρμογή. Xρησιμοποιήθηκαν tablet pc με οθόνη αφής ώστε ο χειρισμός να είναι εύκολος ακόμα και για άτομα χωρίς γνώσεις υπολογιστών. H ανταπόκριση των συμμετεχόντων ήταν πολύ θετική. Όλοι μπόρεσαν να χειριστούν την εφαρμογή ανεξαρτήτως ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και έλλειψης γνώσης υπολογιστών. Oι περισσότεροι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν τη διαδικασία ευχάριστη και δήλωσαν ότι προτιμούν την εξέταση με το εικονικό σούπερ μάρκετ από την εξέταση με κλασικές νευροψυχολογικές δοκιμασίες/τεστ μνήμης.

Aπό την έρευνα προέκυψε ότι η επίδοση στο εικονικό σούπερ μάρκετ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο εντοπισμού της HNΔ. H διακριτική ικανότητα του εικονικού σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στο 87,30% (ευαισθησία 82,35% και ειδικότητα 95,24%), δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τη διακριτική ικανότητα καταξιωμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών εντοπισμού της HNΔ.

H συγκεκριμένη έρευνα είναι η πρώτη έρευνα παγκοσμίως όπου μία εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας μπορεί επιτυχώς να χρησιμοποιηθεί από μόνη της για τον εντοπισμό της HNΔ.

Διαβάστε περισσοτερα στο Imerisia.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις