Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Τα απίθανα παιδιά που κάνουν την Πάτρα να συστήνεται στη χώρα με το καλό της πρόσωπο- Αυτοί που έφτιαξαν το "Prosvasis" και βγάζουν τα ΑμεΑ από το σπίτι

Τα απίθανα παιδιά που κάνουν την Πάτρα ν...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις πόλεις όλης της Ελλάδας με την υπογραφή 5 φοιτητών του Πανεπιστημίου που ζουν στην Πάτρα

Από εδώ, από την Πάτρα, την πόλη που φαντάζει εχθρική και αφιλόξενη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ξεκίνησε ένα εγχείρημα το οποίο  παραδίδει στα χέρια των ΑμεΑ όλης της χώρας, έναω χάρτη για τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Μια ηλεκτρονική πυξίδα η οποία δείχνει  το που και το πώς, απο το θέατρο, τα μουσεία  και τον κινηματογράφο, έως τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, τις παραλίες  και τις καφετέριες που  διαθέτουν υποδομές για ΑμεΑ και κατά συνέπεια, δεν υπόσχονται  για τα άτομα με προβλήματα μια μικρή Οδύσσεια για να μπορέσουν να απολαύσουν το στοιχειώδες σε σύγχρονη κοινωνία που σέβεται το εαυτό της και τους ανθρώπους της: έναν καφέ στην πόλη χωρίς να στάζει ο ιδρώτας ποτάμι, χωρίς να έχουν γίνει τα νεύρα...κάγκελο και να έχει εγκατασταθεί μέσα στο άτομο με ειδικές ανάγκες η αίσθηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η αρχή έγινε τον Οκτώβριο τοιυ  2013 όταν μια ομάδα φοιτητών από την Πάτρα  αποφάσισε να συμμετέχει σε έναν διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Από αυτό το διαγωνισμό, προέκυψε η Prosvasis μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία έγινε  χάρτης ζωής και διασκέδασης  στα χέρια των ατόμων με αναπηρίες και φέρνει την πόλη από την καταγγελία στην πρωτοπορία της ανάληψης δράσης για τα ΑμεΑ.

Εμπνευστές και δημιουργοί της Prosvasis πέντε ταλαντούχοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών που ζουν στην Πάτρα. Η Έφη Δασκαλοπούλου, ο Βασίλης Καπογιαννόπουλος, η Έλενα Καζία από τους Μηχανικούς Η/Υ & Πληροφορικής,  ο Κώστας Μπέλλας, και ο Νίκος Φαζάκης από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς του Πανεπιστημίου. Η Έφη συνεχίζει με μεταπτυχιακό στα Συστήματα Επεξεργασίας Σημάτων και Επικοινωνιών και  ο Βασίλης  με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Και οι πέντε, έκαναν την ανησυχία, τις γνώσεις και την φαντασία τους, προσφορά στον άνθρωπο και έχοντας ήδη ένα τέτοιο παράσημο στο στήθος συνεχίζουν απτόητοι να δημιουργούν για έναν καλύτερο κόσμο, στην Ελλάδα της κρίσης που δεν  έπαψε ποτέ να είναι η Ελλάδα της ανθρωπιάς.

"O διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαμε έβγαλε στην επιφάνεια την ανάγκη μας για προσφορά και δημιουργία, την διάθεσή μας να αλλάξουμε τα πράγματα" λέει στο thebest.gr η Έφη Δασκαλοπούλου. "Θυμάμαι ότι λίγο πριν, είχε έρθει ένας φίλος απο το εξωτερικό και μας είπε ότι είδε πάρα πολλούς ανθρώπους με αναπηρία και προβληματίστηκε: μήπως είναι όσοι και εμείς απλά δεν έχουν  τη δυνατότητα να κυκλοφορήσουν;

Αρχίζοντας να το ψάχνουμε ανακαλύψαμε ότι έτσι είναι τα πράγματα, απλά οι άνθρωποι με κινητικά πράγματα στην Ελλάδα  δεν κυκλοφορούν επειδή  ζουν έναν μικρό Γολγοθά, λόγω της έλλειψης υποδομών και υπηρεσιών.

Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την πλατφόρμα για να βγάλουμε αυτά τα άτομα από το trip της απομόνωσης και σήμερα έχουμε τη χαρά μαζί με πολλούς συλλόγους και φορείς απο όλες τις πόλεις της Ελλάδας που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, να έχουμε ήδη μια μεγάλη καταγραφή για τα ΑμεΑ. Η βοήθεια αυτή είναι πολύτιμη γιατί  εμείς κάναμε την πλατφόρμα χωρίς καμία χρηματοδότηση, δεν έοχυμε ούτε τον απαραίτητο εξοπλισμό ούτε προσωπικό για να μπορέσουμε να καλύψουμε όλη τη χώρα.

Βρήκαμε στην ουσία τους χρήστες μας επικοινωνώντας με ανθρώπους σε οργανωμένες κοινότητες αναπήρων. Και έτσι στήσαμε ένα networking και αναπτύξαμε το προϊόν μας παράλληλα με αυτούς.

Επίσης επισκεπτόμασταν από πόρτα σε πόρτα καταστήματα, καφετέριες, ξενοδοχεία κτλ για να ελέγξουμε την προσβασιμότητά τους. Εάν πληρούσαν προδιαγραφές προσβασιμότητας για ΑμεΑ, τους βάζαμε στην πλατφόρμα πολύ απλά και χειροκίνητα. Μερικοί από αυτούς μπήκαν και στη διαδικασία να φτιάξουν ράμπες μετά την επίσκεψή μας. Στο Prosvasis μπορεί όποιος επιθυμεί να «ανεβάσει» προσβάσιμα σημεία εύκολα και απλά.

Εμείς οι ίδιοι και οι χρήστες από κάθε πόλη είμαστε αυτοί που κάνουμε όλη τη δουλειά και είμαστε ευγνώμονες σε όποιον βοηθάει." λέει η Έφη.

Στο Prosvasis εκτός απο πλοηροφορίες, μπορεί να βρει κανείς ακόμη και κουπόνια με μειωμένες τιμές για χώρους πολιτισμού, μουσεία,  κινηματογράφους, αλλά και πληροφορίες για σημεία πρόσβασης στη θάλασσα.

Οι περισσότερες καταγραφές έχουν γίνει στην Πάτρα, όχι μόνο επειδή εδώ ζουν οι χρήστες αλλά και επειδή όπως μου λέει η Έφη στην Πάτρα έχει υπάρξει μεγάλη κινητικότητα των φορέων και των συλλόγων ΑμεΑ.

"Στην αρχή απογοητευτήκαμε πολύ, δεν υπήρξε καμία στήριξη ούτε απο τον Δήμο ούτε από κανέναν. Ο ένας μας παρέπεμπε στον άλλον και πηγαίναμε απο γραφείο σε γραφείο για να συλλέξουμε πληροφορίες χωρίς αποτέλεσμα. Μετά όμως ευαισθητοποιήθηκαν τα ίδια τα σωματεία των ΑμεΑ και σιγά σιγά ανακαλύψαμε ότι τα πράγματα στην Πάτρα δεν είναι τόσο άσχημα όσο δείχνουν. Είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες που έχουν ευαισθητοποιηθεί και έχουν κάνει τους χώρους τους φιλόξενους, καφετέριες, ας πούμε στις οποίες πηγαίναμε αλλά δεν είχε τύχει ποτέ να προσέξουμε ότι έχουν υποδομές για ΑμεΑ. Η Πάτρα είναι σίγουρα μια απο τις πιο προσβάσιμες πόλεις στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται πολύ δρόμο ακόμη.

Το μεγαλύτερο πάντως πρόβλημα παρατηρείται στις καφετέριες και στα εστιατόρια, εδώ είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Οι επιχειρηματίες  βγάζουν άδεια υπογράφοντας ότι έχουν υποδομές για ΑμεΑ και βεβαίως αδιαφορούν πλήρως για να αποκτήσουν"

Τα μέλης της Prosvasis έχουν πάρει τέσσερα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και είναι μέλη της πρεσβείας της Ολλανδίας.

 

To Prosvasis αποτελεί το πρώτο online σύστημα υποστήριξης ΑμεΑ και ατόμων που χρήζουν ιατρικής αποθεραπείας μετά από κάποιο ατύχημα συγκεντρώνοντας όλες τις χρήσιμες υπηρεσίες και πληροφορίες χαρτογραφημένες σε μία κοινή πλατφόρμα και εν δυνάμει application.  Σκοπός του είναι να δώσει πληροφορίες προσβασιμότητας και να παρέχει ολοκληρωμένα πακέτα προσβάσιμων διακοπών στα άτομα αυτά εύκολα, γρήγορα και απλά.

Μια σημαντική υπηρεσία του Prosvasis είναι το Αccessible Βookingμια μηχανή αναζήτησης προσβάσιμων ξενοδοχείων ειδικά για ΑμεΑ. που παρέχει τη δυνατότητα κράτησης αποκλειστικά σε όσα ξενοδοχεία ανταποκρίνονται σε Άτομα με Αναπηρία και έχουν λάβει ACCESSIBILITY PASS. Παράλληλα, υπάρχουν πακέτα προσβάσιμων διακοπών για ΑμεΑ προβάλλοντας τους πιο προσβάσιμους προορισμούς και η ομάδα έχει εξασφαλίσει προσφορές για διαμονή ΑμεΑ σε πλήρως προσβάσιμα ξενοδοχεία. Το μόνο που μένει είναι όσοι ενδιαφέρονται να κατευθυνθούν στην πλατφόρμα και στο blog του Prosvasis.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight