Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

No money, τουλάχιστον προς το παρόν, λέει ο Ντράγκι που κλείνει την... πόρτα στα ελληνικά ομόλογα

No money, τουλάχιστον προς το παρόν, λέε...

Ο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως περιμένει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση

"Πάγο" βάζει στην Ελλάδα ο  επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι ο οποίος έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην  Κύπρο, απορρίπτοντας ουσιαστικά το αίτημα της Αθήνας για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων Δημοσίου και αυξάνοντας την πίεση για συμφωνία με τους εταίρους δανειστές της.

Ο Ντράγκι  ξεκαθάρισε πως περιμένει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να δεχθεί τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως η ΕΚΤ έχει δανείσει στην Ελλάδα 100 δισεκατομμύρια ευρώ και αυτό το ποσό έχει διπλασιαστεί σε δύο μήνες.

Όπως υπογράμμισε ο  δανεισμός φτάνει στο 68% του ΑΕΠ που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη και σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν είναι μόνο η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, αλλά και όλων των υπόλοιπων χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν είναι πολιτικό ίδρυμα και στηρίζεται σε κανόνες, τονίζοντας πως δεν μπορεί να τυπώσει χρήμα για να αγοράσει κρατικά ομόλογα, απορρίπτοντας έτσι το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο έκδοσης κρατικών εντόκων της Ελλάδας. Άλλωστε, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ, μία τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη.

Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι έδειξε τη θετική στάση της ΕΚΤ λέγοντας πως εύχονται στην Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά υπό την προϋπόθεση πως οι όροι είναι σαφείς και στη θέση τους και θα δει΄χνουν την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι οι αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά ξεκινούν στις 9 Μαρτίου, αλλά σε αυτές δυστυχώς η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετέχει, καθώς έχει ξεπεράσει ήδη το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, εξού και η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

«Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να διατηρήσουμε την φερεγγυότητα και την ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ ζήτησε από τα μέλη του Eurogroup να διασφαλίσουν ότι το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των περίπου 10 δισ. ευρώ θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ξαφνική συγκυρία» είπε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις