Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Πάτρα: Ανοίξαμε πανιά με τον Ιστιοπλοϊκό και μας πήγε… μακριά! ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Πάτρα: Ανοίξαμε πανιά με τον Ιστιοπλοϊκό...

Ο αθλητισμός, τα ταξίδια, η παρέα αλλά και οι ελλείψεις

«Γεννήθηκα μέσα στη θάλασσα. Έχω μια πλήρη εξοικείωση με τη θάλασσα και βρίσκομαι σε απόλυτη ταύτιση μαζί της. Δεν εννοώ να μην βλέπω τη θάλασσα όταν κοιτάξεις τη θάλασσα μέσα στο ιστιοπλοϊκό θα καταλάβεις. Κανείς δεν βαριέται τα ταξίδια η αίσθηση της θάλασσας και της φύση είναι συναρπαστική με γεμίζουν υπέρχοες εικόνες. Όταν λέμε σκάφος η πρώτη λέξη που μας έρχεται στο μυαλό είναι το ταξίδι γι’ αυτό είμαι εδώ…».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει μιλώντας στο thebest.gr τη σχέση του με τη θάλασσα και την αγάπη του για τα ιστιοφόρα ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών Σπύρος Αντωνιάδης.

Στην απόλυτη ελευθερία που του προσφέρει το ιστιοφόρο καθώς και στα πανέμορφα μέρη που του επιτρέπει να επισκεφθεί, επικεντρώνει από την πλευρά του ο Β’ Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Ανδρέας Φάκος:

«Κοιμάμαι και ξημερώνομαι όπου γουστάρω. Αν  δεν μου αρέσει το ένα μέρος πάω αλλού. Θέλω να κολυμπήσω μέσα στο πέλαγος; Κολυμπάω. Θέλω να θαυμάσω απίστευτα τοπία στα οποία δεν μπορείς να φθάσεις με άλλο μέσο; Πηγαίνω. Θέλω να ψαρέψω σε καθάρια νερά; Το κάνω», μας εξηγεί.

 

 

Όπως και να το δει κανείς το σίγουρο είναι ότι ιστιοπλοΐα αποτελεί τον πιο συναρπαστικό τρόπο για να ταξιδεύσεις στη θάλασσα, να συνεργάζεσαι, να αθλείσαι και να νιώθεις ζωντανό.

Συναντήσαμε τον Ανδρέα και τον Σπύρο στα γραφεία του Ι.Ο.Π. και μας μίλησαν με πάθος για τις δράσεις του, τα σχολεία, μικρών και μεγάλων, που πραγματοποιεί, για τους αγώνες που διοργανώνει αλλά και για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε υποδομές.

Ο Όμιλος έχει εγγεγραμμένους περί τους 400 κατόχους αθλητικής ταυτότητας, διοργανώνει  αγώνες Ανοικτής Θάλασσας, αγώνες Ολυμπιακού Τριγώνου, αγώνες Ιστιοσανίδας και το περίφημο Ράλι Ιονίου, εναλλάξ με τον Ι.Ο. Κέρκυρας.

Στη φαρέτρα του ο Όμιλος απαριθμεί πολλές και σημαντικές διοργανώσεις, αφού κατά καιρούς μετά από ανάθεση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (Ε.Ι.Ο.) έχει διοργανώσει αγώνες Τριγώνου Περιφερειακούς, ranking list και Πανελλήνιους αγώνες κλάσεων, με μεγάλη εμπειρία από υψηλού επιπέδου διοργανώσεις, ενώ είναι ο διοργανωτής Όμιλος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος σκαφών ανοικτής θαλάσσης για το 2014.

Στο Τρίγωνο, ο κύριος όγκος των αθλητών δραστηριοποιείται στα Optimist και στα Laser, απευθύνεται δηλαδή σε παιδιά. Μέσα σε περίπου 6 μήνες οι μαθητές μπορούν να συμμετάσχουν ακόμα και σε αγώνες, ο εξοπλισμός για την εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και το κόστος είναι 50 ευρώ το μήνα.

Η Ιστιοσανίδα (windsurf) είναι μία σχετικά πρόσφατης έναρξης δραστηριότητα του Ομίλου κυρίως με σχολή αρχαρίων νέων και ενηλίκων, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια ζωντανή και ευχάριστη παρέα κοριτσιών και αγοριών.

Σημαντική δραστηριότητα του ομίλου είναι η λειτουργία Σχολής απόκτησης πτυχίου Ανοικτής Θαλάσσης, αναγνωρισμένη από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) η οποία γίνεται με τα δύο ιδιόκτητα σκάφη του Ομίλου. Η σχολή, που έχει βγάλει έως σήμερα 2.000 πτυχιούχους, περιλαμβάνει τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα, διαρκεί περίπου 2 μήνες και κοστίζει 470 ευρώ. Οι απόφοιτοι αποκτούν τις στοιχειώδεις γνώσεις προκειμένου να κυβερνήσει ένα ιστιοφόρο, και σιγά-σιγά, να μπορεί να ξεκινήσει τα ταξίδια του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Πάτρα (όχι από τον Ι.Ο.Π.) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να νοικιάζουν σκάφη για τις διακοπές τους τα οποία στοιχίζουν περίπου 40-50 ευρώ την ημέρα/ άτομο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια και ημερίδες ανοικτές στο ευρύ κοινό με θεματολογία από επίκαιρα θέματα ναυτικού, ιστορικού και ιστιοπλοϊκού περιεχομένου.

Παράλληλα, ο Όμιλος συμμετέχει σε δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον ναυταθλητισμό, τα τοπικά θέματα που αφορούν την Πάτρα και την κοινωνία της, έχει σημαντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της πόλης, εργάζεται για την Τουριστική προβολή της περιοχής μέσω ναυταθλητικών διοργανώσεων άλλα και μέσω συμμετοχών σε εκθέσεις που αφορούν την αθλητική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής μας και γενικά είναι παρών με άποψη και θέσεις σε κάθε θέμα της τοπικής κοινωνίας.

 

 

«Δεν είμαστε ένα κλαμπ πλούσιων σκαφάτων. Είμαστε ένα αθλητικό σωματείο που απευθύνεται σε όλους του συμπολίτες, ανεξαρτήτου ηλικίας.  Έχουμε τους αγώνες μας, τις δράσεις μας, τις σχολές μας, και τις κοινωνικές μας ευαισθησίες. Φυσικά έχουμε και το εντευκτήριό μας, που γεμίζει κόσμο και αποτελεί το στέκι μας, μας ενώνει. Είμαστε μια μεγάλη παρέα, με κοινά ενδιαφέροντα», τονίζει ο κ. Αντωνιάδης.

 

 

 

ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΜΕΝΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Ωστόσο δεν λείπουν και τα προβλήματα, οι ελλείψεις σε υποδομές και οι χαμένες ευκαιρίες που θα μπορούσε η πόλη να εκμεταλλευτεί για να προσελκύσει επισκέπτες και τουρίστες από άλλες περιοχές και χώρες που επίσης ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα. Όπως υποστηρίζουν οι κ.κ. Φάκος και Αντωνιάδης, ένα ο Όμιλος είχε μεγαλύτερο λιμενικό χώρο στη διάθεσή του τότε θα υπήρχαν και περισσότεροι ιστιοπλόοι που θα προτιμούσαν την Πάτρα. Επίσης υπάρχει, συνολικά, μεγάλο έλλειμμα σε χερσαίες εγκαταστάσεις τόσο και για ελλιμενισμό όσο και για επισκευές σκαφών που θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα και δουλειές στην πόλη.

«Θα μπορούσαν πολλά σκάφη να ξεχειμωνιάσουν εδώ, να  συντηρούνται. Κάτι όμως που δεν γίνεται. Δεν έρχονται στην Πάτρα ούτε για προμήθειες καθώς απουσιάζει η οργάνωση. Προτιμούν άλλες περιοχές, όπως την Πρέβεζα, την Λευκάδα, την Ιθάκη κ.α.. Έτσι χάνονται δουλειές για την πόλη. Μέχρι και στο ράλι Ιονίου, που γίνεται καλοκαίρι και τα νησιά, θα έλεγε κανείς ότι δεν μας έχουν ανάγκη, μας παρακαλάνε π.χ. στην Κέρκυρα και κάνουν τα πάντα για να μην λείψει τίποτα», σχολιάζει ο κ. Αντωνιάδης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight