Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αλαλούμ στις πολυκατοικίες με τα κοινόχρηστα και το πετρέλαιο θέρμανσης

Πάτρα: Αλαλούμ στις πολυκατοικίες με τα ...
Βγενόπουλος Φάνης

Κάποιοι δεν πληρώνουν συστηματικά και αφήνουν τους άλλους να τουρτουρίζουν στο σκοτάδι

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίζονται στις πολυκατοικίες της Πάτρα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αφού όπως λέει ο λαός «η φτώχεια φέρνει γκρίνια». Βέβαια η φτώχεια οδηγεί τους ιδιοκτήτες σε αντιπαραθέσεις, αλλά είναι και κάποιοι που «αξιοποιούν» την κρίση και δεν πληρώνουν.

Μάλιστα οι συγκεκριμένοι είναι και οι πλέον προκλητικοί, αφού μπορεί να χρωστούν ακόμη και χιλιάδες ευρώ για κοινόχρηστα και πετρέλαιο, ωστόσο αναδεικνύονται πρωταθλητές στην κατανάλωση.

«Αυτοί που δεν πλήρωναν και πριν την κρίση εξακολουθούν να μην πληρώνουν με πρόσχημα την κρίση», εξηγεί στο thebest.gr, η Αγγελική Κυριακοπούλου που διευθύνει εταιρεία διαχείρισης κοινοχρήστων. Όπως λέει υπάρχουν ιδιοκτήτες που χρωστούν 4300 ευρώ,  2500 ευρώ, 1500 ευρώ. Πρόκειται για συσσωρευμένα χρέη των τελευταίων 3-4 ετών.

Από εκεί ξεκινά ένας Γολγοθάς, τόσο για τις εταιρείες διαχείρισης, όσο και για τους υπόλοιπους ενοίκους και ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας.

«Ένας κακοπληρωτής μπορεί να βουλιάξει όλη την πολυκατοικία», σημειώνει χαρακτηριστικά η Αγγελική Κυριακοπούλου. Στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών, όπου συνήθως οι κακοπληρωτές δεν εμφανίζονται, υπάρχει ένταση και γκρίνια.

Έτσι λαμβάνονται δραστικά μέτρα, τόσο από τους ιδιοκτήτες, όσο και από τις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες ξεκινούν ένα κυνηγητό για να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Τηλεφωνήματα, επισκέψεις στο σπίτι, εξώδικα, διαταγές πληρωμής και αγωγές, που μπορεί να φτάσουν σε δικαστικές αποφάσεις για κατάσχεση σπιτιών και τραπεζικών λογαριασμών.

Βέβαια, μέχρι να βγάλουν αποτέλεσμα αυτά τα μέτρα κάποιες εταιρείες χρησιμοποιούν και πιο άμεσες λύσεις για να ασκήσουν πίεση. Κόβουν το κοινόχρηστο φως και την κεντρική κεραία της τηλεόρασης ή και τη λειτουργία του ανελκυστήρα. Οπότε την «πληρώνει» όλη η πολυκατοικία.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι πράγματι δεν μπορούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστα και τότε αναλαμβάνουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να τους καλύψουν. Αλλά και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες που δεν μπορούν να πληρώσουν προσφέρονται να καθαρίζουν τους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας.

«Υπάρχουν πολυκατοικίες που πληρώνουν τα κοινόχρηστα τριών διαμερισμάτων, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν», λέει η Αγγελική Κυριακοπούλου.

Το μεγάλο θέμα των τελευταίων ετών είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο λόγω της άγριας φορολόγησης έγινε είδος υπερπολυτελείας. Στην αρχή της κρίσης το πρώτο μέτρο για όσους δεν πλήρωναν ήταν να διακόπτεται, η παροχή θέρμανσης στο διαμέρισμα.

Ωστόσο, στις περιπτώσεις που αυτό δεν ήταν τεχνικά εφικτό, έκλεινε η θέρμανση για όλους.

Φέτος που το πετρέλαιο και με την επιδότηση έχει φθάσει σε τιμές προ κρίσης, τα πράγματα ήδη έχουν αλλάξει. Οι ιδιοκτήτες ήδη έχουν επενδύσει σε άλλες μορφές θέρμανσης, όπως τα κλιματιστικά και οι σόμπες, και πολύ λίγες πολυκατοικίες έβαλαν πετρέλαιο.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης το 70% των πολυκατοικιών δεν έβαζαν πετρέλαιο. Φέτος παρά τις χαμηλές τιμές, μόλις 10% επιπλέον, προμηθεύτηκαν πετρέλαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Αγγελική Κυριακοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις