Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μειώνονται τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων - Οι αλλαγές που προωθούνται για τις Πανελλαδικές

Μειώνονται τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτω...

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας και τα σχέδια της απερχόμενης Κυβέρνησης

Λιγότερα θα είναι τα θέματα στην Τράπεζα Θεμάτων της Α' και Β' Λυκείου, καθώς με απόφαση του υπουργείου Παιδείας σταματά από τις 21 Ιανουαρίου η τροφοδοσία της, ενώ μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα αφαιρεθούν θέματα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις που δέχτηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα, αποφάσισε να διακόψει την τροφοδοσία της Τράπεζας Θεμάτων από τις 21 Ιανουαρίου με νέα θέματα, ενώ έως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να προχωρήσουν οι αρμόδιες επιτροπές σε εξορθολογισμό και περικοπή των θεμάτων της.

«Υπάρχουν επαναλήψεις, ασάφειες και προβλήματα στα θέματα που έχουν επιλεγεί» σημείωσε ο υπουργός Παιδείας, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στα Αρχαία Ελληνικά τα θέματα θα μειωθούν σε 200 από 420 που είναι σήμερα.

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε, επίσης, ότι δέχεται πολλές διαμαρτυρίες για το περιεχόμενο της Τράπεζας Θεμάτων, ωστόσο τόνισε πως δεν μπορεί να την καταργήσει γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την εκπαιδευτική διαδικασία.

Ως προς τη διαδικασία, αναμένεται η έκδοση σχετικής κανονιστικής πράξης, ενώ θα υπάρξει σύντομα και ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Όσον αφορά στις αλλαγές διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων πριν την προκήρυξη των εκλογών όλα έδειχναν ότι θα προστίθετο και 6ο επιστημονικό πεδίο, ενώ οι αλλαγές που έρχονται, αν δεν υπάρξει πολιτική αλλαγή οδηγούν πίσω στο... 1983, τα παιδιά που είναι σήμερα στη Β λυκείου θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις με σύστημα παρόμοιο με εκείνο των πατεράδων τους δηλαδή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ προωθούσε μια σειρά αλλαγών με σημαντικότερη αυτή της εισόδου στις εξετάσεις του μαθήματος της πληροφορικής αλλά και της δημιουργίας ενός νέου πεδίου.

Οι αλλαγές σχεδιαζόταν να ισχύσουν από το 2016, αφορούν δηλαδή στους μαθητές που αυτή τη στιγμή είναι στη Β λυκείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή” το νέο σύστημα θα μοιάζει με εκείνο των δεσμών που ίσχυσε από το 1983 ως το 1989. Οι αλλαγές που έρχονται σύμφωνα με την εφημερίδα αφορούν στην ένταξη της Πληροφορικής που θα δημιουργήσει νέο πεδίο, που θα είναι προέκταση του 2ου. Οσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εισαχθούν σε σχολές Χημείας θα επιλέγουν το 2ο πεδίο, όσοι σε σχολές Πληροφορικής το 3ο, ενώ οι υπόλοιπες σχολές (π.χ. Μαθηματικά) θα ενταχθούν και στα δύο πεδία.

Ανάλογη διαχείριση θα γίνει και για τα Τμήματα που σήμερα είναι σε περισσότερα του ενός πεδία. Για παράδειγμα, τα ΤΕΦΑΑ θα ενταχθούν και στο 1ο και στο 6ο πεδίο, ενώ διπλή θέση θα έχουν και Τμήματα όπως Βρεφονηπιοκόμων και Ψυχολογίας. Από τη βασική κατηγοριοποίηση αντικειμένων προκύπτουν τρεις ομάδες: Ανθρωπιστικών σπουδών η πρώτη, Οικονομικών, Κοινωνικών και Πολιτικών σπουδών η δεύτερη, και Θετικών σπουδών η τρίτη.

Οι στρατιωτικές σχολές θα είναι ενταγμένες στα διάφορα πεδία όπως τώρα (π.χ. η Ευελπίδων σε 2ο και 3ο, η Στρατιωτική Ιατρική στο 4ο). Δεν προκρίνεται η δημιουργία αυτόνομου πεδίου, διότι σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον θα είναι πολύ περιορισμένο. Π.χ., φέτος η βάση της Στρατιωτικής Ιατρικής έκανε υπερπτήση στα 19.330 μόρια.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις