Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: "Χέρι – Χέρι" και τα Χριστούγεννα – Γνωρίστε τις εθελόντριες που στηρίζουν 100 οικογένειες – Οι στιγμές που τις συγκίνησαν

Πάτρα: "Χέρι – Χέρι" και τα Χρ...
Χριστακόπουλος Θάνος

Αποφάσισαν να λειτουργήσουν ως ομάδα κάνοντας όχημά τους το μέσο κοινωνικής δικτύωσης

"Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινάμε τη μέρα μας είναι, με το που ξυπνάμε, να σκεφτόμαστε πώς, μέχρι να έρθει το δειλινό, θα κάνουμε ευτυχισμένο τουλάχιστον έναν άνθρωπο." Νίτσε

Το καλοκαίρι 2013 μία ομάδα έξι γυναικών κατά πλειοψηφία εκπαιδευτικών αποφάσισαν να μη μείνουν με σταυρωμένα χέρια ή να λειτουργούν μεμονωμένα για τον συμπολίτη μας, που η κρίση τον οδήγησε σε μία νέα πραγματικότητα εξαθλίωσης οικονομικής, ψυχολογικής, κοινωνικής.

Αποφάσισαν να λειτουργήσουν ως ομάδα κάνοντας όχημα τους το μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Είναι γυναίκες, που η καθημερινή επαφή τους με τα παιδιά και τις οικογένειες τους, τις έχει ευαισθητοποιήσει και ενεργοποιήσει. Είναι μία ομάδα ενεργών γυναικών, που έλαβε δράση για τον αδύναμο πολίτη, όχι από φιλάνθρωπα αισθήματα, αλλά από αίσθηση ευθύνης.

Στη πορεία της αυτή η άτυπη ομάδα συνάντησε πολλούς συνοδοιπόρους. Βλέποντας καθημερινά ότι αυξανόταν ο αριθμός τόσο των εθελοντών όσο και των οικογενειών που υποστηρίζονται πήρε νομική μορφή τον Ιανουάριο 2014, έγινε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΧΕΡΙ ΧΕΡΙ.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr η υπεύθυνη επικοινωνίας της ομάδας, Αγγελική Νικολοπούλου, «η στήριξη παρεχόταν έως και πριν δύο μήνες μόνο με είδη διατροφής, προσωπικής υγιεινής, είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα και υπηρεσίες, όπου είναι δυνατόν (ενίσχυση αδύνατων μαθητών, ψυχολογική υποστήριξη, κοινωνικές υπηρεσίες). Το μόνο απαγορευτικό για την ομάδα μας είναι η οικονομική ενίσχυση των  οικογενειών του προγράμματος. Ως εκ τούτου δεν δεχόμαστε από κανέναν οικονομική ενίσχυση.»

Οι οικογένειες που στηρίζουν ανέρχονται εκατό τον αριθμό, εκ των οποίων οι εξήντα ζουν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Οι  υπόλοιπες προέρχονται από τον υπόλοιπο  νομό Αχαΐας, καθώς και από τους νομούς  Ηλείας και Αιτ/νίας.

Σε κάποιες περιπτώσεις συνεργάζονται και αλληλοβοηθούνται με αντίστοιχες ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα στοιχεία των  περισσότερων οικογενειών τα έχουν βρει από συναδέλφους Δι/ντές και Εκπαιδευτικούς σχολείων Π/Θμιας & Δ/Θμιας Εκπ/σης.

Πριν δύο μήνες η ομάδα ξεκίνησε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες της ιατρικής κοινότητας που θα πραγματοποιούν δωρεάν εξετάσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων".

Σε αυτό το πλαίσιο εντάχθηκαν οι ενημερωτικέ ομιλίες για τον καρκίνο του Προστάτη  στις 28/11 /2014 στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών από τους  Αναπληρωτή καθηγητή Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ευάγγελο Λιάτσικο και τον τέως Δ/ντή ΕΣΥ-Ψυχίατρο κ. Γιώργο Μανωλέσο όπως επίσης και η επίσκεψη τους στην Ιθάκη με 11 γιατρούς.

 

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ

Φυσικά, όλο αυτό το διάστημα, δεν λείπουν και τα περιστατικά που συγκίνησαν τους εθελοντές της ομάδας, μικρές κινήσεις με σημασία από απλούς καθημερινούς ανθρώπους. Όπως θυμάται η κυρία Νικολοπούλου:

Οικογένεια στο νομό Ηλείας που στείλαμε ρούχα παπούτσια παμπερς βρεφικά γάλατα (δεν είχε ανάγκη για τρόφιμα, όπως μας είπαν γιατί ζει σε χωριό). Συγκινηθήκαμε που μας ειδοποίησαν από τα ΚΤΕΛ ότι η οικογένεια έδωσε πίσω προσφορά στις οικογένειες της Πάτρας αυγά, λάδι παραγωγής τους. Όπως είπαν ήθελαν και αυτοί κάτι να προσφέρουν. Αυτή είναι αλληλεγγύη.

Το δεύτερο συνέβη πριν 15 μέρες. Ζευγάρι ηλικιωμένων τους μετέφερε ο οδηγός ΤΑΧΙ στη συζήτηση τους είπε για την ομάδα μας. Τα ρέστα από τον οδηγό ήταν 3 ευρώ. Του είπαν να τα κρατήσει για την ομάδα αγοράσει κάτι για εμάς. Και ότι μακάρι να μπορούσαν να δώσουν περισσότερα.

ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥΣ – ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ Ν΄ΑΦΗΣΕΙ ΤΡΟΦΙΜΑ

Οποιαδήποτε ώρα και μέρα στο Café Diverso στο πάνω μέρος πλ. Γεωργίου κάτω από τα γραφεία Εμπορικού συλλόγου. Εκτός από τρόφιμα κλπ δύο καθηγήτριες  παρέχουν δωρεάν μαθήματα σε μαθητές της ομάδας μας.

Πριν ένα μήνα προστέθηκε: Το Σωματείο Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων ΤΑΧΙ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ «Ο ΑΓ> ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ» προσφέρει δωρεάν μεταφορά ατόμων που στηρίζει η ομάδα μας, από το σπίτι τους στο νοσοκομείο και το αντίστροφο

Το ΚΤΕΛ Αχαΐας μεταφέρει πακέτα μας δωρεάν σε όποιο χωριό ή Πόλη έχει σταθμούς και στέλνουμε πακέτα ή μας στέλνουν από εκεί.

Η ομάδα έχει 2206 μέλη. Δεν είναι όλοι ενεργοί, αλλά πιστεύουν θα έρθει η ώρα που  θα ενεργοποιηθούν, όταν θα τους έχουν απόλυτη ανάγκη. «Ξεκινήσαμε 10 άτομα και δεν φανταζόμαστε ότι θα φτάσουμε έως εδώ. Η ομάδα έχει κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα στην πόλη. Τώρα έρχονται περισσότεροι και μας λένε το εξής: «Σας παρακολουθούσαμε θέλαμε να βεβαιωθούμε……..».

Πράγματι ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του και ενώ θέλει να δώσει είναι επιφυλακτικός. Τους κατανοούμε απόλυτα,. Εμείς γι αυτό δεν δεχόμαστε χρήματα. Οι βενζίνες τα τηλέφωνα που κάνουμε όλα είναι με δικά μας έξοδα. Είναι δύσκολο και για εμάς, διότι για όλους μας έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Όμως προτιμούμε να κάνουμε κάτι λιγότερο για τον εαυτό μας και την οικογένεια μας, αλλά να μπορούμε να έχουμε τη βενζίνη μας για τις διανομές. Όταν πληρωνόμαστε το πρώτο που κάνουμε είναι να γεμίζουμε το ρεζερβουάρ με βενζίνη.

Εμείς δεν ζητάμε πιστοποιητικά κλπ για να δεχθούμε κάποιον στην ομάδα μας. Τα πιστοποιητικά μας είναι τα σχολεία. Δηλαδή όσο και να θέλει μια οικογένεια να παρουσιάσει μία διαφορετική εικόνα, δεν μπορεί, γιατί στα σχολεία, ειδικά της πρωτοβάθμιας η δασκάλα, ο δάσκαλος μπαίνει μέσα στην οικογένεια.

Ζει τα προβλήματα, τις χαρές τις στεναχώριες μιας οικογένειας μέσα από το μαθητή. Έτσι τον ενάμισι χρόνο που λειτουργεί η ομαδα αναγκαστήκαμε να κόψουμε τρεις οικογένειες που διαπιστώσαμε ότι είχε μάθει να ζει από τα έτοιμα. Όχι εμείς δεν θέλουμε να καλλιεργήσουμε νοοτροπία τεμπέλη. Θέλουμε λίγο ν΄ ανακουφίσουμε την οικογένεια. Να της δώσουμε την ελπίδα που έχασε.

Νομίζω ότι τέτοιες ομαδες έχει ανάγκη η εποχή μας. Πάντα είχε ανάγκη η Ελλάδα και όχι μόνο, όλες οι χώρες , τον εθελοντισμό. Τώρα όμως περισσότερο από ποτέ οι εθελοντικές ομάδες, μπορούν να κάνουν θαύματα.  Από την αρχαία Ελλάδα υπήρχε το πνεύμα αυτό του εθελοντή, του χορηγού και είχε σπουδαία θέση στην κοινωνική ζωή. Αυτοί που είχαν τους υποχρέωνε η Αθηναϊκή Πολιτεία να πληρώνουν την παράσταση αρχαίου θεάτρου που θα έβλεπε ένας φτωχός. Αφού θεωρούσαν το θέατρο ότι παιδαγωγεί τον πολίτη.

Χρειαζόταν λοιπόν να ξυπνήσουμε , να σηκωθούμε από τους καναπέδες μας, να αφήσουμε τον ωχαδερφισμό μας. Βέβαια το καταλάβαμε αυτό με οδυνηρό τρόπο.

Πιστεύουμε ότι πάντα μια Πολιτεία έχει ανάγκη από τους εθελοντές της. Είναι η καρδιά της.» εξηγεί η κυρία Νικολοπούλου.

Σχετικά με τις δράσεις τους: κάθε φορά προσπαθούν να σχεδιάζουν μια διαφορετική δράση από την άλλη , ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για να έρθει ο πολίτης και να προσφέρει αυτό που μπορεί, αλλά και ο ίδιος να πάρει κάτι απ΄αυτό.

Παράδειγμα την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου το ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ μετά από παράκληση της ομάδας, τους προσφέρει δωρεάν τη θεατρική παράσταση «Σολομώντεια Λύση» αρκεί κάτι να φέρουμε για το χέρι - χέρι. Ένα γάλα, μία μερέντα κλπ. Μια αξιόλογη παράσταση που δεν απευθύνεται μόνο στα παιδιά, αλλά και στους μεγάλους. Έτσι θα κερδίσουν οι οικογένειες που στηρίζει η ομάδα, από τα τρόφιμα κλπ , που θα συγκεντρωθούν, αλλά θα κερδίσουν και οι θεατές από μια ποιοτική παράσταση.

 

Μια νέα συνεργασία προέκυψε για την ομάδα ΧΕΡΙ - ΧΕΡΙ

Νοσηλεύεται ένα παιδί 13 χρονών, στο κέντρο αποκατάστασης του παν/κού Νοσοκομείου του Ρίου, που στηρίζουμε την οικογένεια του από το ξεκίνημα της ομάδας. Αυτό το παιδί έγινε η αιτία να ξεκινήσουμε συνεργασία με το κέντρο. Εκεί έχουν μεγάλη ανάγκη από εθελοντές, γιατί δεν πάει κανείς (εκτός των γονέων) και οι ώρες των παιδιών περνούν δύσκολα. Έτσι μετά τις γιορτές που θ΄ ανοίξει πάλι το κέντρο,  ομάδα  εθελοντών μας από δασκάλους, νηπιαγωγούς, μουσικούς, παιδοψυχολόγους, θεατρολόγους θα ξεκινήσουν δράσεις στο κέντρο αποκατάστασης με τα παιδιά για τα παιδιά……

Επίσης η Δ/ντρια του Σχολείου 2ης ευκαιρίας, η οποία είναι υπεύθυνη και για τους μαθητές των φυλακών, τους ζήτησε συνεργασία. Αρχικά σε επίπεδο γιατρών. Να γίνουν ενημερωτικές ομιλίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Όμως θα έχουμε μία συνάντηση μαζί της, διότι μας ενδιαφέρει και το εκπαιδευτικό κομμάτι, ακόμα και το θέατρο, καθώς δύο από τις συνδιαχειρίστριες της ομάδας μας, είμαστε μέλη της θεατρικής ομάδας εκπαιδευτικών «ΡΩΓΜΗ».

«Έτσι λοιπόν στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το Χέρι –Χέρι και οι εθελοντές που το αποτελούν θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να σταθούν αρωγοί σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.» καταλήγει η κυρία Νικολοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις