Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Οι Patrinistas "καθαρίζουν" εκεί που η Πολιτεία απουσιάζει - Αποκαλύπτονται στο thebest.gr – ΦΩΤΟ

Πάτρα: Οι Patrinistas "καθαρίζουν&q...
Χριστακόπουλος Θάνος

Είναι μια ανοικτή ομάδα ενεργοποίησης που δεν το βάζει κάτω παρά την κρίση

Εάν προσπαθήσει κανείς να περιγράψει τι ακριβώς είναι οι Patrinistas μάλλον θα δυσκολευτεί αφού δεν είναι απλά μια ακόμα ομάδα εθελοντών, που κάνει εκδηλώσεις και συγκεντρώνει αγαθά για όσους έχουν ανάγκη. Είναι και αυτό, αλλά όπως οι ίδιοι περιγράφουν τους εαυτούς τους, είναι πολλά περισσότερα:

 

"Είμαστε μια εθελοντική ένωση Πολιτών της Πάτρας  που συγκεντρώνονται γύρω από την κοινή τους αγάπη για την πόλη τους.

Είμαστε μία ανοικτή κοινότητα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ιεραρχικές δομές και ρόλοι αλλά δρούμε σαν συλλογικότητα.

Είμαστε εθελοντές, θέλουμε να προσφέρουμε στους εαυτούς μας, στους αγαπημένους μας και στις επόμενες γενιές μια πόλη όμορφη, λειτουργική και αξιοβίωτη.

Είμαστε μία ομάδα που πιστεύει στον δημόσιο χώρο και τα δικαιώματα των πολιτών σε αυτόν. Θέλουμε ελεύθερους χώρους όσο το δυνατόν περισσότερους και πιο λειτουργικούς και όμορφους. Θέλουμε μαζικές μεταφορές, ποδηλατοδρόμους και πεζοδρόμους που δεν καταβροχθίζουν τον δημόσιο χώρο.

Είμαστε μια ομάδα που πιστεύει ότι η αισθητική και η καθαριότητα της πόλης είναι ταυτόχρονα στοιχείο πολιτισμού, ευζωίας των κατοίκων, περιβαλλοντικά ωφέλιμη και ταυτόχρονα προϋπόθεση ανάπτυξης.

Είμαστε αισιόδοξοι και στηρίζουμε την αισιοδοξία στην δράση μας και στις δυνατότητες της Πάτρας. Μακριά από εμάς η γκρίνια ότι για όλα φταίνε πάντα οι «άλλοι», το Κράτος, ο Δήμος κλπ.

Είμαστε ανοικτοί σε όλους τους Πατρινούς που θέλουν να συμμετέχουν στο να αλλάξει έστω και λίγο η ζωή τους, όχι ερήμην τους αλλά με την δική τους συμμετοχή.

Είμαστε επίμονοι. Δεν μας φτάνει μία έστω θεαματική δράση η διαμαρτυρία. Ζούμε χρόνια εδώ και θέλουμε να παρεμβαίνουμε κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε χρόνο.

Είμαστε προσανατολισμένοι στο σήμερα και στις μικρές δράσεις που δεν θα αλλάξουν την Πάτρα ριζικά άμεσα. Όμως κάθε μικρό βήμα που μπορεί να φαίνεται ασήμαντο μας φέρνει πιο κοντά σε ένα ομορφότερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο αύριο.

Είμαστε προσανατολισμένοι στην δράση.  Πιστεύουμε στον αναντικατάστατο ρόλο της και την αναζωογονητική της δύναμη που θέτει τις τοπικές κοινωνίες σε κίνηση.

Είμαστε μανιακοί με την νομιμότητα. Πολλά από τα προβλήματα της πόλης οφείλονται στην αυθαιρεσία και θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο στην αυστηρή τήρηση των νόμων που προστατεύουν τους πολλούς.", μας εξηγούν.

 

 

Και βέβαια ξέρουν πολύ καλά τι δεν είναι:

"Δεν Είμαστε Πολιτικό Κόμμα ή Δημοτική Παράταξη. Ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε.

Δεν Είμαστε Άλλοθι για αυτά που ο Δήμος και η Κεντρική Εξουσία πρέπει να κάνουν για την Πόλη και τους Πολίτες της.

Δεν Είμαστε Εγωιστές. Θέλουμε την συνεργασία με κάθε ομάδα, κίνηση, φορέα πολιτών με προσανατολισμούς συμβατούς με τους δικούς μας.", προσθέτουν με νόημα.

Η δράση τους πολυσχιδής. Όπως εξηγεί Η Μαρία Μητροπούλου, που συμμετέχει σε αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε οργανωτικό πυρήνα των Patrinistas, η αρχική ιδέα της δημιουργίας τους ανήκει στον Τάκη Παπαθεοδωρόπουλου και μια παρέα ανθρώπων που αποφάσισαν να κάνουν κάτι για την πόλη τους. «Η ομάδα είναι ανοικτή. Αυτό σημαίνει ότι όποιος συμπολίτης το επιθυμεί μπορεί να συμμετάσχει. Κι έτσι γίνεται. Βλέπουμε κάθε φορά καινούργιο κόσμο. Άλλοι μένουν, άλλοι χάνονται, άλλοι επιστρέφουν ξανά. Δεν είμαστε ένα κλειστό κλαμπ, με μέλη και ιεραρχία», σημειώνει η κυρία Μητροπούλου. Ιδέες για τις δράσεις των Patrinistas ρίχνουν οι πάντες και ο πυρήνας των περίπου 10 ατόμων επιλέγει τις πιο εφικτές κι εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο στην φυσιογνωμία της ομάδας. «Από όσους συμμετέχουν ποτέ δεν ζητάμε χρήματα. Τους καλούμε να βοηθήσουν στην υλοποίηση του σκοπού και να συνεισφέρουν με υλικά, όπου η παρέμβαση έχει χαρακτήρα «καλοπισμού», ή προσφορά τροφίμων, βιβλίων κ.α. όταν ο χαρακτήρας είναι κοινωνικού περιεχομένου».

 

 

 

 

Όμως το τελευταίο διάστημα ο κόσμος είναι αρκετά «κουμπωμένος», αφού οι δυσκολίες της καθημερινότητάς του δεν του επιτρέπουν να προσφέρει από το υστέρημά του όπως παλαιοτέρα. Έτσι και οι Patrinistas επιχειρούν να βρουν άλλου τύπου δράσεις, όπως για παράδειγμα η βελτίωση και εξερεύνηση των ταλέντων και των χόμπυ των συμπολιτών.

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και τα μαθήματα φωτογραφίας τα οποία είχαν μεγάλη συμμετοχή και συνδυάστηκαν με βόλτες σε όμορφες περιοχές της πόλης και αρχαιολογικούς χώρους», εξηγεί η κυρία Μητροπούλου.

 

 

 

 

Βέβαια οι έως τώρα παρεμβάσεις των Patrinistas είναι πάρα πολλές κι αν κάποιος θέλει να ξεχωρίσει κάποιες θα στεκόταν στις παρακάτω:

-ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

-ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΟΛΓΑΣ

-ΟΙ PATRINISTAS ΕΚΑΝΑΝ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ – ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΧΤΡΕΣ

-ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΡΟΥΧΙΣΜΟΥ

-ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ

-ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ Π. ΜΕΙΛΙΧΟΥ

-ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ (ΑΝΩ ΠΟΛΗ – ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ- ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ)

-ΧΡΩΜΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ

-ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΩΝ - ΒΛΑΤΕΡΟ ΚΑΙ ΤΡΙΤΑΚΗ

-ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ 65 ΑΠΟΡΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΧΝΕΙΚΩΝ

-ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ (ΡΟΥΧΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤ1 ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΑΧΝΕΙΚΑ)

-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ ΑΓ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΣΤΡΟΥ ΡΙΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ

-GEFYRISTAS - ANTIRIOTISTAS

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΑΝ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ

-ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ 

-ΒΑΨΙΜΟ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗΣ 34ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

-ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΑΚΤΗΣ ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΥ κ.α.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις