Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Παιδιά βρέθηκαν μόνα σε ξένη χώρα, τουλάχιστον κάποιοι εθελοντές τους μαθαίνουν ελληνικά - ΦΩΤΟ

Πάτρα: Παιδιά βρέθηκαν μόνα σε ξένη χώρα...
Χριστακόπουλος Θάνος

Στόχος η κοινωνικοποίησή τους και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους

Είναι παιδιά ακόμα κι όμως έχουν δει μέχρι τώρα το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής. Βρέθηκαν στην Πάτρα, υπό τις χειρότερες συνθήκες, ξένοι σε ξένο τόπο, μόνοι τους χωρίς καν να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Ευτυχώς κάποιοι συμπολίτες, δεν τους γύρισαν το κεφάλι, αντιθέτως αποφάσισαν να θυσιάσουν χρόνο και χρήμα για να τους βοηθήσουν.

Εθελοντές της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών/τριών, τ’ αγκάλισαν και, πέραν των άλλων, τα βοηθούν να μάθουν ελληνικά, με στόχο να κοινωνικοποιηθούν και να σπάσουν τα «δεσμά» του απομονωτισμού. Το Σχολείο Ελληνικών λειτουργεί από το 2008 και παρά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει (οικονομικές κ.α.) συνεχίζει την προσπάθειά του.

Μιλήσαμε με μια από τις δασκάλες των παιδιών αυτών, την κυρία Φούλα Σταυροπούλου.


 

Γιατρίνα η ίδια δε δίστασε, από την πρώτη στιγμή, να συμμετάσχει στην ομάδα των εθελοντών που βοηθούν στην λειτουργία του ιδιαίτερου αυτού Σχολείου.

«Είπα ότι μπορώ να συμβάλλω, στην αρχή μαθαίνοντας τους στα ελληνικά, με εκλαϊκευμένο αλλά σωστό τρόπο, τα μέρη του ανθρώπινου σώματος ώστε να μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιο νοσοκομείο αν πάθουν κάτι», μας εξηγεί.

 

 

 

Σήμερα στο Σχολείο της Κίνησης «φοιτούν» 40 ανήλικοι που διαμένουν στον ξενώνα του Πράξις και κατάγονται από χώρες όπως το Σουδάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, την Σομαλία κ.α.. Είναι χωρισμένοι σε δύο τμήματα και κάνουν μαθήματα μια φορά την εβδομάδα. Όμως η εξέλιξή τους, όπως μας λέει η κυρία Σταυροπούλου, είναι εντυπωσιακή. Μέσα σε λίγους μήνες αρχίζουν να επικοινωνούν, να καταλαβαίνουν, να μιλούν, να γράφουν λέξεις, να φτιάχνουν προτασούλες, να κοινωνικοποιούνται.

«Δεν μένουμε στους τύπους, της γραμματικής και του συντακτικού, αλλά μπαίνουμε στην ουσία. Τους μαθαίνουμε λέξεις που θα τους χρειαστούν στην καθημερινότητά τους όπως ταχυδρομείο, γράμμα, είδη φαγητού, τα μέρη του σώματος κ.α.. Λέξεις που θα τους βοηθήσουν να δώσουν στοιχεία ταυτότητας και να κάνουν καθημερινές πράξεις», σημειώνει η κυρία Σταυροπούλου.

 

 

Φυσικά στην αρχή η διαδικασία της διδασκαλίας δεν είναι εύκολη καθώς τα παιδιά δεν γνωρίζουν καθόλου τη γλώσσα αλλά ούτε και αγγλικά για να υπάρξει ένα πρώτο σημείο λεκτικής επαφής. Έτσι επιστρατεύονται η παντομίμα και η ζωγραφική.

Οι εθελοντές της Κίνησης από την αρχή ήρθαν σε επαφή με άλλους Φορείς στην χώρα που έκαναν μαθήματα σε μετανάστες, είδαν πως δουλεύουν και προσάρμοσαν τις τεχνικές αυτές στα δεδομένα της πόλης όπου, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, οι μαθητές είναι παιδιά 12 με 17 ετών.

Στην πορεία, και αφού μελέτησαν σχετικά βιβλίά της ΟΛΜΕ και του πανεπιστημίου της Κρήτης, δημιούργησαν ένα δικό τους φυλλάδιο το οποίο μοιράζουν στους μαθητές και το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία.

 

 

Παράλληλα συμπολίτες χάρισαν στην Κίνηση και 4 ηλεκτρονικούς υπολογιστές μέσω των οποίων θα δοθεί η ευκαιρία να κατεβάσουν λεξικά που θα κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολη.

Οι περισσότεροι εκ των δασκάλων είναι βέβαια εκπαιδευτικοί (φιλόλογοι, φοιτητές παιδαγωγικού, καθηγήτρια αγγλικών, γαλλικών, δάσκαλος) γεγονός που κάνει τη διαδικασία ευκολότερη, όμως η κυρία Σταυροπούλου όπως και μια ακόμα εθελόντρια δεν είχαν πριν καμία επαφή με τη διδασκαλία.

«Η όλη ιστορία όμως με συνεπήρε, μου άρεσε πολύ να βλέπω πόσο άλλαζε η διάθεση των παιδιών, μάθημα με το μάθημα, και πώς αρχίζαμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο», υπογραμμίζει για την προσωπική της εμπειρία η κυρία Σταυροπούλου.

 

 

Βέβαια δεν λείπουν και τα προβλήματα. Η Κίνηση λειτουργεί καθαρά σε εθελοντική βάση και τα οικονομικά της είναι περιορισμένα.

Οι ανάγκες σε τετράδια, γραφικές ύλες κ.α. είναι συνεχείς, τα έξοδα για φως, νερό, τηλέφωνο μεγάλα και φυσικά το Σχολείο Ελληνικών δεν είναι η μοναδική δράση της Κίνησης. Έτσι ο χώρος όπου γίνονται τα μαθήματα στερείται, προς το παρόν τουλάχιστον, τηλεφώνου αφού οι εθελοντές αποφάσισαν να μην το πληρώσουν για να δώσουν προτεραιότητα σε άλλα έξοδα.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προσφορές και σε βοήθεια. Τα μαθήματα παρέχουν 9 εθελοντές δάσκαλοι κι όποιος θα ήθελε να συνεισφέρει μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο 6978225415», καταλήγει η γιατρίνα-δασκάλα... και συνεχίζει, μετά το σύντομο διάλλειμα, το μάθημα...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις