Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Το έθιμο απαιτεί βακαλάο σκορδαλιά-Πότε όμως ανακαλύψαμε τον βακαλάο;

Πάτρα: Το έθιμο απαιτεί βακαλάο σκορδαλι...

Το εστιατόριο piato σας παρουσιάζει την ιστορία του δημοφιλούς ψαριού και σας καλεί να το απολαύσετε την Κυριακή το μεσημέρι

Η σκορδαλιά συνοδεία βακαλάου αποτελεί κατά παράδοση το επίσημο γεύμα σε σημαντικές γιορτές, όπως η 25η Μαρτίου, η Κυριακή των Βαΐων, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος και για τους Πατρινούς την γιορτή του Πολιούχου τους Αγίου Ανδρέου. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των εορτών είναι ότι πέφτουν σε περιόδους νηστείας και η εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού.

Πλέον, νηστεύοντες και μη νηστεύοντες, ακολουθούν το έθιμο. Όμως, πως έφτασε στο πιάτο μας ο βακαλάος, από την μακρινή χώρα των Βίκινγκς; Το εστιατόριο piato στο Ρίον,  βρήκε στοιχεία για την ισορία του βακαλάου και σας τα παρουσιάζει

Η ιστορία του βακαλάου

Η ιστορία του βακαλάου (ή μπακαλιάρου) ξεκινάει από την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ. Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους, οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος το «νέο κόσμο».

Πρώτοι τον πάστωσαν οι Βάσκοι, που ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και τον ονόμασαν «ψάρι του βουνού», ενώ στη χώρα μας ήρθε τον 15ο αιώνα και στο ελληνικό τραπέζι μπήκε κατά τη διάρκεια της σαρακοστιανής νηστείας.

Με εξαίρεση τα νησιά και αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές, όπου υπήρχε πάντα φρέσκο ψάρι, στην υπόλοιπη Ελλάδα ο παστός μπακαλιάρος ήταν η φθηνή και εύκολη λύση, καθώς συντηρείτο εύκολα εκείνες τις εποχές που δεν υπήρχαν ψυγεία και καταψύκτες. Παστωμένος στο αλάτι, μπορούσε να ταξιδεύει μακριά χωρίς να παθαίνει τίποτα.

Ιστορικά, εκείνοι που έστελναν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου ήταν οι Άγγλοι, οι οποίοι τον αντάλλασσαν με σταφίδες. Ίσως έτσι εξηγείται και το γιατί ο βακαλάος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην περιοχή της Πελοποννήσου και ειδικώς στην Πάτρα, που αποτέλεσε κέντρο εξαγωγής της σταφίδας.

Μια συνταγή για βακαλάο σκορδαλιά από το εστιατόριο piato

Αν πάλι δεν είσαστε διατεθειμένοι να μαγειρέψετε, το piato θα είναι ανοιχτό και την Κυριακή μεσημέρι για να σας προσφέρει την πατροπαράδοτη σκορδαλιά με βακαλάο, ενώ στην κάτω αυλή οι μικροί μας φίλοι μπορούν να περάσουν ευχάριστα παίζοντας και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες

Δραστηριότητες για τα παιδιά

Σκοπός του γνωστού εστιατορίου είναι να δώσει στους μικρούς του φίλους την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά την Κυριακή το μεσημέρι και στους γονείς τους τη δυνατότητα να απολαύσουν την Κυριακάτικη έξοδό τους, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αναψυχή των παιδιών τους.

Από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, η κάτω αυλή μετατρέπεται σε ένα χώρο ευχάριστης και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

Ζωγραφική, face painting, παιχνίδια με μπαλόνια και πολλές ακόμα δράσεις θα κρατούν απασχολημένα τα παιδιά, όσο οι μεγάλοι θα απολαμβάνουν τις ποιοτικές γεύσεις του γνωστού εστιατορίου κάτω από την υπέροχη μουριά ή στη σάλα του.

Πιάτα με τοπικά προϊόντα

Το εστιατόριο piato από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του έδωσε έμφαση στην ποιοτική κουζίνα, χρησιμοποιώντας μόνον τοπικά προϊόντα. Τα κρέατα τόσο για το χειροποίητο σουβλάκι, όσο και για τα υπόλοιπα πιάτα, τα προμηθεύεται από το γνωστό για την ποιότητά του κρεοπωλείο των Υιών Δημητρίου Τρίγκα (Καραϊσκάκη και Αράτου). Στο μενού περιλαμβάνονται ψητά στα κάρβουνα, μπιφτέκι μοσχαρίσιο με 100% μοσχαρίσο κιμά, μπιφτέκι κοτόπουλο, αλλά και πιάτα ημέρας όπως παραδοσιακή σπανακόπιτα, κεφτεδάκια κοκκινιστά κ.ά. μαγειρεμένα με συνταγές της μαμάς.

Το piato, κατά τη φθινοπωρινή περίοδο, λειτουργεί Σάββατο βράδυ και Κυριακή μεσημέρι.

Piato, Σώμερσετ 53, Ρίον (δίπλα από το Σινέ Κάστρο)

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2610 994329, 6979665777

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις