Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Χρήστος Πατούχας: Η Δημοτική Αρχή να συγκροτήσει μέτωπα κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Χρήστος Πατούχας: Η Δημοτική Αρχή να συγ...

Η θέση της Ανυπότακτης Πολιτείας

Στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τη νέα στραγητική, τις προυποθέσεις και τους κινδύνους αναφέρεται με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη Ανυπότακτη Πολιτεία, μετά και την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο επικεφαλής Χρήστος Πατούχας:

Α. Τι αλλάζει με την νέα στρατηγική:

Αλλάζει ο μονομερής προσανατολισμός στην κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, ένας προσανατολισμός που επιβλήθηκε στην Κυβέρνηση και τους Δήμους, από το μεγάλο ιδιωτικό κατασκευαστικό κεφάλαιο και ξένες συνεργαζόμενες εταιρείες.

Δεν είναι του παρόντος να αναζητήσουμε ευθύνες και πολιτικά ελλείμματα, η ουσία όμως είναι ότι αυτός ο προσανατολισμός αφαιρούσε οποιαδήποτε δυνατότητα αναζήτησης άλλων λύσεων. Πρωτίστως, την μακροχρόνια, επίπονη, αλλά την ασφαλέστερη και φτηνότερη λύση, που θα ήταν η μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Μείωση που μπορεί να γίνει μόνο με διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση.

Διευκρινίζουμε εξ αρχής, ότι σε κανέναν δεν καταλογίζουμε δόλιες προθέσεις. Όλοι προσπάθησαν να διαχειριστούν ένα μεγάλο θέμα, με άμεσες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της πόλης και των κατοίκων της. Όμως, έστω στην παρούσα φάση που τα πράγματα βρίσκονται στο απροχώρητο, πρέπει να συζητήσουμε με ειλικρίνεια!

Αναγκαίες αλήθειες που δεν αμφισβητούνται:

1. Είναι το εργοστάσιο εξ αρχής υπερτιμημένο;

2. Αποτελεί η λειτουργία του, ιδιωτική εκμετάλλευση για πάντα, με ένα κόστος πολλαπλάσιο του σημερινού σε βάρος των δημοτών;

3. Ποιο θα είναι το υπόλειμμα του προς ταφή; Αν δεν διασφαλισθεί η διάθεση των δευτερογενών καυσίμων που θα παράγονται, δεν υπάρχει τέτοια διασφάλιση μέχρι σήμερα, δεν θα θάβονται και αυτά στον ΧΥΤΥ, κάνοντας το συνολικό υπόλειμμα πάνω από το 50% του συνόλου;

4. Αυτή η ταφή, δεν προβλέπεται από τον υπάρχοντα σχεδιασμό, να γίνει στον ΧΥΤΥ Φλόκα; Και μάλιστα η πρόβλεψη αφορά ολόκληρο τον Νομό; Προς τι οι αφορισμοί και οι ανειλικρινείς κραυγές; Ποιος δεν τα γνωρίζει όλα αυτά;

5. Μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου, ακόμα και αν όλοι προσχωρούσαμε στην λύση αυτή, δεν θα είμαστε στην Ξερόλλακα; Πόσο σκόπιμο είναι, η αλήθεια αυτή να αποκρύπτεται,  μάλιστα αυτό να γίνεται από τους οπαδούς της λύσης αυτής; Σημαίνει αυτό ότι δεν αναγνωρίζουν όλοι, ότι η Ξερόλλακα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους; Και αν σήμερα κλείσει ο ΧΥΤΑ, οι κίνδυνοι αυτοί είναι εξίσου υπαρκτοί και επιβάλλουν άμεσα μέτρα προστασίας. Διευκρινίζουμε ότι, η προστασία των πρανών από κατάρρευση, η ασφαλής συλλογή των στραγγισμάτων – υγρών αποβλήτων και η καύση του βιοαερίου, είναι άμεσης και πρώτιστης σπουδαιότητας θέματα, ανεξάρτητα από την τεχνική λύση με την οποία θα αντιμετωπιστούν.

Β. Οι προϋποθέσεις:

Εφόσον στην νέα στρατηγική, επιλέγουμε την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση, απαιτείται η χρηματοδότηση όσων ενεργειών είναι απαραίτητες. Πριν αναφερθούμε σε αυτές, θα πούμε το σημαντικό: Και η νέα στρατηγική, αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε, ως εκ τούτου τα προγραμματισμένα κονδύλια, (των 25 εκατομμυρίων), να μην είναι στην άμεση χρήση τους από τον Δήμο Πατρέων.

Πρέπει λοιπόν να χρηματοδοτηθούν:

α. Τα έργα προστασίας και αποκατάστασης της Ξερόλακκας με σαφές το χρονοδιάγραμμα οριστικής εγκατάλειψης της.

β. Ο μηχανικός εξοπλισμός μεταφοράς.

γ. Οι αναγκαίοι δρόμοι προσπέλασης στου Φλόκα.

δ. Οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης.

ε. Η κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΥ στου Φλόκα και η αναβάθμιση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.

ζ. Η χρηματοδότηση του κόστους μεταφοράς, τουλάχιστον μέχρι να ανασάνει οικονομικά ο λαός μας.

η. Η κατασκευή της μονάδας κομποστοποίησης.

Επί πλέον όλος ο εξοπλισμός που είναι απαραίτητος για την διαλογή στην πηγή, καθώς και η εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, σημειώνοντας, ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αξιοπιστία των πολιτικών οργάνων του Δήμου και είναι ένα επί πλέον πρόβλημα της Δημοτικής Αρχής και όλων των Δημοτικών παρατάξεων.

Πολιτικές προϋποθέσεις – κίνδυνοι

Ισχύει η βασική πολιτική προϋπόθεση: Ο λαός της Πάτρας, έχει το δικαίωμα των επιλογών του. Και αυτό, δημόσια τουλάχιστον, δεν θα το αμφισβητήσει κανείς. Έχει το δικαίωμα να επιλέγει Δημοτική Αρχή της αρεσκείας του και να μην τιμωρείται για αυτό. Έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται όσα αφορούν το μέλλον του και την οικονομική του κατάσταση. Έχει το δικαίωμα να διεκδικεί και αυτό είναι αναφαίρετο.

Κατά τούτο, απόλυτα φυσιολογικά, αποφασίζει αλλαγές στην διαχείριση ζητημάτων της πόλης.

Όμως θα ήταν αυταπάτη , να μην αναγνωρίσει τους κινδύνους που καραδοκούν. Κινδύνους από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, υπονομεύσεις και τρικλοποδιές. Θεωρούμε απόλυτα επιβεβλημένο, η Δημοτική Αρχή να συγκροτήσει μέτωπα κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Αξιοποιώντας ακόμα και το ελάχιστο που προαναφέραμε: Ότι κανένας φανερά δεν θα αμφισβητήσει τα δικαιώματα μας. Από την ανταπόκριση της σε αυτό το πρώτιστο πολιτικό καθήκον, θα κρίνουμε την Δημοτική Αρχή, σημειώνοντας ωστόσο ότι έχουμε παρατηρήσει μέχρι στιγμής και δείγματα αλαζονείας και κομματικής στενομυαλιάς και μάλιστα σε δευτερεύοντα και άνευ ουσίας ζητήματα.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε πολιτική και αγώνες που θα υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις