Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί γίνονται διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ;

Γιατί γίνονται διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ;

Η εκλογική μεταρρύθμιση και τα διλήμματα του Πεκίνου

Οι διαδηλωτές οι οποίοι τάσσονται υπέρ της δημοκρατίας συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις διαδηλώσεις τους στο Χονγκ Κονγκ, με την τοπική αστυνομία να απαντά μέχρι στιγμής με δακρυγόνα.

Ποια πράξη της κυβέρνησης της Κίνας έχει εξοργίσει τους διαδηλωτές;

Οι εκλογές για τον κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ είναι προγραμματισμένες για το 2017 και για πρώτη φορά θα ψηφίσουν για την εκλογή του όλοι οι ενήλικοι πολίτες.

Τον Αύγουστο, ωστόσο, η Διαρκής Επιτροπή του Εθνικού Κογκρέσου του Λαού της Κίνας απέρριψε κάθε σκέψη για νέα μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, κάτι που σημαίνει ότι υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνον όσοι θα εγκριθούν από το Πεκίνο.

Οι τέσσερις προηγούμενοι κυβερνήτες – μετά το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας στην πρώην αποικία, το 1997 – εκλέγονταν από μία επιτροπή 1.200 μελών, πολλά εκ των οποίων είχαν ισχυρούς δεσμούς με την κεντρική κινεζική εξουσία. Η επιτροπή είχε διευρυνθεί με το πέρασμα των χρόνων, με την αρχική της σύνθεση, το 1996, να περιλαμβάνει 400 άτομα.

Μολονότι η Κίνα επαίρεται για την απόφασή της για γενικές εκλογές το 2017 στο Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι «όλοι μας πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτό», οι διαδηλωτές είναι οργισμένοι, καθώς θεωρούν ότι το σύστημα αποκλείει κάθε πολιτικό ο οποίος έχει στρατηγικές διαφωνίες με την κυβέρνηση του Πεκίνου.

Το φιλο-δημοκρατικό κίνημα Occupy Central σημείωνε σε δήλωσή του: «Παγκοσμίως η πραγματική δημοκρατία περιλαμβάνει τόσο το ανεμπόδιστο δικαίωμα του εκλέγειν όσο και εκείνο του εκλέγεσθαι. Η απόφαση της Διαρκούς Επιτροπής απαγορεύει ουσιαστικά στους ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές απόψεις να εκλεγούν, επιβάλλοντας αναιτιολόγητους περιορισμούς και οδηγώντας σε μια "πολιτική των εκλεκτών"».

Ποια είναι τα αιτήματα του Occupy Central;

Σε ανακοίνωση στον ιστότοπο του κινήματος, τη Δευτέρα, το Occupy Central προβάλλει δύο χωριστά αιτήματα: το πρώτο είναι η άμεση ανάκληση της απόφασης της Διαρκούς Επιτροπής και το δεύτερο η άμεση συνέχιση της διαπραγμάτευσης για τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις στην πόλη – κράτος, η οποία διατηρεί ειδικό καθεστώς εντός της Κίνας.

Η κυβέρνηση του Λέουγκ Τσουν Γιγκ κατηγορείται ως αποτυχημένη στο ζήτημα της μεταρρύθμισης και καλείται να υποβάλει νέο σχέδιο στο Πεκίνο, το οποίο να ανταποκρίνεται στους πόθους του λαού του Χονγκ Κονγκ για δημοκρατία. Εάν η κυβέρνηση του κ. Λέουνγκ δεν ανταποκριθεί στα παραπάνω, το κίνημα δεσμεύεται να κλιμακώσει τη δράση του.

«Οι δύο νύκτες της κατάληψης της Πλατείας των Πολιτών στο Αντμιράλτι ενσαρκώνουν την αφύπνιση του πόθου του λαού του Χονγκ Κονγκ να αποφασίζει για τη ζωή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ποιος είναι ο «πατέρας» του φιλο-δημοκρατικού Occupy Central?

Ένας καθηγητής του δικαίου ονόματι Μπένι Τάι Γιου Τιγκ, ο οποίος άρχισε την καμπάνια τον Ιανουάριο του 2013.

Πώς απαντά η αστυνομία και η κυβέρνηση στην καθιστική διαμαρτυρία;

Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της Ταμάρ, αποκλείοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα για χιλιάδες πολίτες να φτάσουν εκεί και να λάβουν μέρος στη διαμαρτυρία, όπως μεταδίδει η South China Morning Post.

Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται τόσο εντός όσο και στα όρια της ζώνη της διαμαρτυρίας είναι δεκάδες χιλιάδες.

Οι πολιτικές διαμαρτυρίες απαγορεύονται από το καθεστώς της Κίνας και αυτό δημιουργεί περίπλοκα ζητήματα στο Χονγκ Κονγκ, όπου η λήξη της βρετανικής κυριαρχίας και η ένταξη στην Κίνα έγινε υπό το σύνθημα «μία χώρα, δύο συστήματα».

Οι ηγέτες του κυβερνώντος ΚΚ Κίνας φοβούνται ότι οι διαμαρτυρίες μπορεί να εξαπλωθούν και στην ηπειρωτική Κίνα.

Ο κυβερνήτης του Χονγκ Κονγκ έχει ήδη καλέσει τους πολίτες να μην συμμετέχουν σε «παράνομες» διαμαρτυρίες.

Δεσμεύθηκε επίσης ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει άμεσα νέο γύρο διαβουλεύσεων για την εκλογική μεταρρύθμιση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, χωρίς ωστόσο να θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Βίαιες συγκρούσεις υπήρξαν τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή, με την αστυνομία να επιτίθεται σε φοιτητές με σπρέι πιπεριού και να συλλαμβάνει τουλάχιστον 78.

Οι διαδηλωτές είναι «οπλισμένοι» με ομπρέλες, γυαλιά προστασίας και μάσκες και είναι έτοιμοι για νέα αντιπαράθεση με την αστυνομία, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών «να φύγουν άμεσα, για να διασφαλίσουν τη σωματική τους ακεραιότητα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις