Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Γκρούεφσκι: Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν λύνεται εξαιτίας της Ελλάδας ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν να σκήσουν επιρροή

Γκρούεφσκι: Το ζήτημα της ονομασίας της ...

Τί δήλωσε μετά τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια ο πρωθυπουργός της γείτωνος

Υπάρχει σαφής πρόθεση από τη μεριά της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή και να συμμετάσχουν στη διευκόλυνση της επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, που διοργάνωσε χθες στο Βερολίνο η γερμανική κυβέρνηση.

Ο κ. Γκρούεφσκι, σε δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, χαρακτήρισε ως "πολύ καλή" τη δίωρη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Κόσοβο) με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι στο πολιτικό τμήμα της συνάντησης που αφορούσε την ΠΓΔΜ, έγινε αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

"Πρακτικά, αυτό ήταν το μοναδικό θέμα που αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη χώρα μας, για το οποίο τονίστηκε ότι είναι καλό να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, καθώς αποτελεί το βασικό πρόβλημα, εξαιτίας του οποίου η Μακεδονία δεν έχει ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν είναι μυστικό" δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

"Νομίζω ότι τόσο εδώ στο Βερολίνο όσο και στις Βρυξέλλες έχουν διαμορφώσει σαφή εικόνα πως η στασιμότητα σχετικά με την επίλυση του ζητήματος αυτού (σ.σ. της ονομασίας) οφείλεται, στην παρούσα φάση, στο γεγονός ότι ο νότιος γείτονάς μας δεν είναι έτοιμος να συζητήσει για εξεύρεση λύσης εξαιτίας άλλων προβλημάτων που επικαλείται. Όμως, το πρόβλημα παραμένει και εμείς το αισθανόμαστε περισσότερο από τον καθένα. Από την άποψη αυτή, στη συνάντηση εκφράσθηκε η ελπίδα ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξει μεγαλύτερη ενασχόληση και πως και η άλλη πλευρά θα επιδείξει περισσότερη κινητικότητα για την επίλυσή του" κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Καγκελαρία σχετικά με τη Διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη εξέφρασαν την ανάγκη να λυθεί επειγόντως η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με διάθεση για συμβιβασμό από όλες τις πλευρές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις