Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χόκινς: "Δεν δημιούργησε ο Θεός το σύμπαν"

Χόκινς: "Δεν δημιούργησε ο Θεός το ...

Τι υποστηρίζει ο βραβευμένος επιστήμονας στο νέο του βιβλίο

Το σύμπαν δεν είχε ανάγκη τον Θεό για να δημιουργηθεί, υποστηρίζει ο βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε ένα νέο βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα "The Times". "Το σύμπαν είχε ανάγκη από ένα δημιουργό; Όχι", απαντά ο διασημότερος βρετανός επιστήμονας. Το χέρι του Θεού δεν ήταν απαραίτητο για να δημιουργηθεί το σύμπαν, το οποίο σχηματίσθηκε από μόνο του, με τη λογική των νόμων της φυσικής, εξηγεί.

"Επειδή υπάρχει ο νόμος της βαρύτητας, το σύμπαν μπορεί να δημιουργηθεί από μόνο του, εκ του μηδενός. Η αυθόρμητη δημιουργία είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει κάτι, για τον οποίο υπάρχει το σύμπαν, για τον οποίο υπάρχουμε εμείς", προσθέτει ο επιστήμονας.

"Δεν είναι απαραίτητο να επικαλούμαστε τον Θεό για να ενεργοποιήσει το σύμπαν", αποφαίνεται.

Με τη δήλωση αυτή ο Στίβεν Χόκινγκ αποστασιοποιείται από προηγούμενες δηλώσεις του, καθώς ως τώρα υποστήριζε πως το να θεωρούμε τον Θεό δημιουργό του σύμπαντος δεν είναι κάτι ασύμβατο με την επιστήμη.

Στο νέο βιβλίο του, που θα κυκλοφορήσει στις 9 Σεπτεμβρίου με τίτλο "Το Μεγάλο Σχέδιο" ("The Grand Design") και το οποίο έχει συγγράψει από κοινού με τον αμερικανό φυσικό Λέοναρντ Μλόντινοφ, αποδομεί τη θεωρία του Ισαάκ Νεύτωνα σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δεν μπορεί να δημιουργήθηκε χωρίς το χέρι του Θεού.

Ο Χόκινγκ επικαλείται ιδιαίτερα την ανακάλυψη, το 1992, ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα άστρο άλλο από τον Ήλιο. "Αυτό καθιστά τη σύμπτωση των συνθηκών μας (ένας μόνο Ήλιος και μια τέλεια απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο) πολύ λιγότερο αξιοσημείωτη, πολύ λιγότερο πειστική ως απόδειξη ότι η Γη σχεδιάστηκε προσεκτικά με το συγκεκριμένο στόχο να μας ικανοποιεί, εμάς τους ανθρώπους", γράφει ο επιστήμονας.

Ο Στίβεν Χόκινγκ πάσχει από πλάγια μυοατροφική σκλήρυνση, μια εκφυλιστική παραλυτική νόσο που διαγνώσθηκε όταν ήταν 22 ετών. Μετακινείται με αναπηρική καρέκλα και επικοινωνεί μέσω υπολογιστή και φωνητικού συνθεσάιζερ.

---------

Καθημερινά ταλαιπωρούνται οι περίπου 130.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ Πάτρας, καθώς το Ταμείο, παρουσιάζει εικόνα γενικής κατάρρευσης λόγω ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό και κτιριακών υποδομών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Υγειονομικής Μονάδας του ΙΚΑ στην Πάτρα, η αναμονή των ασφαλισμένων προκειμένου να επισκεφθούν διάφορες ειδικότητες γιατρών ξεπερνά τις 35 ημέρες. Βασική αιτία αυτού του προβλήματος είναι οι συνταξιοδοτήσεις των γιατρών και η μη ανανέωση των συμβάσεων σε ειδικότητες που είναι απαραίτητες για την περίθαλψη των ασφαλισμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έλλειψη ενδοκρινολόγου, νεφρολόγου, παθολόγου, μικροβιολόγου, ακτινολόγου και ρευματολόγου γιατρού. Η δε έλλειψη ακτινολόγου έχει ως αποτέλεσμα τη λειτουργία σε μονή βάρδια μαγνητικού τομογράφου, ο οποίος το 1999 είχε κοστίσει πάνω από 500 εκατ. δρχ. Κι αυτό, όταν έχει καταγραφεί ότι η υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ Πάτρας δέχεται περίπου 3.500 επισκέψεις ημερησίως.

Παράλληλα λήγουν οι συμβάσεις σε τρεις ορθοπεδικούς και έναν χειρουργό και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάνονται, με τη μη ανανέωση των 18 συνολικά συμβάσεων απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων, πάνω από 450 ραντεβού την ημέρα. Μάλιστα, στις 20/09/2010 λήγει η σύμβαση του ενός (1) από τους δύο (2) γιατρούς - νεφρολόγους που διαθέτει το ΙΚΑ της Πάτρας δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κενού. Όπως είναι γνωστό, η ειδικότητα του νεφρολόγου είναι σπάνια και η μη έγκαιρη πρόνοια είτε για την ανανέωση της σύμβασης του ήδη υπηρετούντος , είτε για την κάλυψη της κενής θέσης, θα προκαλέσει ανυπολόγιστη επιβάρυνση στην πολύπαθη και ευαίσθητη ομάδα των νεφροπαθών της περιοχής

Οι ελλείψεις καταγράφονται ακόμα και στο διοικητικό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη γραμματειακή υποστήριξη. Το δε τηλεφωνικό κέντρο που κλείνει ραντεβού (184) δεν έχει επεκταθεί από το 2002 στην Άνω Πόλη της Πάτρας, οι κάτοικοι της οποίας βρίσκονται ουσιαστικά εκτός δυνατότητας ραντεβού.

Το δε ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ, μετά την καταστροφική φωτιά του 2004, μένει ανεκμετάλλευτο με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στη στέγαση των ιατρείων και το ΙΚΑ να αναγκάζεται να πληρώνει κάθε μήνα πανάκριβα ενοίκια. Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι τα προβλήματα που απαριθμούνται είναι απλά ενδεικτικά ενώ καθιστούν απαγορευτική την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να δοθεί βιώσιμη λύση στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο στην Πάτρα και να αποκτήσει λειτουργικό χαρακτήρα προς όφελος των χιλιάδων ασφαλισμένων;

- Θα προχωρήσετε σε ανανέωση των συμβάσεων απαραίτητων ιατρικών ειδικοτήτων; Αν ναι, πότε;

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις