Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ηλεία: "Αγκάθι" ο παλαιός αιγιαλός για τις ιδιοκτησίες στην παραλιακή ζώνη

Ηλεία: "Αγκάθι" ο παλαιός αιγι...

Ο παλαιός αιγιαλός εντοπίζεται και σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από το χειμέριο κύμα

Το σοβαρό θέμα της εξεύρεσης λύσης για να αντιμετωπίσουν οι  κάτοχοι των παραθαλάσσιων σπιτιών στην παράκτια ζώνη της Ηλείας το ιδιοκτησιακό θέμα που εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια μέσα στην εδαφική ζώνη του επονομαζόμενου «παλαιού αιγιαλού»  και που σύμφωνα με το νόμο ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, απασχόλησε μεταξύ άλλων για μια ακόμα φορά χθες βράδυ, την ετήσια συνέλευση της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ( ΕΚ.ΠΑ.ΖΗ).

Ο παλαιός αιγιαλός εντοπίζεται και σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 μέτρων από το χειμέριο κύμα.
Παράλληλα, συζητήθηκε το θέμα των σκουπιδιών που στα παραλιακά μέρη από την Σπιάντζα έως και την Αλκυώνα παραμένουν στους δρόμους εδώ και 20 μέρες και έχουν φέρει σε τραγική κατάσταση τους παραθεριστές και γι αυτό απαιτούν από τον δήμο Πύργου την άμεση αποκομιδή τους.
Αναφορικά με το θέμα του «παλαιού αιγιαλού» τους παριστάμενους στην συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της Σαρακίνας, ενημέρωσαν ο πρόεδρος κ. Ν. Χάρδας και ο γραμματεάς Χ. Σβεντζούρης.

Ο τελευταίος μάλιστα μίλησε στην «Πρωϊνή» για το τεράστιο αυτό κεφάλαιο που κρατά σε ομηρία 20.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, όπου άλλοι έχουν τίτλους για τα οικόπεδά τους στην παραλιακή ζώνη και άλλοι όχι, αλλά όπως μας είπε, κανένας τίτλος δεν αναγνωρίζεται από το δημόσιο, εκτός πια κι αν είναι πριν από το 1884. Συνεπώς όλοι οι καταπατητές δημόσιας έκτασης – για το κράτος-  δεν έχουν και πολλές ελπίδες να νομιμοποιήσουν τα οικόπεδά τους και τα σπίτια τους εντός του «παλαιού αιγιαλού» που έχει μια δυναμική υπέρ του δημοσίου, αφού όπως αναφέρει ο κ. Σβεντζούρης όσα νομοσχέδια ή προσχέδια νόμου κι αν έγιναν, ποτέ δεν έφτασαν ως την υπογραφή και συνεπώς δεν καλύπτουν τους ιδιοκτήτες των παραθαλάσσιων οικοπέδων. Κάποια από αυτά έφτασαν ως την υποβολή αίτησης για παραχώρησης και εκεί το όλο πράγμα «κόλλησε».

«Ο κόσμος- τόνισε- δεν θα πρέπει να μπερδεύεται, το θέμα αυτό με τον παλαιό αιγιαλό δεν έχει διευθετηθεί, εμείς το έχουμε ψάξει πάρα πολύ και γνωρίζουμε όλο το ιστορικό και λύση δεν πρόκειται να δοθεί αφενός γιατί υπάρχουν συμφέροντα και αφετέρου κακές νοοτροπίες. Η λύση που εμείς προτείναμε και τα δύο προηγούμενα χρόνια και προτείνουμε και τώρα και είναι η μοναδική που μπορεί να ακυρώσει αυτό το εφεύρημα του «παλαιού αιγιαλού» που καλύπτει για την περιοχή μας μια τεράστια ζώνη από την Κυπαρισσία ως το Κατάκολο, είναι να γίνει μια γεωλογική μελέτη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που θα αποδείξει ότι είναι ανύπαρκτος και θα αποδυναμώσει την θέση αυτή του δημοσίου.

Το κόστος της μελέτης είναι περίπου 50.000 ευρώ και μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την συνδρομή που πληρώνουν τα μέλη της ΕΚΠΑΖΗ – αυτή τη στιγμή είναι 800 ενεργά- αλλά είναι κι άλλοι εκατοντάδες και που είναι 5 ευρώ ετησίως. Αν λοιπόν κάποιος προκαταβάλλει τη συνδρομή 5-10 χρόνων, δηλαδή 50 ευρώ, μπορούμε να μαζέψουμε τα λεφτά για την μελέτη αυτή. Εμείς θεωρούμε ότι είναι ο μόνος δρόμος για να λυθεί το ιδιοκτησιακό θέμα των παραλιακών οικοπέδων, αλλιώς μην περιμένουν ότι θα γίνει κάτι άλλο».
Να σημειώσουμε ωστόσο, ότι οι διοκτήτες αυθαιρέτων της παραλιακής ζώνης, όλα αυτά τα χρόνια έχουν κάνει διάφορες ενέργειες για την εξαγορά των κατεχόμενων ακινήτων τους, ωστόσο μέχρι τώρα αυτό δεν έχει καταστεί δυνατόν, γιατί το θέμα σκοντάφτει πάντα πάνω στην απαίτηση του δημοσίου να παρουσιάσουν νόμιμους τίτλους που σχεδόν κανείς δεν έχει, ή ελάχιστοι διαθέτουν.

Σε αυτό το επίπεδο, υπάρχει και μια πληθώρα ιδιοκτησιακών αντιδικιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών και φτάνουν και ως το Νομκό συμβούλιο του κράτους, ενώ θα μπορούσε να υπάρξει μια εξωδικαστική επίλυση αυτών των διαφορών.
Σε κάθε περίπτωση, το  πρόβλημα με τις ιδιοκτησίες, ειδικά, στους παλαιούς αιγιαλούς είναι μεγάλο και έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις