Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Και με τη βούλα του ΣτΕ προχωρεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Και με τη βούλα του ΣτΕ προχωρεί η αξιολ...

Το Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση της ΑΔΕΔΥ

Ήττα της  ΑΔΕΔΥ στην πρώτη της δικαστική μάχη με την Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε  για πέντε λόγους την  αίτηση της ΑΔΕΔΥ με την οποία ζητούσε να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές  οι εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση.

« Δεν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι » για να δοθεί η αναστολή αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι της Επιρατείας.

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον προσωρινά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων συνεχίζεται κανονικά.

Το ζήτημα θα κριθεί τελικά τον ερχομενο  Οκτώβριο από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ὀπου που θα συζητηθεί η κυρία προσφυγή της ΑΔΕΔΥ .

Οι πέντε λόγοι της απόρριψης

Ως πρώτο λόγο απόρριψης της αίτησης της ΑΔΕΔΥ το ΣτΕ αναφέρει ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι του υπουργείου δεν υπόκειται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ».

Παράλληλα το ΣτΕ αμφισβητεί εάν μπορούν οι εγκύκλιοι να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Θα μπορούσε να δοθεί αναστολή, επισημαίνεται στην απόφαση, αλλά μόνο έαν συνέτρεχαν εξαιρετικοί λόγοι ή εάν εφαρμογή των επίμαχων εγκυκλίων θα προκαλούσε στους δημοσίους, κ.λπ. υπαλλήλους «βλάβη σοβαρή και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη, οπότε επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση, να χορηγηθεί αναστολή ύστερα από συνεκτίμηση και των αναγκών της υπηρεσίας».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας είναι «προδήλως αβάσιμοι».

Ούτε όμως, υπογραμμίζουν οι δικαστές (ως τρίτο επιχείρημα απόρριψης της αίτησης αναστολής), η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ως δικαστικός σχηματισμός μπορεί να θεωρήσει τις επίμαχες εγκυκλίους «ως προδήλως αντισυνταγματικές».

Τέταρτος λόγος αναφέρεται ότι   απόρριψης της αίτησης αναστολής, ότι δεν υπάρχει για το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης σχετική νομολογία.

Στο πέμπτο και τελευταίο λόγο που επικαλεστήκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας για την απόρριψη της αναστολής είναι ότι η βλάβη την οποία επικαλείται η ΑΔΕΔΥ ότι θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (όπως είναι η δυσμενής αξιολόγηση που θα έχει ως συνέπεια αρνητικές επιπτώσεις στην μισθολογική εξέλιξη ή την ενδεχόμενη ένταξη στο  σύστημα κινητικότητας –διαθεσιμότητας) δεν προέρχεται από τις επίμαχες εγκυκλίους, αλλά από «τις μέλλουσες να εκδοθούν εκθέσεις αξιολόγησης, οι οποίες θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικού ελέγχου».

Όμως, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, οι εκθέσεις αξιολόγησης του 2013 σύμφωνα με το νόμο 4250/2014 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων για τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας.

Και «εν πάση περιπτώσει», καταλήγει το σκεπτικό της απόφασης   «η επικαλούμενη βλάβη από την ΑΔΕΔΥ  είναι δυνατόν να αποκατασταθεί  σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις