Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Εκλογές με Λάθη (11η συνέχεια)

Εκλογές με Λάθη (11η συνέχεια)

του Μιχαήλ Στρατουδάκη

Συμβούλια Δήμων με τον «Καλλικράτη»

Οι Δήμοι που προέκυψαν με την τελευταίαν σαρωτικήν ένωση των Δήμων  και την αφάνιση των Κοινοτήτων, ήτοι με τον Νόμον 3852  ΦΕΚ 87 Α΄ 7 Ιουνίου 2010 δεν έχουν ενιαίαν εκλογή  Δημοτικών Συμβούλων. Και αυτό γιατί προβλέπεται υποχρεωτική συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο και Συμβούλων από τους καταργηθέντες Δήμους. Είναι μία έμμεση προσφορά περιορισμού της πικρίας των κατοίκων για την εξαφάνιση του  Δήμου ή της Κοινότητός τους. Έχει δηλαδή προβλεφθεί ότι αναλογικώς στον Δήμον Πατρέων π.χ. θα  συμμετέχουν δύο (2) Δημοτικοί Σύμβουλοι από τον καταργηθέντα Δήμον Παραλίας. Ο  αριθμός  των δύο Συμβούλων προκύπτει  από τον πληθυσμό του καταργηθέντος Δήμου  που ήταν κατά την σύνταξη του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ  9.074 άτομα.

Τα ερωτήματα που τίθενται από αυτήν την καινοφανή  νομοθέτηση είναι τα παρακάτω.

Γιατί δύο άτομα να εκπροσωπούν εννέα χιλιάδες Δημότες σε Δημοτικό Συμβούλιο όταν σε άλλες περιπτώσεις 13 Σύμβουλοι φροντίζουν  για την τύχη 100 ατόμων σε Δήμο ή 1.000 ατόμων σε άλλον Δήμον;;  Θεωρείται επαρκής αυτή η εκπροσώπηση; Φυσικά όχι.

Η υποχρεωτική εκλογή δύο Συμβούλων από συγκεκριμένην περιοχή γιατί να ρυθμίζεται με Νόμον;  Δεν έχουν την δύναμη  οι Δημότες της Παραλίας να στείλουν μόνοι τους δύο ή και περισσότερους Συμβούλους στον Δήμον; Αν ήταν η εκλογή εφ’  όλης της εκλογικής περιφερείας του Δήμου Πατρέων  δεν είναι απίθανη  η πολλαπλασία εκλογή Συμβούλων από τους καταργηθέντες Δήμους. Τώρα είναι χαλιναγωγημένοι οι Σύμβουλοι. Είναι μία μορφή απαραδέκτου ποσοστώσεως και έλξεως των Συμβούλων ως να είναι ρυμουλκούμεναι άμαξαι.

Η γνωστοποιημένη προέλευση των Δημοτικών Συμβούλων αποτελεί φανερότητα της ψήφου. Γνωρίζουν δηλαδή όλοι ότι ο Δημακόπουλος π.χ.  ψηφίστηκε από τον  Δήμον Παραλίας, ενώ κάτι τέτοιο απαγορεύεται. Επίσης είναι γνωστοί ποιοι ψηφίσθηκαν από τις Δημοτικές Κοινότητες των Διαμερισμάτων του Δήμου Πατρέων ενώ κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό μέχρι σήμερον.

Η ύπαρξη Τοπικού Συμβουλίου δεν λύει το θέμα αλλά ούτε και επιφέρει την ανάλογη συζήτηση των θεμάτων των καταργηθέντων Δήμων στο ίδιο επίπεδο αντιμετωπίσεως. Πάντα θα υπάρχει παραγκωνισμός υποθέσεων ή χρονοτριβή. Όλα αυτά φυσικά σε βάρος  αξιοποιήσεως της περιοχής.

Η γνωστή προέλευση των Συμβούλων τους ωθεί περισσότερον να προωθήσουν  και υπερασπιστούν ανάγκες του τέως Δήμου απ’ όπου προέρχονται και να δημιουργούνται κατ’ αυτόν τον τρόπον έμμεσες ή άμεσες προστριβές και αντιπαραθέσεις. Αν όμως εκλεγόταν από ολόκληρη την εκλογικήν περιφέρεια του Δήμου Πατρέων απ’ όπου θα αντλούσαν  και ψήφους, η στάση τους θα ήταν διαφορετική.

Στα Δημοτικά ψηφοδέλτια υπάρχουν τρείς ενότητες προς επιλογήν υποψηφίων. Και η μία αν ψηφισθεί δεν υπάρχει ακυρότητα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα ο ψηφοφόρος της Παραλίας να ψηφίσει τον δικό του για το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και έναν από άλλο διαμέρισμα! Γιατί αυτό;

Όλα αυτά τα  μέτρα καθ’ ημάς αποτελούν πολλαπλές επιλογές  και όχι μία και αδιαίρετη όπως επιβάλλεται. Το  ψηφοδέλτιον του Δήμου Πατρέων δεν είναι ενιαίο εφ’ όλης της εκλογικής περιφερείας αλλά τμηματικό. Η ρύθμιση αυτή επισκιάζει την καθολικότητα  και την μυστικότητα της ψήφου. Αναμφιβόλως πρόκειται περί λάθους το οποίον έπρεπε να είχε διορθωθεί τώρα, αφού δεν προεβλέφθη αρχικώς.

(Συνεχίζεται)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις