Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

O Nομπελίστας Γερμανός καθηγητής Ιατρικής Harald zur Hausen αναγορεύεται σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών

O Nομπελίστας Γερμανός καθηγητής Ιατρική...

Η τελετή θα γίνει στις 10/4/2014 - Ο Harald zur Hausen έχει ασχοληθεί επιστημονικά με τις κακοήθειες λοιμώδους προελεύσεως

Η τελετή αναγόρευσης του βραβευμένου με βραβείο Nobel (2008) Καθηγητή Ιατρικής Harald zur Hausen σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 και ώρα 10 το πρωί στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτίριο Διοίκησης).

Πρόγραμμα της εκδήλωσης

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή κ. Γεώργιο Παναγιωτάκη

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή κ. Πάνο Γκούμα

Παρουσίαση του τιμώμενου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Καθηγητή κ. Παναγιώτη Παπαθανασόπουλο

Αναγόρευση του Harald zur Hausen σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας από την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου

Περιένδυση του τιμώμενου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη

Επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη στον τιμώμενο

Ομιλία του τιμώμενου, με τίτλο: «The Path from Basic Research to Clinical Application»

Δεξίωση

Ο Καθηγητής Δρ. Harald zur Hausen γεννήθηκε στην πόλη Gelsenkirchen-Buer της Γερμανίας. Σπούδασε Ιατρική στα Πανεπιστήμια της Βόννης, του Αμβούργου, καθώς και του Ντίσελντορφ, στο οποίο και αναγορεύθηκε διδάκτωρ Ιατρικής το 1960. Το 1977 ανέλαβε θέση ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ. Από το 1983 έως και το 2013 διετέλεσε επιστημονικός διευθυντής του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή Δρ. Harald zur Hausen επικεντρώνονται κυρίως στις κακοήθειες λοιμώδους προελεύσεως.

Μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, ο Καθηγητής απέδειξε τον ρόλο των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ανακάλυψε πολλούς νέους τύπους ιών. Μέχρι σήμερα, έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Robert Koch, το Βραβείο Charles S. Mott του Ιδρύματος Αντικαρκινικών Ερευνών, το Βραβείο Κλινικών Ερευνών της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Αντικαρκινικών Εταιρειών, το Βραβείο William B. Coley Διακεκριμένων Ερευνών Βασικής Ανοσολογίας του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο, το Βραβείο Πρίγκιπας Mahidol, καθώς και το Βραβείο Warren Alpert του Πανεπιστημίου Harvard.

Ο Καθηγητής Δρ. Harald zur Hausen είναι επίτιμος διδάκτωρ δώδεκα Πανεπιστημίων.

Τον Οκτώβριο του 2008 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας, ως αναγνώριση για την έρευνά του πάνω στον ενοχοποιητικό ρόλο του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV) στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που βασίζεται στο DNA, και η οποία οδήγησε στο πρώτο αντικαρκινικό εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου.

Ο Καθηγητής Δρ. Harald zur Hausen, πέρα από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, διακρίνεται και από φιλελληνικά αισθήματα καθώς πρωτοστάτησε στην υποστήριξη της Ελλάδας και των Ελληνικών Πανεπιστημίων, αποστέλλοντας επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ηγεσία, με τίτλο “Support for Greece”.

Την επιστολή συνυπέγραψαν 24 Νομπελίστες. Περίληψη της επιστολής δημοσιεύτηκε στο Science.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις