Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γιατί έχουμε πρώιμο...καλοκαίρι; Κύμα ζέστης από την Αφρική έφερε στην Ελλάδα ακόμη και 28 βαθμούς κελσίου το Μάρτιο

Γιατί έχουμε πρώιμο...καλοκαίρι; Κύμα ζέ...

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Κατά 7 και 8 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τα συνηθισμένα για την εποχή, σκαρφάλωσε ο υδράργυρος την τελευταία εβδομάδα, στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Ενδεικτικό είναι πως στη Λάρισα ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε θερμοκρασία μέχρι και 28 0C, όταν η μέση μέγιστη τιμή στην περιοχή διαμορφώνεται στους 16 βαθμούς.

Οι μετεωρολόγοι από την πλευρά τους, αναλύοντας το σκηνικό καλοκαιριού που επικρατεί από τα μέσα Μαρτίου, υποστηρίζουν πως το φαινόμενο οφείλεται τόσο στη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική, όσο και στις καθοδικές κινήσεις των στρωμάτων της ατμόσφαιρας που προκαλούν θερμότητα.

Οπως γράφει και το ΕΘΝΟΣ, πρόκειται για ένα από τα μετεωρολογικά παιχνιδίσματα του Μαρτίου, ο οποίος φημίζεται, άλλωστε, για τις περιόδους ζέστης που ενίοτε εμφανίζει. Είναι ενδεικτικό ότι στα ρεκόρ θερμοκρασιών του μήνα τα τελευταία εξήντα χρόνια περιλαμβάνονται τιμές που υπερβαίνουν τους 30 0C, όπως οι 32,4 0C που καταγράφηκαν στις 28 Μαρτίου 1970 στη Σούδα ή οι 31,2 0C που έζησαν οι κάτοικοι του Ρεθύμνου στις 18 Μαρτίου 1981.

Ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί ότι η ζέστη που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη βόρεια ως τη νότια Ελλάδα, οφείλεται «στους νοτιοδυτικούς ανέμους που μεταφέρονται από τις ακτές της Αφρικής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη δυτική και Κεντρική Ευρώπη και στις καθοδικές κινήσεις στρωμάτων της ατμόσφαιρας, λόγω του αντικυκλώνα που επικρατεί».



Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις