Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κεφαλονιά - Σεισμική επιτάχυνση: Ο νέος όρος που "ταρακούνησε" τους ειδικούς - ΔΕΙΤΕ τι λένε

Κεφαλονιά - Σεισμική επιτάχυνση: Ο νέος ...

Ο σεισμός επιβάρυνε τα κτίρια 50% πάνω από την τιμή αντοχής

Ο σεισμός των 5,7 ρίχτερ (6 Ρίχτερ κατά το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο) που συγκλόνισε την Κεφαλονιά τα ξημερώματα της Δευτέρας φόβισε τους ειδικούς επί των κατασκευών όχι τόσο για το μέγεθός του αλλά για την επιτάχυνσή του.

Και αυτό έγινε επειδή ο τελευταίος μεγάλος σεισμός - ή μετασεισμός για άλλους ειδικούς - επιβάρυνε τα κτίρια τουλάχιστον κατά 50% πάνω από την τιμή αντοχής που θέτει ο Αντισεισμικός Κανονισμός για την Κεφαλονιά, όπως γράφει στα Νέα ο Προκόπης Γιόγιακας.

Τι είναι όμως η επιτάχυνση σεισμού; «Επί της ουσίας είναι ο ρυθμός με τον οποίο μεταφέρεται η σεισμική δύναμη πάνω στις κατασκευές» επισημαίνει ο πολιτικός μηχανικός Χριστόφορος Μπατουβάκης.

Επειδή η δύναμη αυτή από μόνη της δεν φαίνεται, παρά μόνο γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της στα κτίρια, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Κωνσταντίνος Σπυράκος δίνει την εξής εικόνα: «Φανταστείτε ότι στέκεστε όρθιοι σε ένα λεωφορείο το οποίο είτε φρενάρει είτε ξεκινάει απότομα».

Στο Ληξούρι η επιτάχυνση του σεισμού της Δευτέρας πλησίασε το 0,6 όταν ο Αντισεισμικός Κανονισμός θέτει τιμή-όριο το 0,36. Οπως εξηγεί ο κ. Μπατουβάκης, «η επιτάχυνση εξαρτάται από τον χρόνο που διαρκεί ο σεισμός, το εστιακό βάθος, την απόσταση των κτιρίων από το επίκεντρο του σεισμού αλλά και από τα εδαφικά στρώματα που είναι κάτω από το κτίρια».

Ετσι τίθεται εύλογα το ερώτημα: ποια η διαφορά μεταξύ ενός σεισμού μεγέθους 5,7 ρίχτερ με επιτάχυνση 0,60 με έναν σεισμό ίδιου μεγέθους αλλά με επιτάχυνση για παράδειγμα 0,30; «Για  τους μηχανικούς τα ρίχτερ δεν έχουν καμία σημασία. Η επιτάχυνση είναι αυτό που δείχνει την καταπόνηση των κτιρίων» συμπληρώνει ο Χριστόφορος Μπατουβάκης. «Τα κτίρια που έχουν σχεδιαστεί να μπορούν να δέχονται μια δύναμη που αντιστοιχεί στο 36% της μάζας τους άντεξαν τις παραπάνω επιβαρύνσεις λόγω των καλών κατασκευών».

Οπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σπυράκος, επειδή σεισμική επιτάχυνση σημαίνει και απότομη κίνηση του εδάφους η άμεση επίπτωση από τον σεισμό είναι κυρίως στο εσωτερικό των κτιρίων. Γι' αυτό και είδαμε τόσο πολλές καταστροφές μέσα στα κτίρια από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς Σταύρο Τραυλό, η επιτάχυνση της σεισμικής δόνησης από τον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου ήταν 0,40 στο Αργοστόλι και περίπου 0,53 στο Ληξούρι. Στην Καλαμάτα στον μεγάλο σεισμό του 1986 η επιτάχυνση διαμορφώθηκε στο 0,28, συμπληρώνει.

Οι ζημιές. Εως τώρα ο έλεγχος - ο οποίος δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα αφού ξαναγίνεται από την αρχή μετά τον δεύτερο ισχυρό σεισμό - 600 κτίρια κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 έχουν υποστεί βαριές ζημιές και 1.400 ελαφρύτερες στην Παλική.

Γι' αυτό και ειδικοί θεωρούν ότι αρχικά πρέπει να στερεωθούν τα κεραμίδια για να μην πλημμυρίζουν τα σπίτια μέχρι να αρχίσουν οι λοιπές εργασίες αποκατάστασης. Και αυτό διότι καμία εργασία για την οποία θα χρησιμοποιηθεί μπετόν δεν μπορεί να γίνει μέχρι να ηρεμήσει η σεισμική δραστηριότητα.

Επιπλέον, για τις κατασκευές που έχουν υποστεί μεγαλύτερες βλάβες οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιηθούν ξύλινοι τάκοι στις υποστυλώσεις για να μην επιβαρυνθούν περισσότερο με τους μετασεισμούς και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις