Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Πως ένα... μεροκάματο βουλευτή ξεπερνά τα 1.000 ευρώ

Πως ένα... μεροκάματο βουλευτή ξεπερνά τ...
Ξανάλατος Νίκος

Θυμάστε τα περιβόητα golden boys;

Θυμάστε τα περιβόητα golden boys; Μόνο με αυτά μπορεί να συγκριθεί το μεροκάματο των 300 εθνοπατέρων και εθνομητέρων μας, αυτές τις δύσκολες οικονομικά και ψυχολογικά ημέρες. Να γιατί κάποιοι γέλαγαν κάνοντας αστειάκια την ημέρα ψήφισης του απεχθούς αντιασφαλιστικού και αντιεργατικού νομοσχεδίου, προβαλλόμενοι μέσα από το κανάλι της Βουλής.

Να δω τώρα πως  οι κυβερνητικοί κυρίως βουλευτές, που πάνε στις περιφέρειές τους, θα δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες και τους ψηφοφόρους τους.

Το μηνιάτικο των βουλευτών όχι μόνο δεν μειώθηκε, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε σημαντικά.

Αυτό έγινε, γιατί  αυξήθηκαν κατακόρυφα και οι συνεδριάσεις των διαρκών και των μόνιμων κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής, από τις οποίες κάθε βουλευτής-μέλος παίρνει σήμερα 255 ευρώ.

Όμως όλα δείχνουν, πως τώρα τα 255αρια πέφτουν βροχή. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στον Κυριακάτικο τύπο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για βουλευτικό μεροκάματο  που φτάνει  τα 1.000 ευρώ, είναι η τριπλή συνεδρίαση επιτροπής την Τετάρτη.

Δηλαδή  765 ευρώ για τον κάθε βουλευτή-μέλος της επιτροπής, συν τη μισθολογική του αντιστοιχία, το μεροκάματο, μπορεί τελικά και να υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Μια άλλη... πρακτική είναι η σημαντική αύξηση των κοινών συνεδριάσεων των επιτροπών, για κάποιες ενημερώσεις υπουργών, ή για κάποια σημαντικά νομοσχέδια, κάτι που σημαίνει διπλάσιο αριθμό αμοιβών, αφού οι βουλευτές από περίπου 50 ξεπερνούν τους 100.

Η αύξηση του ρυθμού συνεδριάσεων των επιτροπών είναι θεαματική σε σχέση με πέρυσι, όπου στη διάρκεια μιας εβδομάδας δεν ξεπερνούσαν τις 20, ενώ εφέτος σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν  ακόμα και τις 35. Και οι επιτροπές αυξάνονται, όπως  την προπερασμένη Τρίτη, όπου είχαν προγραμματιστεί να συνεδριάσουν μόνο…11!!!

Θυμάστε τα περιβόητα golden boys; Έτσι  κάποιοι βουλευτές που  συμμετέχουν σε τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές και πολλοί βουλευτές που συμμετέχουν σε δύο, έχουν μεγάλες οικονομικές απολαβές, με αποτέλεσμα εκεί που όλοι μας πιστεύαμε ότι έχουν και αυτοί επωμισθεί την ζημιά τους από τις μειώσεις που τους έγιναν, τελικά μάλλον έχουν κέρδος.

Διαβάζοντας τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σε Κυριακάτικες εφημερίδες, εντυπωσιάστηκα δυσάρεστα.

Μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2010 (Ιανουάριο έως και Απρίλιο) η Βουλή έχει καταβάλει στους βουλευτές που συμμετέχουν στις επιτροπές 1,67 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τον Μάρτιο, το κόστος των αμοιβών έφτασε τις 590.000 ευρώ.

Αν δε, συνυπολογιστεί και το κόστος των δύο προηγούμενων μηνών (Μάιος-Ιούνιος) που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ τον μήνα, το συνολικό κόστος για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου υπερβαίνει τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ, όταν το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι υπολογίζεται περίπου στο μισό.

Και παρά το γεγονός, ότι τότε η αποζημίωση για κάθε παρουσία βουλευτή σε συνεδρίαση επιτροπής αμειβόταν με 300 ευρώ και όχι με 255.

Έτσι οι δαπάνες για την αποζημίωση των βουλευτών που συμμετέχουν στις Επιτροπές κατά μήνα μέχρι σήμερα είναι: Ιανουάριος 260.000 ευρώ, Φεβρουάριος 380.000 ευρώ, Μάρτιος (είναι ο μήνας που άρχισε να ισχύει η μείωση του 15%) 590.000 ευρώ και Απρίλιος 440.000 ευρώ.

Τον μήνα Μάιο πραγματοποιήθηκαν 42 συνεδριάσεις.

Στους κερδισμένους, τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που είχαν 6 συνεδριάσεις τον Μάιο, 16 τον Απρίλιο και 13 τον Μάρτιο.

Στους ...ρηγμένους είναι οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με μια συνεδρίαση τον Μάιο, δύο τον Απρίλιο και τρεις τον Μάρτιο.

Άντε τώρα κύριε Λοβέρδο μας, να κόψετε ακόμα 100 ευρώ από τον μεροκαματιάρη και τον μικροσυνταξιούχο.

Όχι για την χώρα. Για τους «φουκαράδες» των εδράνων της Βουλής!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις