Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το σαββατοκύριακο 18 και 19/1/2014 ο εορτασμός της επετείου επανακομιδής του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα - Καθοριστική η συμβολή του αοιδίμου π. Παναγιώτη Σιμιγιάτου πριν από 34 χρόνια

Το σαββατοκύριακο 18 και 19/1/2014 ο εορ...

Θα έρθουν 2 Μητροπολίτες, οι Παροναξίας και Πειραιώς μετά από πρόσκληση του Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου

Ως γνωστό αυτό το σαββατοκύριακο 18 και 19/1/2014 θα λάβει χώρα ο καθιερωμένος εορτασμός της επετείου της Επανακομιδής του Τιμίου Σταυρού του μαρτυρίου του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέου στην Πάτρα, στο νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Φέτος συμπληρώνονται 34 χρόνια από τις 19 Ιανουαρίου 1980 όταν μετά από τις ενέργειες του Μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πατρών Νικοδήμου σε συνεργασία με τον Πατρινό στην καταγωγή γενικό αρχιερατικό επίτροπο (Πρωτοσύγκελο) της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας, τον αοίδιμο Παναγιώτη Σιμιγιάτο, επεστράφη στην Πάτρα, την πόλη όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας για την πίστη του στον Ιησού Χριστό, το ξύλο του χιαστού Σταυρού.

Στον διήμερο εορτασμό εκτός από τον οικοδεσπότη Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο, αναμένεται να έρθουν στην Πάτρα δύο προσκεκλημένοι αρχιερείς.

Στον εσπερινό του Σαββάτου 18/1/2014 που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα θα προεξάρχει και θα κηρύξει τον Θείο λόγο ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος ενώ την Κυριακή 19/1/2014 στην πρωινή πολυαρχιερατική Θεία λειτουργία θα χοροστατήσει και θα μιλήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ που είναι ιδιαίτερα γνωστός για τα φλογερά κηρύγματα του.

Αξίζει να θυμίσουμε τον καθοριστικό ρόλο και συμβολή του πρωτοπρεσβύτερου π. Παναγιώτη Σιμιγιάτου (αδελφού του Γιώργου Σιμιγιάτου, προέδρου του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών ν. Αχαΐας «Ο Αιμοδότης»).

Ο αείμνηστος π. Παναγιώτης Σιμιγιάτος μάλιστα είχε τιμηθεί με εύφημο μνεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και τον τότε Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο για το έργο και συμβολή του στην επιστροφή του Τιμίου Ξύλου του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα.

Όπως έγραφε το σχετικό έγγραφο του Πατριαρχείου που ήρθε στην κατοχή του thebest.gr, «με χαρά πληροφορηθήκαμε μετά από σχετική έκθεση του ιερωτάτου Μητροπολίτη Γαλλίας Μελετίου ότι τα μάλιστα συνετέλεσεν η υμετέρα αγαπητή αιδεσιμολογιότης προς εξασφάλιση της επαναφοράς στην πόλη των Πατρών του Σταυρού του Μαρτυρίου του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του και ιδρυτή και Πρώτου Επισκόπου της καθ’ ημάς Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες και την ευαρέσκεια της Μητρός Εκκλησίας για τις καταβληθείσες προσπάθειες σας και σας συγχαίρουμε για την ευλαβή προσφορά σας».

Ο Σταυρός του Αγίου Ανδρέα επεστράφη στην Πάτρα από την Μασσαλία. Ο Πατρινός π. Παναγιώτης Σιμιγιάτος είχε γεννηθεί στην Πάτρα και μεγαλώσει στο πατρικό σπίτι της οδού Ηφαίστου.

Από νεαρό παιδί 17 ετών πήγε στη Γαλλία όπου και σπούδασε στο Ρωσικό Ινστιτούτο θεολογίας στο Παρίσι ενώ μετά τέλειωσε και τη σχολή θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εκοιμήθη τον Μάρτιο του 2001 σε ηλικία 65 ετών και ενταφιάστηκε στο κοιμητήριο του Μπαγκνό στην Γαλλική πρωτεύουσα δίπλα από τον μακαριστό Μητροπολίτη πρώην Γαλλίας Μελέτιο.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος στη διάρκεια του διήμερου εορτασμού θα αναφερθεί και στο ταξίδι του Σταυρού του Αγ. Ανδρέα στην Ρωσική επικράτεια το περασμένο καλοκαίρι όπου εκατομμύρια Ρώσοι πιστοί στην κυριολεξία προσκύνησαν ευλαβικά το ιερό αυτό κειμήλιο.

O κ.κ. Χρυσόστομος καλεί τον ευλαβή Πατραικό λαό να δώσει το παρών στο ναό του Αγίου Ανδρέα το προσεχές σαββατοκύριακο και να προσκυνήσει τον Σταυρό του Πολιούχου που από το περασμένο καλοκαίρι έχει πλέον τοποθετηθεί σε νέα κομψή και ανθεκτική ξύλινη θήκη.

Επιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις