Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Κίνδυνος διάλυσης σε ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Κίνδυνος διάλυσης σε ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Την πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα φοβούνται οι ξένοι

Έντονη κινητικότητα και ανησυχία καταγράφεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ύστερα από την επιστολή των 11 στελεχών και βουλευτών του κόμματος προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία εγείρουν αμφισβητήσεις επί των χειρισμών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αφήνουν σαφείς αιχμές για την κίνηση 11 μελών της ΚΠΕ να ζητήσουν την άμεση σύγκληση του Οργάνου, «ενώ ήταν γνωστό ότι αυτή θα συνεδριάσει στις 20/12 και ήδη άρχισε η προετοιμασία».

Έτσι, σχολίαζαν ότι «παραβίασαν ανοικτές θύρες» και πως το γεγονός προκάλεσε έκπληξη στη Χαρ. Τρικούπη, δεδομένου ότι ορισμένοι εκ των 11 είναι στελέχη που ήταν υπουργοί στις κυβερνήσεις 2009-2011 και που τώρα «αξιοποιεί στο έπακρο» ο κ. Βενιζέλος.

Χωρίς να κρύβουν την ενόχληση τους, οι κύκλοι της Χαρ. Τρικούπη σχολίαζαν ότι «είναι κρίμα πού κάποιοι λυπούνται όταν βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να κινείται εξωστρεφώς και σπεύδουν να τροφοδοτήσουν την εσωστρέφεια», συμπληρώνοντας ότι «η εποχή μας δεν προσφέρεται για μικροκομματικές πολυτέλειες».

Η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τον αναβρασμό που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια, ακόμα και εκείνα που δεν αποκλείουν αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών.

Όσον αφορά πάντως τις εξελίξεις γύρω από τον χώρο της κεντροαριστεράς, στο ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την «ιδιαίτερη επιτυχία» της εκδήλωσης των «58» στο θέατρο Ακροπόλ, που, όπως εκτιμούν, «προκάλεσε αμήχανες αντιδράσεις από τον κ. Κουβέλη και ορισμένους άλλους που αρνούνται να αντιληφθούν τη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η συσπείρωση της κεντροαριστεράς της ευθύνης».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις πηγές της Χαρ. Τρικούπη, τόνιζε μιλώντας σε συνεργάτες του ότι και το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί και η χώρα θα βγει από τη μιζέρια και η κεντροαριστερά θα συσπειρωθεί. Επιπλέον, ότι θα φανεί έτσι ποιοι ενεργούν υποκριτικά, ενώ ακολουθούν προσωπικές στενές στρατηγικές, και ποιοι κινούνται ανοικτά και γενναιόδωρα και εγγυώνται την ισότιμη συμμετοχή κομμάτων, κινήσεων και προσώπων χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς αναζήτηση προσωπικών ρόλων.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φ.Κουβέλης, μιλώντας στο 2ο συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, δεν έκανε ούτε μια αναφορά στην ομιλία του για την Πρωτοβουλία των «58» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και επέμεινε στη συγκρότηση του προοδευτικού Τρίτου Πόλου με τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Να σημειωθεί ότι τη Παρασκευή, δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ο Σπύρος Λυκούδης -ο οποίος είχε διαφοροποιηθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα από τις θέσεις του κόμματος- ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του γραμματέα.

Στην ομιλία του, άσκησε εσωκομματική κριτική για την περίοδο της συγκυβέρνησης, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την αποχώρηση του κόμματος από την τρικομματική. «Το πρόβλημά μας είναι ότι αντιδρούμε αντί να δρούμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Λυκούδης άσκησε κριτική στον Φώτη Κουβέλη, ζήτησε διάλογο με τους «58», ενώ παρέθεσε τα «τρία επικίνδυνα λάθη» που, όπως είπε, διέπραξε η ΔΗΜΑΡ.

«Πρώτο λάθος: Οριοθετούμε αμυντικά τη διάκρισή μας από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Ετεροκαθοριζόμαστε, κι αυτό μάς επιβάλλει διαχειριστική πολιτική τακτική.

» Δεύτερο λάθος: Πικραμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, εγκαταλείψαμε μέσα σε λίγες ώρες την κυβερνητική ευθύνη.

» Τρίτο λάθος: Σε ένα βιαστικό με προχειρότητες συνέδριο, που όμως εκ των πραγμάτων είναι συνέδριο ταυτότητας και στρατηγικής» είπε.
Κατόπιν αυτής της τοποθέτησης, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ομιλίες των βουλευτών και των στελεχών της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ανάγκης ευρύτερων συμμαχιών του κόμματος είτε με το ΠΑΣΟΚ και την Πρωτοβουλία των «58» είτε με το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου ο «λόγος» και η απήχηση της ΔΗΜΑΡ να αποκτήσουν περισσότερη δυναμική και απήχηση στην ελληνική κοινωνία.

Οι εξελίξεις αυτές σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πιστοποιούν ότι οι κύριοι εκφραστές της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα (σημειωτέον αποτελούν τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας είτε με τη ΝΔ είτε με το ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποφευχθεί μια πολιτική αποσταθεροποίηση) οδεύουν στο μέλλον, όντας κατακερματισμένοι.

Η ΔΗΜΑΡ αναζητά τον πολιτικό της βηματισμό και καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον της, τη στιγμή που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την φέρνουν να μην μπαίνει στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ, που μετέχει στην κυβέρνηση, αναζητά εν μέσω εσωτερικών συγκρούσεων, συμμαχίες και συνεργασίες που θα ενισχύσουν τη δυναμική του και θα το επαναφέρουν κοντά στην ελληνική κοινωνία.

Οι αποφάσεις είναι δύσκολες και όλα τα σενάρια πιθανά, ακόμα και τα πλέον αρνητικά Ωστόσο, ο παράγοντας που μοιάζει αμετάβλητος είναι η διατήρηση της ανησυχίας για την πολιτική σταθερότητα στην χώρα.

Το μήνυμα της εσωτερικής σύγκρουσης στο ΠΑΣΟΚ έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο δεν κρύβει την ανησυχία του για το τι μπορεί να συνεπάγεται αυτή η «κόντρα» στην εύρυθμη πορεία του κυβερνητικού έργου μια και αυτήν την εβδομάδα πρόκειται να τεθούν προς ψηφοφορία στη Βουλή μια σειρά από κρίσιμα νομοθετήματα, όπως για παράδειγμα η φορολόγηση των ακινήτων.

Άλλωστε ο κίνδυνος της πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα είναι αυτός που τρομάζει και περισσότερο τους ξένους, δηλαδή τους Ευρωπαίους, τους επενδυτές και τις αγορές.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις