Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Πλήγμα στην υγεία και την ποιότητα ζωής η ηχορύπανση - Ο Δήμος δε διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό

Πάτρα: Πλήγμα στην υγεία και την ποιότητ...

Αρκετές οι παραβάσεις από τα καταστήματα της πόλης

Mέχρι και στο θάνατο μπορεί να οδηγήσει ο ξαφνικός, δυνατός θόρυβος σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ενώ την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κατατάξει την ηχορύπανση ως τη δεύτερη σοβαρότερη ρύπανση μετά την ατμοσφαιρική. Αυτά κι άλλα χρήσιμα συμπεράσματα και σημαντικές παρατηρήσεις για τις επιπτώσεις του θορύβου στον άνθρωπο, προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 23 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Forum Aνάπτυξης 2013 / 16ο Money Show Πάτρας, στο Ξενοδοχείο Αstir Πάτρας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δίκτυο Φορέων για την προστασία από την ηχορρύπανση και το θέμα της ήταν «Θόρυβος μία ανεπιθύμητη εξωστρέφεια. Πτυχές του προβλήματος της ηχορρύπανσης».

Πρώτος εκ των εισηγητών, ο Δημήτρης Σκαρλάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ακουστικής και Ηχορρύπανσης Πανεπιστημίου Πατρών ανέπτυξε τη βλάβη που προκαλεί ο θόρυβος στον άνθρωπο. Όπως είπε, το ανθρώπινο αυτί δέχεται την ένταση του ήχου μέχρι τα 140 ντεσιμπέλ, που είναι και το ανώτερο όριο του πόνου, ενώ το κατώφλι για την αύξηση του κινδύνου για τον άνθρωπο είναι τα 60 ντεσιμπέλ.

Ο Καθηγητής ανέφερε ότι η έκθεση στο θόρυβο σχετίζεται με επιδείνωση ψυχικών ασθενειών, στεφανιαία νόσο, αύξηση αρτηριακής πίεσης και αγγειακών νοσημάτων, αύξηση κορτιζόλης και χοληστερόλης, παχυσαρκία, αγχωτικά επεισόδια, παρεμπόδιση ύπνου, βλάβη ακοής, μείωση της απόδοσης των εργαζομένων και των μαθητών.

«Τα χαρακτηριστικά του θορύβου είναι δύο, η στάθμη και η συχνότητα, από τα οποία καθορίζεται και η επικινδυνότητα. Όσον αφορά στα όρια του θορύβου, σας λέω ότι η έκθεση σε 85 ντεσιμπέλ για 12 ώρες ισοδυναμεί με την έκθεση σε 10 ντεσιμπέλ για δέκα λεπτά.

Ο θόρυβος προκαλεί εκτός των άλλων και ενόχληση, η οποία εξαρτάται από το είδος του θορύβου. Όπως έχει αποδειχτεί περισσότερο ενοχλητικός είναι ο θόρυβος από τα αεροπλάνα», τόνισε ο κ. Σκαρλάτος, αποκαλύπτοντας παράλληλα, πως οι περισσότερες παθήσεις (81,5) στο χώρο εργασίας οφείλονται στο θόρυβο», τόνισε ο κ. Σκαρλάτος και έφερε το εξής παράδειγμα «αν σε μία ήσυχη πόλη 100 κατοίκων στην οποία ο μέσος όρος του θορύβου είναι 70-75 ντεσιμπέλ υπάρχει πιθανότητα να υποστούν έμφραγμα 100 άνθρωποι, αν αυξήσουμε τα ντεσιμπέλ σε 126, αυτοί που θα υποστούν έμφραγμα θα είναι 126».

Στη συνέχεια ο Καθηγητής, εστίασε την ομιλία του στις επιπτώσεις του θορύβου στο αυτί, επισημαίνοντας ότι μπορεί να προκληθεί βλάβη στο τύμπανο ή στο μέσο αυτί «Αν η βλάβη είναι στον κοχλία και προς τον εγκέφαλο το αυτί δεν επανέρχεται. Στο αυτί μπορεί να προκληθεί ακουστικό τραύμα, κώφωση ή εμβοές (σφυρίγματα) από τα οποία υποφέρει περίπου το 6% του πληθυσμού», κατέληξε ο κ. Σκαρλάτος, επισημαίνοντας πως απαιτούνται γενναίες νομοθετικές ρυθμίσεις από την πλευρά της Πολιτείας, αλλά και ατομικά μέσα ηχοπροστασίας, όπως οι μονώσεις.

Ακολούθως, ο Γιάννης Βλάχος, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής μίλησε για τις επιπτώσεις της ηχορρύπανσης στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Όπως είπε, ο θόρυβος γενικώς μας πειράζει στα νεύρα, ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, αν σχετίζεται άμεσα με την εκδήλωση κάποιας ψυχιατρικής πάθησης.

«Δεν είναι αίτιο που προκαλεί ψυχιατρική πάθηση, αν όμως ο θόρυβος είναι απρόβλεπτος και παρατεταμένος αποτελεί στρεσογόνο παράγοντα. Συνεπώς αυξάνεται η αρτηριακή πίεση και ρυθμός αναπνοής, επίσης εκκρίνεται κορτιζόλη που αυξάνει  την γλυκόζη επιταχύνοντας το μεταβολισμό και έτσι μπορούμε να πούμε ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα υπάρξουν ψυχολογικές επιπτώσεις και επιτάχυνση της αγχώδους διαταταραχής», τόνισε ο κ. Βλάχος και προσέθεσε πως ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ναυτία, συναισθηματική αστάθεια, διαταραχή ύπνου, στρες, άγχος.

Επίσης, η ηχορύπανση, όπως είπε, επιδρά αρνητικά στην εκτέλεση γνωστικών δεξιοτήτων και έχει επιπτώσεις και ανθρώπινη συμπεριφορά, την οποία επηρεάζει αρνητικά με μειωμένη απόδοση, κόπωση και πονοκεφάλους. Ακόμη, μελέτες έχουν δείξει ότι ο περιβαλλοντικός θόρυβος επηρεάζει και κοινωνική συμπεριφορά, καθώς τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο αναπτύσσουν ανταγωνιστικότητα, επιθετικότητα, ενώ παρατηρείται και  μείωση του αισθήματος αλτρουισμού.

Στη συνέχεια, ο κ. Βλάχος εστίαση στην επίδραση του θορύβου στα παιδιά, λέγοντας πως επειδή είναι πιο ευάλωτα και αδυνατούν να ελέγξουν το περιβάλλον μη αναγνωρίζοντας τις πηγές των επικίνδυνων θορύβων αναπτύσσουν ψυχολογικό στρες, απομόνωση, μείωση πνευματικών λειτουργιών, αλλαγές στην προσωπικότητα, επιθετικότητα, ενώ οι δυνατοί θόρυβοι μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μυικούς σπασμούς και ατυχήματα.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης που έδειξαν πως τα παιδιά που ζούσαν κοντά σε αεροδρόμια είχαν προβλήματα στη μακρόχρονη μνήμη και ικανότητα ανάγνωσης. Τέλος, ανέφερε ότι παιδιά που ζουν σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους εμφανίζουν με μεγαλύτερη συχνότητα το σύνδρομο της υπερκινητικότητας και διάσπασης της προσοχής τους, ενώ η έκθεση σε  συνεχή θόρυβο επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.

Τα κενά στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ελλάδος, ανέπτυξε ο Ανδρέας Γουργουλιάτος, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Κίνησης για την μείωση της ηχορύπανση.  Όπως τόνισε «η ηχορύπανση δεν είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο, αλλά παράνομη συμπεριφορά που τιμωρείται με ποινή.

Συνεπώς δεν δείχνουμε στο θόρυβο καμία ανοχή, καμία αναμονή», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναλύοντας τι ισχύει νομικά για τον κυκλοφοριακό θόρυβο, αλλά και για τη δυνατή μουσική από τα κέντρα διασκέδασης. «Η λύση δεν είναι τα δικαστήρια. Πρέπει η Ελληνική Αστυνομία που έχει την ευθύνη των ελέγχων, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να προστατέψουν τους πολίτες. Δεν είμαστε αντίπαλοι με τους καταστηματάρχες, είμαστε αντίπαλοι με την παρανομία και λέμε ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται. Η ενεργοποίηση των πολιτών είναι η απάντηση στο πρόβλημα», τόνισε ο κ. Γουργουλιάτος.

Τέλος, ο Δρ. Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Διδάκτωρ Ακουστικής, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Γενικός Διευθυντής Acoustic Science O.E. μίλησε για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ζητημάτων ακουστικής και ηχομόνωσης, αφού όπως είπε, εκτός από τον κυκλοφοριακό θόρυβο, υπάρχει κι αυτός από τις Η/Υ εγκαταστάσεις (κλιματιστικά, κ.α.) στον οποίο δεν έχει δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα. Για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, ανέφερε ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν όρια και δείκτες, καταγραφή και χαρτογράφηση του θορύβου, καθώς και βελτίωση τηγς νομοθεσίας για την κτιριακή ηχομόνωση.

Συντονιστές της εκδήλωσης, ήταν η Μέλπω Κορδιστού, Εκπαιδευτικός, Εκπρόσωπος ΟΙΚΙΠΑ και ο Βασίλης Πασσάς, Ιατρός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκπρόσωπος ΠΡΟΤΑΣΗΣ, οι οποίοι στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν μίλησαν για τις δράσεις του Δικτύου των Φορέων για την προστασία από την ηχορύπανση, ενώ παρέμβαση έκαναν οι αντιδήμαρχοι Εθελοντισμού, Μ. Ανδρικοπούλου- Ρούβαλη και Οικονομικών, Π. Βαφέας, ο οποίος μάλιστα, ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια αν και ο Δήμος δεν διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό, τα καταστήματα που σφραγίστηκαν για ηχορύπανση αυξήθηκαν κατά 30%.

Ακόμη, τοποθετήθηκε ο κ. Αγγελόπουλος από τη Διεύθυνση Υγείας, καθώς και ο κ. Βασίλης Τσούρας από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, επισημαίνοντας ότι το 2012 έγιναν 1916 ηχομετρήσεις και βεβαιώθηκαν 144 παραβάσεις, ενώ το 2013 μέχρι πριν από έναν μήνα έγιναν 1715 ηχομετρήσεις και βεβαιώθηκαν 139 παραβάσεις.

Να σημειωθεί, πως η εκδήλωση αυτή, ήταν η πρώτη ανοικτή εκδήλωση του Δικτύου Φορέων για την ηχορύπανση, σηματοδοτώντας το άνοιγμα που επιχειρεί το Δίκτυο στην κοινωνία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις