Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Δείτε φωτό από την παράσταση "Η μαμά είπε μη..." όπου συμπρωταγωνιστούν η Μάρθα Καραγιάννη και η Πατρινή Νίνα Λοτσάρη

Δείτε φωτό από την παράσταση "Η μαμ...

Το σπονδυλωτό έργο παρουσιάζεται στο θέατρο Αμιράλ στο κέντρο της Αθήνας

Με κριτική διάθεση, νοσταλγία, αλλά και έντονο αυτοσαρκασμό, η μητρική φιγούρα κυριαρχεί σε ένα σουρεαλιστικό παζλ μικρών ιστοριών, κάνοντας ένα «ταξίδι μνήμης» στη ζωή και τις σχέσεις, μέσα από δύο πολύ οικείες σε όλους μας λέξεις: «μαμά» και «μη».

Ακτινογραφώντας τη νεοελληνική οικογένεια στον καιρό της κρίσης, η σύγχρονη, σπονδυλωτή, νεοελληνική μουσική κωμωδία των Στέλιου Παπαδόπουλου και Γιώργου Βάλαρη, «Η μαμά είπε μη..!», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη, στο θέατρο Αμιράλ, της οδού Αμερικής, στην Αθήνα από την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013.

Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης όπου πρωταγωνιστεί η σπουδαία βετεράνος πρωταγωνίστρια Μάρθα Καργιάννη μαζί με την Πατρινή λαμπερή λυρική ερμηνεύτρια και σώουγούμαν Νίνα Λοτσάρη, δόθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Μέσα από εννέα - διανθισμένες με τραγούδι, χορό και video art - ιστορίες για τη ζωή, τον έρωτα, τις σχέσεις, την οικογένεια, το γάμο και τη «διαφορετικότητα» της γυναίκας και του άντρα, ο θεατής αναγνωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό στις αυτοβιογραφικές σκηνές, με τις αρχέτυπες συγκρούσεις του «θέλω» με το «πρέπει», του «συνειδητού» με το «υποσυνείδητο» και του «σήμερα» με το «χθες».

Αν η πρώτη λέξη που λέμε είναι «μαμά», τότε η πρώτη που ακούμε είναι σίγουρα «μη» και, μάλιστα, από τα δικά της χείλη. Τα αμέτρητα «μη» συνοδεύουν κάθε κίνησή μας και ο απόηχός τους μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Τα «μη» χτίζουν έναν τοίχο γύρω μας και η «μαμά» δεν χάνει ευκαιρία να μας υπενθυμίζει  - υποδεικνύει τι δεν πρέπει να κάνουμε, τι δεν πρέπει να σκεφτούμε, τι δεν πρέπει να φάμε, τι δεν πρέπει να φορέσουμε, που δεν πρέπει να πάμε. Ένα διαρκές «μη» συνοδεύει κάθε κίνησή μας, στην εμφάνιση, το σεξ,  τις φιλίες, τον έρωτα, τη δουλειά, τη διασκέδαση.

Το έργο όπως γράφει το σάιτ της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», βάζει στο μικροσκόπιο το βιολογικό και καταναλωτικό ρολόι της γυναίκας, την πρόταση γάμου από τον άντρα, τη γενναιοδωρία του, το δαχτυλίδι, την έγκριση από τις φίλες, την άδεια από τη μαμά, το παιδί, τη μητρότητα, τη χαλάρωση, ακόμα και την «πλαστική χειρουργική».

Με στιγμές κωμικής απογείωσης, αλλά και συγκινησιακής φόρτισης, η παράσταση ρίχνει φως στο σύγχρονο «εγώ», το «εμείς», το «εσείς», το «αυτοί». Και, βέβαια, στην ψυχοσύνθεση της «μαμάς» των ημερών μας, που αναστατώνει, καθησυχάζει, προβληματίζει, αποφασίζει, ορίζει και καθορίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των παιδιών της, της γειτονιάς της, της πόλης της και ολόκληρης της κοινωνίας μας.

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης, σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, κοστούμια: Έλενα Παπανικολάου, μουσική: Κωνσταντίνος Παγιάτης, φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, video: Κώστας Κιμούλης, χορογράφος: Χριστιάνα  Κουλιζάκη, βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Κοτζαηλία, φωτογράφος: Katja Kat, graphics design: Γιάννης Τραγάκης.

Πρωταγωνιστούν οι: Μάρθα Καραγιάννη, Νίνα Λοτσάρη, Μίνα Ορφανού (που ξεχώρισε μέσα από την τολμηρή ταινία "Στρέλλα"), Λίλη Τσεσματζόγλου και ο γοητευτικός Αιμίλιος Ράφτης.

Θέατρο Αμιράλ - Κεντρική Σκηνή: Αμερικής 10 - Σύνταγμα, τηλ.: 210 3639385, 210 3608856. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη (λαϊκή απογευματινή) και Κυριακή: 18.15, Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή και Σάββατο: 21.15.

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 16 ευρώ, λαϊκή απογευματινή και ηλικιωμένοι: 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων: 10 ευρώ, ειδική τιμή προπώλησης μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, για όλες τις ημέρες παραστάσεων: γενική είσοδος: 12 ευρώ. Προπώληση: ταμείο θεάτρου, ηλεκτρονικά: www.halfticket.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight