Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Πάτρα: Δεν ελήφθη απόφαση για το θαλάσσιο μέτωπο από το Δημοτικό Συμβούλιο

Πάτρα: Δεν ελήφθη απόφαση για το θαλάσσι...

Αιχμές και για τοπικούς φορείς που συνεπικουρούν την κυβέρνηση - Σκαρμέας: Να μη γίνει το λιμάνι δεύτερο... Αρσάκειο

Το σώμα δεν κατάφερε να συμφωνήσει στην έκδοση ψηφίσματος για το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρας, καθώς η πρόταση των  ενεργών πολιτών που στήριξε και η παράταξη Κατσικόπουλου έλαβε 15 ψήφους,  η πρόταση της Δημοτικής Αρχής 14 και της  Λαϊκής Συσπείρωσης 4.

 

21.39: Στην τοποθέτηση του ο πρώην Αντιδήμαρχος Αλέξης Σκαρμέας τόνισε ότι διαχρονικά υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας στην Πάτρα. "Το λιμάνι να μην μεταβληθεί σ' ένα δεύτερο Αρσάκειο", ανέφερε ο κ. Σκαρμέας θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει ότι πέραν της παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου υπάρχει πάντα και το θέμα της αξιοποίησης.

Σε ό,τι αφορά στο πνεύμα της διεκδίκησης για το θαλάσσιο μέτωπο, ο κ. Σκαρμέας τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ομόθυμη στάση και ενότητα όλων των φορέων της πόλης και συντονισμένες κινήσεις προς την κυβέρνηση ώστε να υλοποιήθούν τα συμφωνηθέντα περί παραχώρησης του συνόλου των 3,5 χιλιομέτρων της παραλιακής ζώνης στον Δήμο.

21.12: Συμφωνούν με μικρές αποκλίσεις οι παρατάξεις Κατσικόπουλου-Χριστόπουλου, στο ψήφισμα Τζανάκου για το θαλάσσιο μέτωπο.

Συμφωνεί επίσης και ο Δημήτρης Αίβαλής, αφού άλλωστε το ψήφισμα αποτελεί και θέση της πρωτοβουλίας των πέντε, αλλά και ο κ. Α. Βανταράκης

Κάθετα αντίθετη η παράταξη Πελετίδη που κάνει λόγο για ξεπούλημα του Θαλασσίου μετώπου σε συμφέροντα που βάλλουν  κατά της πόλης και των πολιτών της. Αναμένεται η θέση της Δημοτικής Αρχής, αν και αρχικά ο κ. Δημαράς πρόταξε την δικαστική οδό ως αντίδραση στις θέσεις Βαρβιτσιώτη.

19.51 Μας "κόβουν" το 90% από την έκταση του θαλασσίου μετώπου που προσωρινά έχει παραχωρηθεί ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Νίκος Τζανάκος.

Ο κ. Τζανάκος προέτρεψε τον Δήμαρχο να μην επιμείνει ως πρώτη προτεραιότητα τη Δικαστική οδό, αλλά να την κρατήσει για το τέλος. Ο κ. Τζανάκος πρότεινε μία σειρά από πολιτικές ενέργειες και πρωτοβουλίες από πλευράς της Πάτρας.

Προτείνει μεταξύ άλλων κινητοποίησεις, συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας και την συγκρότηση επιτροπής πόλης με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πατρών  κ. Χρυσόστομο

19.11 Στροφή  έκανε η παράταξη του Κώστα Χριστόπουλου για το θέμα του λιμανιού. Η «Νέα Πόλη» που προχθες πρότεινε με ανακοίνωσή της να δεχθούμε την πρόταση του Υπουργού,  σήμερα καταθέτει στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση τους άξονες προτεινόμενου σχεδίου δράσης για το θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1.    Άμεση αξιοποίηση, σύμφωνα και με προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, τμήματος που ήδη κατέχει η Πόλη

2.    Μη παραίτηση από το ελάχιστο εδαφικό τμήμα των 3,5 km, με συντονισμένη και δυναμική διεκδίκηση

3.    Άμεσα χρονικά διοργάνωση εκδήλωσης για την παρουσίαση της επικαιροποιημένης μελέτης που έχει εκπονηθεί για την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου

4.    Συντονισμένη πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την κατασκευή του εμπορικού τμήματος του νέου λιμένα

5.    Διασφάλιση της δυνατότητας πρόσβασης των πολιτών στο τμήμα από Αγίου Νικολάου – Θεσσαλονίκης

6.    Με ευθύνη του Δήμου Πατρέων, συντονισμός φορέων και ένταξή τους στην κοινή προσπάθεια.

18.52 "Μας ζητούν να επιστρέψουμε τα 3 από τα 3,5 χιλ. που ανήκουν στην Πάτρα. Αυτό, να το ξεχάσουν"  τόνισε ο Δήμαρχος της Πάτρας Γιάννης Δημαράς, στην εισήγησή του για το θαλάσσιο μέτωπο, στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο συνεδριακό κέντρο του λιμανιού, στον απόηχο των "εμπρηστικών" δηλώσεων του Υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ζήτησε απαγκίστρωση της Πάτρας από  την σύμβαση για την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της. 

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Γιάννης Δημαράς αναφέρει:

"Πριν από λίγες ημέρες, από εδώ, από την Πάτρα, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτης παρότι αναρμόδιος, συνεπικουρούμενος δυστυχώς και από  κάποιους τοπικούς  παράγοντες, ζήτησε  από το Δήμο Πατρέων να επιστρέψει τα 3 από τα 3,5 χιλ.  του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, τα οποία κατέχει μετά από αγώνες 40 χρόνων και τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται από τους δημότες, όχι αυθαίρετα αλλά με σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος  με τον προσωρινό διαχειριστή  του χώρου  (ΟΛΠΑ) μετά από εντολή του ίδιου του  ιδιοκτήτη του (υπουργού οικονομικών).

Στο απαράδεκτο αυτό  αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας και σε όποιον κρύβεται πίσω από αυτόν  ο Δήμος Πατρέων απαντά κατηγορηματικά όχι. Το τμήμα αυτό  ανήκει ήδη στην πόλη, χρησιμοποιείται από τους πολίτες της και δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα όχι επιστροφής αλλά ούτε καν συζήτησης.

Συζήτηση μπορεί να υπάρξει μόνο για το υπόλοιπο τμήμα του παλιού λιμανιού για το οποίο,  Κυβέρνηση και ΟΛΠΑ έχουν ήδη δια πρωτοκόλλου δεσμευτεί, να δοθεί στη διαχείριση του Δήμου Πάτρέων και των δημοτών, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή του τρίτου τμήματος του νέου λιμανιού.

Υπενθυμίζουμε προς πάσα κατεύθυνση, τόσο προς την Κυβέρνηση όσο και σε όσους έσπευσαν να γίνουν θερμοί υποστηρικτές των προτάσεών της ενάντια στην Πάτρα και τις κατακτήσεις της, ότι δεν  είναι δυνατόν να γίνονται σχεδιασμοί που θα δεσμεύσουν την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια, ερήμην της πόλης...

H αξιοποίηση του υπόλοιπου τμήματος του παλαιού λιμανιού με την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε αυτό,  μπορεί να γίνει  και θα γίνει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, που έχει ως κύριο γνώμονα την Πάτρα και τους  ανθρώπους της.

Δεν είμαστε αντίθετοι σε ιδιωτικές επενδύσεις που προσφέρουν ανάπτυξη  στην πόλη και θέσεις εργασίας.

Είμαστε όμως απόλυτα αντίθετοι στο να δεσμευτούν χώροι του θαλάσσιου μετώπου, ζωτικοί χώροι για την λειτουργία της πόλης και  την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως επιχειρείται από  το ΤΑΙΠΕΔ, μόνο  για να επιστέψουν αυτοί που έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση τη χώρα  τα χρέη που δημιούργησαν

Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε κατεύθυνση,  στην κυβέρνηση, στους αρχηγούς των κομμάτων, που άλλα έλεγαν και άλλα πράττουν, αλλά και στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι αυτό  δεν θα το επιτρέψουμε. Ας λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι και νομικά όπλα έχουμε και άλλους τρόπους αντίδρασης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις