Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αναπάντητα ερωτήματα για το λουτρό αίματος στην Κένυα

Αναπάντητα ερωτήματα για το λουτρό αίματ...

Μετά τέσσερις ημέρες έληξε η ομηρία το βράδυ της Τρίτης

Ερωτηματικά  για τις συνθήκες που επέτρεψαν στους τρομοκράτες της σομαλικής ισλαμιστικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ, «θυγατρικής» της Αλ Κάιντα  να αιματοκυλίσουν το Ναϊρόμπι εισβάλλοντας σε εμπορικό κέντρο προκύπτουν ολοένα καθώς προχωρούν οι σχετικές έρευνες.

Τα τουλάχιστον  62 άτομα που έχασαν τη ζωή τους, θύμισαν σε πολλούς τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα σε αμερικανικές πρεσβείες που πραγματοποιήθηκαν το 1998 στο Νταρ ες Σαλάαμ, στην Τανζανία, και στο Ναϊρόμπι, τότε με συνολικά 224 νεκρούς και περίπου 2.000 τραυματίες.

Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο νου όλων πώς σήμερα μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή πώς μπόρεσε μια ομάδα βαριά οπλισμένων αντρών να προχωρήσει ελεύθερα μέσα σε μια πόλη με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οι συχνές και πολύνεκρες επιθέσεις σε εκκλησίες, μπαρ και στάσεις λεωφορείων έχουν αυξήσει τους ελέγχους ασφαλείας στα περισσότερα δημόσια μέρη, σε βαθμό που θεωρείται φυσιολογικό σε άτομο και των δύο φύλων και κάθε ηλικίας, ακόμη και παιδιά να υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο, ακόμη και στις εκκλησίες.

Το επίμαχο εμπορικό κέντρο του Γουέστγκεϊτ έχει 24ωρη φύλαξη με φρουρούς που ελέγχουν εξονυχιστικά κάθε αυτοκίνητο που μπαίνει μέσα. Μάλιστα, οι φρουροί δεν επιτρέπουν σε κανέναν να κάθεται και να περιμένει σε παρκαρισμένα οχήματα. Πώς κατάφεραν λοιπόν οι τρομοκράτες να μπουν στο εμπορικό κέντρο παρακάμπτοντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας;

Η απάντηση είναι ότι είναι δύσκολο να σταματήσει κανείς βαριά οπλισμένους άντρες που κρατούν χειροβομβίδες. Πώς όμως κατάφεραν οι τρομοκράτες να αποκτήσουν τον οπλισμό τους;  Πώς κατάφερε η οργάνωση της θανατηφόρας επιχείρησής τους να περάσει απαρατήρητη από την αστυνομία και τους φρουρούς;

Πολλοί πιστεύουν ότι η απάντηση είναι τα μεγάλα και όχι καλά φυλασσόμενα σύνορα της Κένυας με την Σομαλία, από όπου είναι εύκολο να εισαχθούν στην χώρα μικρά και ελαφριά όπλα. Από την άλλη, η διαφθορά παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς «λαδώνοντας» τα κατάλληλα άτομα μπορεί κανείς να πάρει εύκολα κενυάτικη υπηκοότητα και να μπορεί έτσι να μπαινοβγαίνει στην χώρα με άνεση.

Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα των διαφορετικών υπηρεσιών: της κανονικής αστυνομίας, των Αμυντικών Δυνάμεων, της υπηρεσίας πληροφοριών και της παραστρατιωτικής υπηρεσίας της χώρας  που μπορεί να συνεργάστηκαν αφότου ξέσπασε η κρίση όμως σπάνια συντονίζουν τις κινήσεις και μοιράζονται τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν με τρόπο που να αποτρέπει ή να προλαμβάνει παρόμοια περιστατικά.

Το βέβαιο είναι πως όταν λήξει η κρίση, η κενυατική κυβέρνηση θα κληθεί να απαντήσει στους πολίτες της με ποιον τρόπο θα αξιοποιήσει την πικρή εμπειρία του Γουέστγκεϊτ, αλλά και των επιθέσεων του 1998 για να αποτρέψει παρόμοια συμβάντα, πώς θα βοηθήσει την αστυνομία να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και, ίσως κυρίως, πώς θα αποτρέψει τη διαφθορά από το να ακυρώνει κάθε προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις