Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μελέτη για τη διάβρωση ακτών Δυτικής Αχαΐας: πανάκριβη και αμφιλεγόμενη

Μελέτη για τη διάβρωση ακτών Δυτικής Αχα...

Δήλωση για του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Παπακωνσταντίνου

O Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Παπακωνσταντίνου, με δήλωσή του εκφράζει τη διαφωνία του με τις μελέτες που ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προβλήματος διάβρωσης των ακτών. Όπως τονίζει οι προτάσεις των μελετών είναι ακριβές και δεν θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου έχει ως εξής:

«Με κόστος μελέτης 826.000 ευρώ για 12 χιλιόμετρα ακτής και με προτάσεις για «σκληρές» επεμβάσεις δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τη διάβρωση των ακτών. Μόνη λύση είναι οι σύγχρονες, ήπιες, οικονομικές και πολύ πιο αποτελεσματικές μέθοδοι που προτείνει ο επιστημονικός κόσμος και υποστηρίζει το ΤΕΕ Δ. Ελλάδας

Η μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτών της Δυτικής Αχαΐας που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Πέμπτης 25 Ιουλίου για τις περιοχές Νιφορέϊκων, Καλαμακίου, παραλίας Αλισσού, Μονοδενδρίου, Βραχνέϊκων, Τσουκαλέϊκων έχει δύο σοβαρά αδύνατα σημεία, ανεξάρτητα από την τεχνική της πληρότητα:

Το κόστος της ανέρχεται σε 826.424,57 ευρώ για περίπου 12 χιλιόμετρα ακτής, δηλαδή περίπου 70.000 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Αν προσθέσουμε και το πολύ μεγάλο κόστος των προτεινόμενων έργων, τότε δεν θα βρούμε ποτέ τα χρήματα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στη Δυτική Ελλάδα, ένα πρόβλημα που αφορά άμεσα ή έμμεσα σε παραπάνω από 150 χιλιόμετρα ακτής.

Οι τεχνικές επεμβάσεις που προτείνονται, συχνά περιλαμβάνουν «σκληρές» ακριβές παρεμβάσεις όπως κυματοθραύστες και τεχνικά έργα στήριξης απότομων ακτών.

Η σκοπιμότητα αυτών των επεμβάσεων συχνά αμφισβητείται από την επιστημονική κοινότητα με το επιχείρημα ότι εντείνει και δεν μετριάζει το πρόβλημα.

Μοναδική εφικτή λύση είναι να υιοθετηθούν ήπιες μέθοδοι ενίσχυσης των ακτών οι οποίες περιλαμβάνουν χαμηλής έντασης παρεμβάσεις σε συμμαχία με τις φυσικές δυνάμεις. Αυτές είναι πιο αποτελεσματικές και έχουν κόστος μόλις το 1/10 από εκείνο των «σκληρών» μεθόδων με τα μεγάλα τεχνικά έργα.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των μελετών, με προεκτιμούμενες αμοιβές που έχουν διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες, πρέπει να μειωθεί. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστοδουλόπουλος μας διαβεβαίωσε ότι αυτή είναι και η πρόθεση του ΥΠΕΚΑ, μετά από σχετικό αίτημα της Περιφέρειας.

Η αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα χρηματοδότησης. Είναι δράση απαραίτητη για την οικονομική βιωσιμότητα της παράκτιας ζώνης και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αντί να θησαυρίζουν μελετητές χωρίς στόχο, η Περιφέρεια πρέπει να αναπτύξει ολοκληρωμένο σχέδιο, βασιζόμενο σε ήπιες οικονομικές λύσεις.

Οι προτάσεις από τους επιστημονικούς φορείς της Δυτικής Ελλάδας, και ιδιαίτερα από το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν.

Η Περιφέρεια πρέπει να ανταποκριθεί επειγόντως, εν όψει σχεδιασμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις