Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μ. Κυριακοπούλου: Με συνεργασία και συναίσθηση κοινής ευθύνης θα βγούμε από την κρίση

Μ. Κυριακοπούλου: Με συνεργασία και συνα...

Δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταβατική Κυβέρνηση

Η Βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Μαρία Κυριακοπούλου, μίλησε την Τρίτη 15 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας. Στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Συζητούμε σήμερα για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση συνεργασίας και συνευθύνης των τριών Κομμάτων ύστερα από τις θαρραλέες αποφάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου. Αποφάσεις ομολογουμένως πρωτόγνωρες για Έλληνα πολιτικό, που ελήφθησαν με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το εθνικό συμφέρον.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αιρόμενος υπεράνω του αξιώματος  του πρωθυπουργού, εγκαινίασε μία νέα περίοδο στην πολιτική ζωή του τόπου, μια νέα αντίληψη για την άσκηση εξουσίας, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες και ματαιοδοξία, και ανέδειξε τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, παραμερίζοντας κάθε προσωπική φιλοδοξία, για χάρη της σωτηρίας της πατρίδας.

Ήδη μετά από τόσες προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο  και μετά από πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, την 27η Οκτωβρίου πετύχαμε μια συμφωνία καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της  χώρας μας. Τώρα είναι ευθύνη της νέας Κυβέρνησης συνεργασίας με το ίδιο θάρρος και σύνεση να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας και την ολοκλήρωση των μέχρι σήμερα προσπαθειών.

Οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού απέδειξαν περίτρανα την αλήθεια των όσων μέχρι τώρα υποστήριζε και πέτυχε με τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος ο Γ. Παπανδρέου.

Κι εμείς υπηρετώντας την μεγάλη δημοκρατική  παράταξη του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε ότι  μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο, να οδηγήσουν στην ανασυγκρότηση της κοινωνίας, με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, του ανθρώπου και των δικαιωμάτων του.

Αυτή η διαδικασία μας εισάγει και στην ανάγκη ανασυγκρότησης της ίδιας της πολιτικής στην αξιακή της διάσταση με την επαναθεμελίωση της έννοιας της κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε να υπάρξει «μια αρχή μεγιστοποίησης των κοινωνικών ελάχιστων ανεκτών ορίων» για τους λιγότερο ευνοημένους και αυτό επιτυγχάνεται με δημόσιες πολιτικές.

Άλλωστε οφείλουμε ως πολίτες και πολιτικοί μέσα από τη σκληρή πραγματικότητα να δώσουμε λόγο ύπαρξης στην ουσία της πολιτικής.

Διαχειριστήκαμε επί δύο χρόνια την κρίση και όχι ένα  ιδεολογικό πρόγραμμα.

Προωθήσαμε διαρθρωτικές αλλαγές, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας ποιοτικής λειτουργίας τόσο από άποψη διαφάνειας όσο και καταπολέμησης της διαφθοράς. Βέβαια η προσπάθεια πρέπει να είναι διαρκής.

Βασικό μέλημά μας υπήρξε η κάθαρση του δημοσίου τομέα από τη διαφθορά, με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και αυστηροποίηση των ποινών.

Τώρα πρέπει οι μεταρρυθμίσεις αυτές να πάρουν σάρκα και οστά.

• Να συστηματοποιηθεί η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής,

• να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη,

• να  ελεγχθούν οι καταθέσεις που έφυγαν στο Εξωτερικό και το πόθεν έσχες,

• να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα όσων έχουν λογαριασμούς στην Ελβετία,

• να επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες,

• να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και φοροδιαφεύγοντες, να  πραγματωθεί η πολυπόθητη κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη,

• να στηριχτούν τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας,

• να προχωρήσουν οι επενδύσεις και τα μεγάλα έργα που τόσο ανάγκη έχει η χώρα μας μέσω της απελευθέρωσης των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ,

• να συγκεκριμενοποιηθούν τα βήματά μας στον πρωτογενή τομέα και

• να προωθήσουμε προγράμματα που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας ώστε οι νέοι να μείνουν στην Πατρίδα μας και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την πρόοδο.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα, απέφυγε τη χρεοκοπία και εξασφάλισε πόρους για τη συνέχιση της  λειτουργίας του Κράτους.

Και όλα αυτά μονομερώς, και κυρίως χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, βρίσκοντας, όμως, συνεχώς αντιπάλους και προσκόμματα στην υπεράνθρωπη προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας.

Ευτυχώς, έστω και τώρα- την υστάτη ώρα- έγινε  αντιληπτό και από τα Κόμματα  της Αντιπολίτευσης, αυτό που τόσο καιρό υποστηρίζαμε, ότι, δηλαδή, ενωμένοι αποκτάμε άλλη διαπραγματευτική δύναμη στο Εξωτερικό και καλλιεργούμε αίσθημα ασφάλειας στο Εσωτερικό.

Ότι μόνο με συλλογική συνείδηση και συνεργασία, μόνο με συναίσθηση της κοινής ευθύνης  για τη σημερινή κατάσταση και  του κοινού καθήκοντος για τη σωτηρία  της χώρας, μπορούμε να βγούμε με τις μικρότερες δυνατές απώλειες από την κρίση.

Πρέπει να κατανοηθεί ότι η πρόοδος προϋποθέτει  μία κοινότητα που θέτει στόχους, καθορίζει τα μέσα για την υλοποίησή  τους και αποδέχεται τον καταμερισμό  των προσπαθειών και των καρπών τους, δηλαδή μία κοινότητα που έχει εθνικό και ευρωπαϊκό πεπρωμένο.

Η Δημοκρατία δεν θα έχει περιεχόμενο, αν η συλλογική  δράση δεν αποβλέπει μονίμως  σε στόχους, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν  το αντικείμενο ενός δημόσιου και  πολιτικού διαλόγου. Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στα ΜΜΕ ν’ αντικαθιστούν την πολιτική, να δραματοποιούν τα γεγονότα πνίγοντας το διάλογο και οδηγώντας στην αποπολιτικοποίηση της κοινωνίας. Ασφαλώς η άσκηση της κριτικής είναι απαραίτητη και η πληροφόρηση πολύτιμη, όταν δίνει έμφαση στην ανάλυση και στη διαπαιδαγώγηση, χωρίς να περιφρονεί την πολιτική.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ και πλειοψηφούσα Κοινοβουλευτική  Ομάδα οφείλουμε να το πράξουμε διότι  τα κόμματα ως φορείς πολιτικών και  ιδεολογικών προγραμμάτων έχουν  την πρώτη κυρίαρχη θέση σε μια  ζώσα Δημοκρατία, δύναμη ιδεών που κινητοποιεί θετικά την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, ελπίζουμε ότι  οι πολιτικές εξελίξεις που  δρομολογήθηκαν, θα αποτελέσουν και την απαρχή για έναν άλλο τρόπο λειτουργίας και υπηρέτησης της  Δημοκρατίας, θα θέσουν τον πολιτικό κόσμο προ των ευθυνών του, για να αποκατασταθεί σταδιακά και η τρωθείσα αξιοπιστία του.

Με τις σκέψεις αυτές δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση και στο νέο Πρωθυπουργό, γνωρίζοντας ότι  η χώρα μας θα έχει την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας, ώστε να αποδώσει καρπούς η σκληρή διετής προσπάθεια και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης.»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις