Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Διαφωνεί το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας με τη λειτουργία μονάδας βοθρολυμάτων στο Χάραδρο

Διαφωνεί το ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας με τη λειτο...

Το Τεχνικό Επιμελητήριο θεωρεί ότι η απόφαση της ΔΕΥΑΠ ελήφθη με πολιτικά κριτήρια

Την αντίθεσή του με την απόφαση της ΔΕΥΑΠ να προχωρήσει στη δημιουργία μονάδας υποδοχής βοθρολυμάτων στο Χάραδρο της Πάτρας, εκφράζει με απόφασή του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Τμήμα Δυτικής Ελλάδος. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΤΕΕ η ΔΕΥΑΠ λειτούργησε με πολιτικά κριτήρια και όχι με αντικειμενικά, καθώς στην πρόταση χωροθέτησης του έργου δεν υπάρχουν εναλλακτικές.

Τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου καλούν τη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ να αλλάξει άμεσα τη μελέτη του έργου καθώς, όπως αναφέρουν, υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το έργο.

Από την ανάλυση των δεδομένων η Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΔΕ κατέληξε στα κάτωθι συμπεράσματα:

Σχετικά με την αναγκαιότητα κατασκευής Μονάδας Υποδοχής Βοθρολυμάτων.

Η αναγκαιότητα κατασκευής ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για οποιαδήποτε σύγχρονη πόλη και σε αυτήν την κατεύθυνση το ΤΕΕ επικροτεί ανεπιφύλακτα τη Διοίκηση της ΔΕΥΑ Πάτρας στην προσπάθεια της για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης για την κατασκευή του έργου.

Ούτως ή άλλως, το κόστος μεταφοράς στο Αίγιο είναι τέτοιο που καθιστά οικονομικά ασύμφορη τη διαιώνιση της παρούσας κατάστασης. Σε αυτήν την κατεύθυνση η κατασκευή μιας Μονάδας Υποδοχής Βοθρολυμάτων που θα οδηγεί στο Βιολογικό Καθαρισμό της Πάτρας, αποτελεί μια ενδεικνυόμενη, οικονομικά και περιβαλλοντικά, λύση που θα εξυπηρετήσει τους οικισμούς της περιοχής, που δεν εντάσσονται στο δίκτυο αποχέτευσης.

Σχετικά με τα κριτήρια επιλογής και την τελική πρόταση χωροθέτησης από τη Διοίκηση της ΔΕΥΑΠ

Η επιλογή της θέσης χωροθέτησης ενός έργου προκύπτει από μία διαδικασία εξέτασης κάποιων εναλλακτικών προτάσεων, που πιθανά θα εξυπηρετούσαν τα κριτήρια χωροθέτησης του έργου. Αναμφισβήτητα ένα από τα κριτήρια χωροθέτησης ενός τέτοιου είδους έργου είναι η κατά το  δυνατόν εγγύτητα του στις περιοχές που υπάρχουν οι μέγιστες ανάγκες (ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι μετακινήσεις). Παρ’ όλα, αυτά δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο, δεδομένου ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το φυσικό περιβάλλον της περιοχής , το συνολικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας, οι χρήσεις του χώρου επιλογής, οι γειτονικές χρήσεις, οι προβλεπόμενες χρήσεις για τη περιοχή και οι επιπτώσεις του έργου στο φυσικό και στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ το ίδιο έργο σχεδιάσθηκε, δημοπρατήθηκε και υπογράφηκε στις υπάρχουσες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Πάτρας,  η εξέλιξη του έργου διεκόπη και με επιθυμία της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ, γεγονός το οποίο προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την πληρότητα του συνολικού  σχεδιασμού .

Οι διαδικασίες που ακολούθησαν μετά την πρώτη επιλογή χωροθέτησης, η αλλαγή της θέσης του έργου καθώς και η επιλογή μιας νέας θέσης, χωρίς εξέταση εναλλακτικών προτάσεων, αποκτούν καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά και δυστυχώς απέχουν από τα αντικειμενικά κριτήρια χωροθέτησης ενός τέτοιου έργου.

Κατόπιν των παραπάνω, η Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΔΕ θεωρεί ότι:

• Η σημερινή πρόταση της ΔΕΥΑΠ, στερείται εναλλακτικών επιλογών και προτάσεων, καταδεικνύοντας μία και μοναδική πρόταση για τη θέση του έργου.

• Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει μελέτη Επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού, παρότι η διοικητική διάρθρωση του Δήμου Πατρέων το επιβάλλει.

• Η επιλογή της θέσης στην περιοχή του ποταμού Χάραδρου απαιτεί την καταβολή επιπλέον κόστους για την αγορά του σχετικού οικοπέδου, γεγονός το οποίο στην παρούσα οικονομική συγκυρία αποκτά ιδιαίτερα αρνητικά χαρακτηριστικά.

• Οι υφιστάμενες χρήσεις (Πανεπιστήμιο, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Μονάδες Υγειονομικού και Κοινωνικού Χαρακτήρα) καθώς και οι προβλεπόμενες χρήσεις (παραποτάμια λωρίδα πρασίνου) έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προδιαγραφές της χωροθετούμενης Μονάδας Υποδοχής Βοθρολυμάτων.

• Ο ποταμός Χάραδρος είναι ο τελευταίος πρόσφορος για την ευρύτερη περιοχή για περιβαλλοντική και πολιτισμική αξιοποίηση,

Σε αυτό το πλαίσιο, η Δ.Ε του ΤΕΕ/ΤΔΕ δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει θετικά ως προς την επιλογή χωροθέτησης της Διοίκησης της ΔΕΥΑΠ και θεωρεί ότι:

1. Είναι αναγκαία η αναθεώρηση από πλευράς ΔΕΥΑΠ της επιλογής χωροθέτησης, διότι από την παραπάνω ανάλυση προκύπτει έντονα ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί το έργο, με αντίστοιχο περιβαλλοντικό  αλλά και οικονομικό κόστος λόγω της μεταφοράς των βοθρολυμάτων.

2. Είναι απαραίτητη η άμεση εκπόνηση μελέτης επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάτρας, ώστε, σύμφωνα με την έγκριση τροποποίησης των Εγκεκριμένων Περιβαλλοντικών Όρων, να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του “Καλλικρατικού” Δήμου Πατρέων.

3 Είναι απαραίτητη η λήψη πρωτοβουλιών για την περιβαλλοντική και πολιτισμική αξιοποίηση του ποταμού Χάραδρου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις