Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών ο Β. Βενιζέλος - Εκτός η Δυτική Ελλάδα - Οι εκπλήξεις του ανασχηματισμού - ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Αντιπρόεδ...

Στις 12.30 η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αύριο Τρίτη

21.45: Εκτός υπουργικού σχήματος έμεινε, τελικά, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, με τις πληροφορίες να παραπέμπουν την εμπλοκή στο ότι διεκδικούσε το υπουργείο Εσωτερικών ως γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στις εκπλήξεις ανήκει και η μη υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος εμφανιζόταν “φαβορί” για το υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών, όπως μεταδίδει το capital.gr.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στο Υγείας παρότι οι πληροφορίες τον ήθελαν στο Ναυτιλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε, τελικά, την "καυτή πατάτα" του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που σημαίνει ότι αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο να “βρει” τους 2.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα απολυθούν μέχρι τον Δεκέμβριο και τους 12.500 που θα ενταχθούν στην κινητικότητα.

Δύο... Κεδίκογλου

Η κυβέρνηση διαθέτει... δύο Κεδίκογλου, τον Σίμο (ΝΔ) που παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος και τον Συμεών (ΠΑΣΟΚ) που γίνεται υφυπουργός Παιδείας. Εν προκειμένω και τα δύο κόμματα θέλησαν να επευθυνθούν... εξ ημισίας στο (σημαντικό) εκλογικό κοινό της Εύβοιας.

Το Ενέργειας (μετά την κατάτμηση του υπερυπουργείου Ανάπτυξης) περνά στα χέρια του Γιάννη Μανιάτη –προς εκπλήρωση της σφοδρής επιθυμίας του κ. Βενιζέλου.

(Ο κ. Μανιάτης ήταν υφυπουργός Περιβάλλοντος με την αρμοδιότητα της Ενέργειας στην κυβέρνηση Παπανδρέου και είχε δρομολογήσει το θέμα των ελληνικών υδρογονανθράκων).

“Γαλάζιες” ισορροπίες

Εμφανείς είναι οι προσπάθειες του κ. Σαμαρά να τηρήσει εσωκομματικές ισορροπίες ενόψει (και) του συνεδρίου της ΝΔ που αρχίζει την Παρασκευή.

Σ΄αυτή την προσπάθεια αποδίδεται η είσοδος στην κυβέρνηση των Κώστα Γκιουλέκα, Μιχάλη Παπαδόπουλου και Γιάννη Ανδριανού (σ.σ. ήταν διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου Τύπου επί Κώστα Καραμανλή).

Επιβραβεύθηκε όμως και ο πιστός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο Ακης Γεροντόπουλος, αναλαμβάνοντας υφυπουργός Εξωτερικών.

 

 

 

 

 

21.32: Κανένας βουλευτής από την Δυτική Ελλάδα δεν συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, που ανακοινώθηκε προ ολίγου, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.

Ο βουλευτής Ηλείας Κώστας Τζαβάρας που ήταν αν. υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για τον Πολιτισμό, δεν συμμετέχει καθώς το υπουργείο διαχωρίστηκε σε Παιδείας που παραμένει ο Αχαιός την καταγωγή Κ. Αρβανιτόπουλος, ενώ υπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Από το νομό της Αιτωλοακαρνανίας δεν συμμετέχει κανένας βουλευτής.

Συγκεκριμένα έφυγε από το υπουργείο Υγείας ο Μάριος Σαλμάς, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης δεν προβλέπεται θέση υφυπουργού, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο Κώστας  Καραγκούνης.

Στον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας  του ΠΑΣΟΚ Θάνο  Μωραΐτη, όπως μεταδίδει το AgrinioPress έγινε πρόταση για την θέση του υφυπουργού Εργασίας,  αλλά δεν την δέχτηκε.

 

 

21:15 Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός : Αντώνης Σαμάρας

Αντιπρόεδρος : Ευάγγελος Βενιζέλος

Υπουργείο Οικονομικών : Γιάννης Στουρνάρας

Αναπληρωτής: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο Εξωτερικών : Ευάγγελος Βενιζέλος

Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας

Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αναπληρωτής: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Αθανάσιος Δαβάκης

Υπουργείο Εσωτερικών: Γιάννης Μιχελάκης

Αναπληρωτής: Λεωνίδας Γρηγοράκος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης

Αναπληρωτής: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας: Κωστής Χατζηδάκης

Υφυπουργός: Αθανάσιος Σκορδάς

Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Υφυπουργός: Κώστας Γκιουλέκας

Υφυπουργός: Συμεών Κεδίκογλου

Υπουργείο Πολιτισμού: Πάνος Παναγιωτόπουλος

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ανδριανός

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Ιωάννης Μανιάτης

Αναπληρωτής Σταύρος Καλαφάτης

Υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός : Βασίλης Γκεγκέρογλου

Υπουργείο Υγείας: Άδωνις Γεωργιάδης

Αναπληρωτής: Αντώνης Μπέζας

Υφυπουργός: Σοφία Βούλτεψη

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Αθανάσιος Τσαυτάρης

Αναπληρωτής: Μάξιμος Χαρακόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη : Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης: Θόδωρος Καράογλου

Υπουργός Επικρατείας: Δημήτρης Σταμάτης

 

 

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Σίμος Κεδίκογλου

 

 

20.45: "Φωτιά" έχουν πάρει τα τηλέφωνα, καθώς από ώρα σε ώρα αναμένεται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός.

Απ' ότι φαίνεται ο  Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει τελικά τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και το υπουργείο Εξωτερικών. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μετακινηθεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στο υπ. Εθνικής Άμυνας, ενώ τελικά δεν προκρίνεται να αναλάβει και θέση αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ΜEGA, ο κ. Αβραμόπουλος διαφωνεί με το να περάσει το υπουργείο Εξωτερικών στα χέρια του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη μετακίνησή του στο υπ. Εθνικής Άμυνας.

Σε ότι αφορά τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, ήταν αρχικά υποψήφιος για τρία υπουργεία ή να οριστεί κυβερνητικός εκπρόσωπος, στη συνέχεια φάνηκε να αναλαμβάνει το υπ. Εσωτερικών, όμως τελικά το επικρατέστερο σενάριο είναι να καταλήξει στο υπ. Πολιτισμού.

Στο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αποτελεί και την "καυτή πατάτα" ακούστηκε το όνομα του Νίκου Δένδια, όμως δεν φαίνεται να έχει γίνει μια τέτοια επαφή. Σύμφωνα με το ΜΕGA, είτε θα το αναλάβει ένα στέλεχος της ΝΔ είτε θα οριστεί εξωκοινοβουλευτικός τεχνοκράτης υπουργός .

Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιοι θα τοποθετηθούν στο τιμόνι των  κρίσιμων υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

 

Μένουν σίγουρα

Αμετακίνητοι παραμένουν οι:Γιάννης Στουρνάρας, Κωστής Αρβανιτόπουλος, Κωστής Χατζηδάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη. Ωστόσο σημειώνεται ότι τα δύο υπερυπουργεία Παιδείας και Ανάπτυξης "σπάνε" οπότε θα υπάρξουν και δύο νέα υπουργεία:Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Πιθανοί υπουργοί

Σύμφωνα με το ΜΕGA, υπουργός Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο Χαράλαμπος Αθανασίου, υπουργός Ναυτιλίας ο Άδωνις Γεωργιάδης , ενώ ακούγεται και το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη για αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

 

Με ποιους θα μετέχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ θα έχει 12 ή 13 στελέχη σε πέντε υπουργεία .

Εκτός από τον Ευάγγελο Βενιζέλο  που θα πάρει το υπ. Εξωτερικών, εάν ο κ. Παναγιωτόπουλος πάει στο υπ. Εσωτερικών, αναπληρωτής Εσωτερικών θα αναλάβει ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναλαμβάνει, σύμφωνα με το ΜΕGA, υπουργός Υποδομών, ωστόσο το όνομά του ακούστηκε για τα υπουργεία Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.Στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης παραμένει ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενώ υπουργός ΠΕΚΑ αναλαμβάνει ο Γιάννης Μανιάτης.

Για υπουργοποίηση οδεύει η Φώφη Γεννηματά (ενδεχομένως αναπληρωτής υπουργός) , ενώ για το υπουργείο Πολιτισμού ακούστηκε και το όνομα της Λίνας Μενδώνη. Αν αποχωρήσει η Φώφη Γεννηματά, επικρατέστερος να αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ είναι ο Οδυσσεας Κωνσταντινόπουλος.

Aπό πλευράς ΠΑΣΟΚ , σύμφωνα με το MEGA, υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης αναλαμβάνει η Εύη Χριστοφιλοπούλου, υφυπουργός Παιδείας ο Συμεών Κεδίκογλου, ενώ παραμένει ως υφυπουργός Εξωτερικών ο Δημήτρης Κούρκουλας. Υπάρχει επίσης σκέψη να αναλάβει υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως ο βουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος, ενώ σημειώνεται ότι πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι να αναλάβει υφυπουργός με αρμοδιότητα την δημόσια ραδιοτηλεόραση ο Παντελής Καψής.

 

19.49: Ολοκληρώθηκε  η συνάντηση των δύο κυβερνητικών εταίρων στο Μαξίμου. Αμέσως μετά αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα γίνουν σήμερα το βράδυ στην βουλή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που μεταδίδει το Real.gr, ο Ευ. Βενιζέλος θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και θα αναλάβει και το υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα έχει πιθανότατα δύο αντιπρόεδρους, καθώς την υψηλόβαθμη αυτή θέση θα έχει και ο Δ. Αβραμόπουλος ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Άμυνας.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν τον Ευ. Βενιζέλο στο υπουργείο Εξωτερικών, τότε Αναπληρωτής θα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκη και υφυπουργός ο Δ. Κούρκουλας.
Ο Π. Κουκουλόπουλος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι πληροφορίες θέλουν τον Μ. Βορίδη να πηγαίνει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ή στο υπουργείο Υποδομών
Φαβορί για το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι Χ. Αθανασίου
Το υπουργείο Ανάπτυξης «σπάει» στο ένα θα είναι επικεφαλής ο Κ. Χατζηδάκης.
Ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα έχει πλέον και υφυπουργό τον Κ. Τριαντάφυλλο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Την τελευταία ώρα φτάνει στα δημοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία για μετακίνηση του Ν. Δένδια στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει ο Π. Παναγιωτόπουλος
Ο Άδωνις Γεωργιάδης ακούγεται ότι θα τοποθετηθεί στο υπ. Ναυτιλίας ή στο υπ. Υγείας
«Κλείδωσε» ο Π. Καψής για την θέση του υφυπουργού για την νέα δημόσια τηλεόραση ήταν πρόταση του ΠΑΣΟΚ που έγινε αποδεκτή από το μέγαρο Μαξίμου.  
Στις υπουργικές τους θέσεις τους θα παραμείνουν οι Γιάννης Στουρνάρας (υπ. Οικονομικών) Ο. Κεφαλογιάννη (Τουρισμού) Κ. Αρβανιτόπουλος (υπ Παιδείας) και Αθ. Τσαυτάρης (υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης)

19.24 Απόψε αναμένεται η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως μεταδίδει το Mega όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει τις θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, καθώς και αυτής του υπουργού Εξωτερικών, με ενδεχόμενη τη μετακίνηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σε μια τέτοια περίπτωση ερώτημα είναι ο ρόλος που θα αναλάβει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στο νέο σχήμα.

Ερώτημα παραμένει και ποιος θα αναλάβει την "καυτή" καρέκλα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κατ' αρχήν γινόταν συζήτηση για πρόσωπο κοινής αποδοχής με ακαδημαϊκές περγαμηνές, την τελευταία ώρα όμως γίνεται λόγος για "δημοφιλή υπουργό" της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ.

Αμετακίνητος είναι ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου Γιάννης Στουρνάρας, ενώ στις θέσεις τους φαίνεται να παραμένουν οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστης Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να υπουργοποιηθούν σε θέσεις υπουργών ή αναπληρωτών η Φώφη Γεννηματά, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και η Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του κ. Μανιάτη ακούγεται για το υπουργείο Ενέργειας, αυτά των κ.κ. Κουκουλόπουλου και Γεννηματά για το Εσωτερικών και αυτό του κ. Χρυσοχοϊδη για το Υποδομών & Μεταφορών ή το Υγείας.

Αμετακίνητος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραμείνει ο κ. Τσαυτάρης, το έργο του οποίου κρίνεται ως επιτυχημένο.

Από το ΠΑΣΟΚ θα προέρχεται και ο υφυπουργός που θα είναι αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προτείνει για τη θέση αυτή τον δημοσιογράφο Παντελή Καψή.

Με δεδομένο ότι πρόσφατα θεσμοθετήθηκαν θέσεις αναπληρωτών υπουργών σε όλα τα υπουργεία, για τον εναρμονισμό των οργανογραμμάτων στη βάση των απαιτήσεων της τρόικα, πολλές από αυτές τις θέσεις μπορεί να συμπληρωθούν τώρα με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Έτοιμα είναι και τα Προεδρικά Διατάγματα για τη διάσπαση των υπουργείων:

Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομων Μεταφορών και Δικτύων σε δύο υπουργεία: Ανάπτυξης και Υποδομών & Μεταφορων

Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού σε δύο υπουργεια: Παιδείας και Πολιτισμού & Αθλητισμού.

18.38: Σε εξέλιξη είναι η κρίσιμη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διέβη τη θύρα του Μεγάρου Μαξίμου στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας όπως έχει οριστεί.

Στη συνάντηση οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους άξονες της προγραμματικής συμφωνίας πάνω στους οποίους θα στηριχτεί η νέα κυβέρνηση ενώ πολλοί αναλυτές προεξοφλούν ότι αργότερα το βράδυ θα ανακοινωθεί και η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ θα έχει ισχυρή παρουσία.

Εξάλλου είναι πρόσφατες οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στο ΒΗΜΑ της Κυριακής, στο οποίο δήλωσε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα είναι «εταίρος πλήρους ευθύνης».
Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο 24ωρο έχουν ενταθεί οι διερευνητικές επαφές για τα ονόματα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση καθώς για τη δομή της.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις