Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημίου αναγορεύεται σήμερα η Νομπελίστρια Ada Yonath

Πάτρα: Επίτιμη διδάκτορας του Πανεπιστημ...

Στις 10 το πρωί

Σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών (Βιολογίας και Φαρμακευτικής) θα αναγορευθεί η Ada Yonath Καθηγήτριας Δομικής Βιολογίας (Nobel Χημείας 2009). Η τελετή θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2013 και ώρα 10.00 π.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών (Κτήριο Διοίκησης)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητή κ. Γεώργιο Παναγιωτάκη
  • Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή κ. Χρήστο Κορδούλη
  • Χαιρετισμός  από την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια κα. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου
  • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητή κ. Γρηγόριο Ιατρού
  • Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φαρμακευτικής, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Σωτήριο Νικολαρόπουλο
  • Παρουσίαση του έργου της Τιμώμενης από τον Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητή  κ. Γρηγόριο Ιατρού
  • Αναγόρευση της Ada Yonath σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμημάτων Βιολογίας και Φαρμακευτικής και επίδοση του μεταλλίου του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη στην Τιμώμενη
  • Περιένδυση της Τιμώμενης με την τήβεννο του Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη
  • Ομιλία της Τιμώμενης με θέμα: ‘‘Από τη Βασική Έρευνα στα Αντιβιοτικά Νέας Γενιάς’’ - ‘‘From Basic Research to Advanced Antibiotics”
  • Δεξίωση

Η Ada Yonath, Nobel Χημείας 2009,  είναι γνωστή για την πρωτοποριακή της έρευνα στην δομή του ριβοσώματος. Γεννήθηκε στη γειτονιά Geula της Ιερουσαλήμ. Οι γονείς της, μετανάστευσαν στην Παλαιστίνη πριν από την εγκαθίδρυση του Ισραήλ. Πήγε εκεί σχολείο  και επέστρεψε στην Ιερουσαλήμ για να σπουδάσει στο κολλέγιο, αποφοιτώντας έτσι λίγο αργότερα, το 1962, από το Hebrew University of Jerusalem με πτυχίο bachelor στην χημεία και αποκτώντας το 1964 πτυχίο master στην βιοχημεία. Το 1968 απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα στην κρυσταλλογραφία ακτινών Χ στο Weizmann Institute of Science.

Η Yonath πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στο πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (1969) και στο MIT (1970). Το 1970 εγκαθίδρυσε αυτό που για μια σχεδόν δεκαετία ήταν το μοναδικό εργαστήριο πρωτεϊνικής κρυσταλλογραφίας στο Ισραήλ. Αργότερα, από το 1979 έως το 1984, υπήρξε ηγέτης ομάδας μαζί με τον Heinz-Günter Wittmann στο Ινστιτούτο Max Planck για τη Μοριακή Γενετική στο Βερολίνο. Σήμερα, είναι διευθύντρια του Helen και Milton A. Kimmelman Κέντρου για την Βιομοριακή Δομή και της Συνόδου του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann.
Η Yonath εστίασε στους μηχανισμούς που λαμβάνουν μέρος στην πρωτεϊνική βιοσύνθεση, με την βοήθεια της ριβοσωματικής κρυσταλλογραφίας, μια ερευνητική κατεύθυνση στην οποία καινοτόμησε πάνω από είκοσι χρόνια πριν, παρά τον αξιοσημείωτο σκεπτικισμό της εθνικής επιστημονικής κοινότητας. Το 2009 έλαβε το βραβείο Νόμπελ Χημείας μαζί με τον Venkatraman Ramakrishnan και τον Thomas A. Steitz, για τις έρευνές της πάνω στην δομή και την λειτουργία του ριβοσώματος.

Οι τρεις επιστήμονες κλήθηκαν να παρουσιάσουν την έρευνα τους μέσω τρισδιάστατων μοντέλων, ωστόσο γρήγορα κατέστη σαφές ότι η συμβολή της Ada Yonath ήταν καθοριστική και απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου τους. Υπήρξε έτσι η πρώτη Ισραηλινή γυναίκα που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ, μια από τους εννιά Ισραηλινούς Νομπελίστες, καθώς επίσης και η πρώτη γυναίκα από την Μέση Ανατολή που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στις επιστήμες και ειδικότερα στην Χημεία.
Βραβεία και διακρίσεις που έχει λάβει: Το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Κρυσταλλογραφίας (2000), το Ισραηλινό Βραβείο Χημείας (2002), το Βραβείο Wolf στην Χημεία (μαζί με τον George Feher) (2006), το Βραβείο Paul Ehrlich και Ludwig Darmstaedter (2007), το Βραβείο για Γυναίκες στην Επιστήμη της L'Oréal-UNESCO (2008) , το Βραβείο Νόμπελ στην Χημεία μαζί με τον Thomas Steitz και τον Venkatraman Ramakrishnan (2009). Έχει λάβει επίσης το Βραβείο Harvey του Technion - Israel Institute of Technology, το Βραβείο Kilby, το Μετάλλιο Cotton από τη Χημική Κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Βραβείο Anfinsen από την Διεθνή Πρωτεϊνική Κοινότητα, το Χρυσό Μετάλλιο Paul Karrer από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, το Βραβείο και Μετάλλιο από το Πανεπιστήμιο Massry της Βόρειας Καλιφόρνιας, το Μετάλλιο Datta από την ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Βιοχημίκων Κοινοτήτων, το Βραβείο Fritz Lipmann από την Γερμανική Βιοχημική Κοινότητα και το Βραβείο Louisa Gross Horwitz από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις